Man skal stoppe, mens legen stadig er god

Feldballe Friskole og Børnehus skal bruge foråret til at finde en ny skoleleder efter mere end ti succesfulde år med René Jakobsen som fra næste skoleår skal prøve kræfter med 196-årig fri grundskole beliggende i hjertet af Aarhus 

Artiklens øverste billede
René Jakobsen har i godt ti år bevist på Feldballe Friskole og Børnehus, at han ledelsesmæssigt nu er moden til endnu større opgaver. Fotos: Lars Norman Thomsen

FELDBALLE Da politikerne i maj 2009 besluttede at lukke de tre små folkeskoler i Ugelbølle, Nimtofte og Feldballe, var rekordmange borgere troppet op i byrådssalen i Ebeltoft. Hovedparten for at give deres mishag til kende, men også med et fromt håb om, at et politisk flertal havde hørt protest-råbene fra de tre byer med tilhørende oplande.

Det havde et flertal ikke. Hensynet til kommunens dengang prekære økonomiske situation tvang ikke mindst et fuldtalligt borgmesterparti, også dengang Socialdemokratiet, minus et par enkelte, til at skære tre folkeskoler væk med et pennestrøg.

I alle tre områder kom der hurtigt gang i aktive borgere som på rekordtid fik tre friskoler kørt i stilling.

René Jakobsen tager lutter gode minder med fra Feldballe, når han stopper ved udgangen af skoleåret for at kaste sig over jobbet som leder af Elise Smiths Skole i centrum af Aarhus

På Feldballe Friskole satsede den nyvalgte bestyrelse stort ved at ansætte blot 31-årige René Jakobsen, født, opvokset og dannet på Viborg-egnen, som skoleleder. Han blev valgt blandt 11 ansøgere.

1. maj 2010 troppede han første gang op på kontoret fast besluttet på at kaste sig engageret ud i det og få bygget en friskole op fra bunden med støtte fra bestyrelsen med den siden mangeårige formand Inge-Lise Saima Kousholt i spidsen - og andre gode folk med erfaring til at spille bold med.

En succes

Umiddelbart før juleferien fortalte René Jakobsen sin bestyrelse, at han efter mere end ti år på posten havde valgt at sige stop. Ikke nu og her, men måske 1. marts 2021.

Bestyrelsen bad ham imidlertid fortsætte skoleåret ud, og sådan er det blevet.

"Det har jeg det meget fint med," siger René Jakobsen.

"Årsagen til, at jeg ønsker at stoppe, er ganske enkel. Jeg har lyst til at prøve noget andet, så der stikker ikke noget andet under. Det kan jeg sige helt og aldeles klart. Skolen har været mit liv i snart intense 11 år."

Tallenes tale fortæller, at det er en succesrig skoleleder som går fra borde: Siden friskolen slog dørene op for første gang i august 2010, har den udvidet med først syvende, så ottende og i sommeren 2016 også niende klassetrin.

1. august 2017 overtog Feldballe Friskole som sidste skud på stammen naboen, det næsten 25 år gamle Feldballe Børnehus, som indtil da havde været på kommunale hænder.

Skolen startede ud med 84 elever i 2010. I indeværende skoleår er tallet vokset til 155. En del af forklaringen er naturligvis, at udskolingen er kommet med.

Der går maks. 15 elever i hver klasse.

Det skal ses i sammenhæng med, at man i Feldballe samlæser i stort set alle fag med to lærere til 30 elever. Det gælder hele skolen, så det ene år er eleverne de yngste og året efter de ældste,

"Vi har venteliste til vores 0. klasse de kommende to skoleår, vi har i hele perioden kunnet levere et positivt regnskabsresultat hvert år, og sidst i marts eller først i april kan vi tage vores nye bygning i brug," siger en stolt René Jakobsen.

En ny 250 kvadratmeter stor tilbygning til skolen, som kommer til at bestå af fysik/kemi lokale, klasselokale til 8.-9. klasse og en lounge.

Den nye tilbygning er i pagt med tidsånden blevet opført af bæredygtige halmelementer, som betyder at Feldballe Friskole opfylder kravene til selv den frivillige lavenergiklasse.

"Jeg glæder mig over udviklingen, som er blevet så god med hjælp fra mange kræfter. Det er nærmest perfekt at kunne forlade en skole i god gænge på alle måder," siger den snart forhenværende skoleder.

Spændende udfordring

Lige før jul faldt der så den berømte appelsin ned i René Jakobsens turban, da lederjobbet på Elise Smiths Skole, en 196-årig fri grundskole beliggende i hjertet af Aarhus, blev opslået ledigt.

En byskole med ca. 550 elever fordelt på 24 klasser og 60 ansatte.

"Vi ønsker os en skoleleder, som træder op og tegner skolen ud af til med hjertet på rette sted i mødet med os, vores omverden og særligt med børn og forældre," lød det i jobannoncen.

"Den havde jeg ikke lige set komme, men uden ret meget betænkningstid var jeg klar på, at give den et skud. Det gik så fint, at jeg starter som leder på Elise Smiths Skole ved indgangen til næste skoleår," fortæller en glad René Jakobsen.

Han skal afløse John Flyvholm, der har en fortid som leder på Norddjurs Friskole, men som nu er pensionsmoden.

"Jeg kommer til en veldrevet byskole med tydelige værdier og traditioner og med mange flere elever end vi har i Feldballe. Det tiltaler mig, at man også på Elise Smiths Skole har naturen som samarbejdsparter, som jeg kender det fra Feldballe."

Bliver boende

René Jakobsen bliver boende i Feldballe sammen med familien, og han vil fortsat komme på skolen, fordi han også i næste skoleår har en søn der.

"Min familie er engageret i forenings- og byliv i Feldballe, så vi har ingen planer om at flytte.Det bliver vemodigt, når jeg nærmer mig sidste arbejdsdag, men for både skolen og mig selv venter der en spændende fremtid. Ingen havde selvfølgelig forventet, at jeg blev hængende i 40 år. Nu tager jeg herfra med lutter gode minder."

Bestyrelsen i Feldballe Friskole og Børnehus skal bruge foråret til at finde afløseren. Et konsulentfirma er hyret til at hjælpe til med at finde den rette.

Læs også

Annoncørbetalt indhold

Del artiklen