Skoledistrikter: Fortsat markant forskel mellem tilgang og afgang til kommunens ti folkeskoler

10. februar 2021 boede der 525 børn i Syddjurs Kommune som er født i 2005 og 416 børn, der er født i 2015. Forskellen = 109 børn er interessant

Artiklens øverste billede
Befolkningstal i Syddjurs pr. 10. februar 2021 fordelt på årgange. I tallene indgår både antal nyfødte og registreret nettotilflytning på det pågældende tidspunkt. Kilde: Syddjurs Kommune

UDVIKLING Hvor mange børn og unge fra årgangene 2002-2021 (0-18 år) var tilmeldt folkeregistret i Syddjurs Kommune 10. februar 2021?

Det kan man aflæse i tabellen.

Tallene er fordelt på de ti skoledistrikter i Syddjurs Kommune.

10. februar 2021 boede der 525 børn i Syddjurs Kommune som er født i 2005 og 416 børn, der er født i 2015. Tabellen medtager både børn født i Syddjurs i det pågældende årstal, som fortsat har adresse i kommunen - endvidere børn, som ikke er født i Syddjurs Kommune, men som er flyttet til kommunen sammen med deres familie.

Sammenligningen af tallene for 2005 og 2015 og forskellen på 109 børn er interessant, men husk der er tale om et øjebliksbillede dateret 10. februar 2021. Nettotilflytning til de ti skoledistrikter kan ændre på billedet.

Årgang 2005 er den, der til sommerferien afslutter deres 9. klasse og skal i gang med en ungdomsuddannelse, et efterskoleophold eller et job.

Børnene i årgang 2015 starter deres skoleliv i 0. klasse.

Tabellen bekræfter det billede, man har kunnet se i en årække nu, at man i hovedparten af de ti skoledistrikter vil opleve en tilbagegang på elevsiden.

Kun de små skoler, som Thorsager Skole og Mørke Skole, ser ud til at få et mindre løft i elevtallet ved næste skoleårs start.

Andre påvirkninger

“Der findes tre slags løgne: løgn, forbandet løgn og statistik.” Vendingen tillægges den amerikanske humorist og forfatter Mark Twain og den britiske forfatter og premierminister Benjamin Disraeli.

Et velvalgt bonmot, som også gælder, når man nærstuderer tabellen.

Den beskriver f.eks.ikke, at skolerne kan få tilgang af børn fra andre kommuner. Det har været tilfældet i et par skoleår nu i bl.a. Rosmus Skoledistrikt, der har fået markant tilgang af børn fra nabokommunen Norddjurs grundet ændringerne i skolestrukturen på den anden side af kommunegrænsen. Det ser også ud til, at de 17 børn, der var tilbage på den lukkede Djursland Lilleskole, søger til Rosmus.

Marienhoffskolen i Ryomgård har også kunnet lukrere på svingningerne i skolepolitikken i Norddjurs. En af forklaringerne på, at Marienhoffskolen har rundet 440 børn, er tilgang fra Ørum Skole, som en konsekvens af, at politikerne valgte at pille udskolingen af skolen, og nu her pr. 1. marts 2021 helt lukke skolen.

Elevtallet og økonomien

Det har en økonomisk konsekvens for både skolerne og dermed også Syddjurs Kommune, når elevtallet går enten op eller ned. Den økonomiske tildelingsmodel til skolerne, de penge som skolerne får fra kommunen til den daglige drift, har som udgangspunkt, at pengene følger barnet.

Med til billedet hører naturligvis også, at der ud over de ti folkeskoler i Syddjurs også er kommunens specialskole, Pindstrupskolen, der har over 100 børn gående i dette skoleår.

Desuden er der seks friskoler i Syddjurs:

  • Midtdjurs Friskole i Nimtofte
  • Ugelbølle Friskole
  • Feldballe Friskole
  • Syddjurs Friskole i Egens
  • Rønde Privatskole (årgangene 7.-10. årgang)
  • Ryomgård Realskole

Flere småbørn på vej

I 2032 vil Syddjurs Kommune have relativt flere pensionister i gruppen 65-79 år end landsgennemsnittet, og også lidt flere i gruppen 80-99 år. Der vil til gengæld være færre små børn og færre unge op til 42 år end landsgennemsnittet, kan man læse i "Befolkningsprognosen 2020-2032 for Syddjurs Kommune" udgivet i marts 2020.

Ebeltoft har den højeste gennemsnitsalder (52,4 år) og Ryomgård har den laveste (40,5 år). Gennemsnitsalderen er steget i næsten alle distrikter, mest i Rønde, nemlig 0,8 år. Den er faldet i Mols, 0,3 år.

Mest interessant i denne sammenhæng er det, at tallene hos de allermindste peger i den rigtige retning, som tabellen viser. Der bliver født flere børn, og heraf følger, at gruppen af 0-6 årige vokser i perioden frem til 2032.

Netop derfor er det også tvivlsomt, om skolestruktur - læs lukning af skoler eller fælles ledelse - bliver et større tema under den kommende valgkamp op til kommunalvalget 16. november.

Læs også

Annoncørbetalt indhold

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.