Fire lodsejere undersøger om kommunen kan sagsøges

Fire lodsejere, heraf tre i Favrskov, får advokatfirma til at undersøge om Favrskov og Randers kan sagsøges for manglende grødeskæring

Artiklens øverste billede
Sidste år var der markante oversvømmelser langs Gudenåen. Her mellem Vellev og Langå. Foto: Bjarne Høj

Gudenåen Fire lodsejere gør klar til at tage jura i brug for at undgå oversvømmelser langs Gudenåen, oplyser de i en pressemeddelelse.

Aksel Buch Jepsen og Michael Hougaard fra Ulstrup, Hans Jørgen Broge, Løjstrup og Hans Roost Jensen fra Randers har alle jord langs Gudenåen i enten Favrskov eller Randers Kommune.

På vegne af lodsejerne har advokat Niels Vase fra advokatfirmaet HjulmandKaptain krævet, at kommunerne erkender, at Gudenåen ikke er vedligeholdt tilstrækkeligt, og at lodsejerne har lidt skade som følge af de oversvømmelser, der er resultat af den manglende vedligeholdelse.

Lodsejerne læner sig op af en ny afgørelse i Aalborg, som kan koste den nordjyske kommune millioner af kroner.

Har mistet tålmodigheden

En af de fire lodsejere er Hans Roost Jensen, Randers, og han har mistet tålmodigheden med kommunerne efter mange års forsøg på dialog, samtidig med kommunerne bevidst trækker sagen i langdrag.

"Vi er klar til at gribe det juridiske våben, fordi kommunerne nægter at tage stilling til helt centrale og konkrete oplysninger i sagen samt tage konsekvensen og forbedre vedligeholdelsen af åen. Vi kan dokumentere, at åens evne til at lede vandet er faldet med seks til ni procent både sommer og vinter i perioden 1980-2018. I samme periode er vandstanden i åen steget betragteligt, og vi har været ude for massive oversvømmelser," siger Hans Roost Jensen.

Kun én grødeskæring

Udmeldingen kommer samtidig med at Favrskovs byråd gør klar til at læne sig op af Miljøstyrelsens anbefalinger om kun at grødeskære en gang om året.

Sagen er på vej gennem udvalgene og lander i byrådet i slutningen af februar.

"Det er syv kommuner langs Gudenåen der skal være enige og det er svært," erkender formand for Teknik- og Miljøudvalget i Favrskov, Anders G. Christensen (V).

"Viborg ønsker to grødeskæringer om året, Silkeborg ønsker mange grødeskæringer, det vi i daglig tale kalder borgmesterskæringer, og vi i Favrskov læner os op af Miljøstyrelsens anbefalinger." forklarer Anders G. Christensen.

Han tilføjer:

"Vi kan godt se, at grødeskæringerne har en effekt her og nu. Men desto voldsommere vokser planterne efterfølgende. Desuden giver mere lys i bunden af Gudenåen bedre forhold for muslinger, der helst ikke skal få overtaget," lyder det.

"På sigt ser vi i Favrskov gerne vandparkering. Altså en måde at lave vandfastholdelse," siger udvalgsformanden.

Lodsejerne klør på

Et vandløbsregulativ fra år 2000 beskriver den vandløbsvedligeholdelse, som kommunerne skal gennemføre. Advokat Niels Vase oplyser i brevet til kommunerne, at det er vandløbsmyndighedernes ansvar at sikre, at regulativet er overholdt.

Det fremgår af regulativet, at vandføringsevnen ikke må være ringere end den vandføringsevne, som vandløbet har ved det tidligere regulativ.

Derfor mener advokaten at regulativet ikke opfylder betingelserne i Vandløbslovens § 27. Da lodsejerne har måttet tage arealer ud af produktion har de dermed lidt tab som følge af den manglende vandløbsvedligeholdelse.

Nyere afgørelse i Aalborg

Lodsejerne læner sig op ad en kendelse fra Aalborg sidste år – i en parallel-sag til sagen fra Gudenåen.

Kendelsen går på, at Aalborg Kommune skal påtage sig ansvaret for ikke at have udført en tilstrækkelig vedligeholdelse af det offentlige vandløb Skovåen. Nu har en lodsejer krævet en erstatning på 4,6 mio. kr., og kommunen konstaterer, at flere krav kan være på vej.

Læs også

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.