Hjemløse Allan er kommet på venteliste til en lejlighed

Hjemløse Allan Jensen har trukket sig fra Værestedet og kommer der nu kun sjældent

Artiklens øverste billede
34-årige Allan Jensen er kommet på venteliste til en lejlighed, og han får mere og mere styr på alle de løse ender.

hjemløs For et halvt år siden havde den nu 34-årige Allan Jensen sin daglige gang på byens værested i Jægergårdsgade og hos byens pushere, hvor det daglige heroinindtag blev købt. Han havde et værelse på Ungeherberget og brugte de fleste af sine vågne timer på at traske 15 kilometer i de aarhusianske gader hver dag.

Her et halvt år senere ser hverdagen markant anderledes ud for den hjemløse aarhusianer, der fortsat kæmper for at komme væk fra livet på gaden, så han kan få et forhold til sin datter, som han ikke har haft kontakt med i snart to år.

Det koster mange kræfter og en stor viljestyrke, og han har hele tiden en masse praktiske ting, han skal have styr på. Ting, som for "normale" mennesker er simple, men som for en social udsat kan føles uoverskuelige.

Dog er det lykkes Allan Jensen at hanke op i sig selv, efter at han for nogle måneder siden flyttede på forsorgshjemmet Tre Ege i Brabrand.

Han har talt om det mange gange gennem de seneste måneder, men nu er han rent faktisk kommet på den sociale boligliste. Dog skal han have styr på, hvor mange penge han har mulighed for at afdrage hver måned på sin gamle boliggæld, før han rykker frem på ventelisten.

"Jeg skal have styr på et gammelt indskuds- og fraflytterlån. Det er bare et spørgsmål om, at det skal blive den 1. marts, så jeg kan komme i gang. Det er meget nyt for mig, og jeg skal have et møde med min kontaktperson her på Tre Ege, så jeg kan få styr på det."

Væk fra Værestedet

Indtil Allan Jensen får en bolig, har han besluttet sig for at blive på Tre Ege, og samtidig har han trukket sig lidt fra Værestedet.

"Det er super lækkert på Tre Ege i forhold til Ungeherberget. Her har jeg mit eget sted og er ikke tvunget til at rende rundt inde i byen. Da jeg boede på Ungeherberget, var jeg ude fra klokken 9 til 21 hver dag. Jeg har faktisk ikke været ret meget på Værestedet i det nye år, kun når der har været povertywalks og så en gang imellem ellers. Jeg savner menneskene dernede, men det er også farligt for mig, da der jo er stoffer."

Når Allan kommer i sin egen lejlighed, er han fast besluttet på, at ingen skal vide, hvor han bor, og at han vil begynde på en helt ny tilværelse.

Den hjemløse Allan Jensen har skåret kraftigt ned på sit heroin-misbrug og kommer ikke så tæt på Værestedet i Jægergårdsgade mere.

"Det er klart det bedste for mig at blive boende på Tre Ege, indtil jeg selv får en lejlighed. Det vil være i den forkerte retning, hvis jeg kommer på gaden igen. Når jeg får min egen lejlighed, så kommer jeg ikke tilbage til gaden. Det er 100 procent sikkert."

Gæld på gaden

Udover at Allan har skullet have styr på en masse praktisk for at få skabt ro omkring sig, så han kan koncentrere sig om at komme væk fra gadelivet, har det også krævet, at han har skullet rydde op.

Som stofmisbruger er det nemlig ifølge Allan helt normalt, at man har gæld på gaden. Stofferne koster mange penge. Da Allans misbrug var på sit højeste, brugte han i gennemsnit 1.000 kroner om dagen.

"Der kommer ikke til at være noget, jeg skal betale til den 1."

Når du siger den 1., hvad betyder det så?

"Ja, det er, når man har gæld til stoffer."

Så du er også en af dem, der har gæld til stoffer?

"Det har alle. Det kan du ikke undgå. Du kan ikke tage den mængde stoffer uden at have gæld. Så skal du have et fast arbejde. Det er helt sikkert."

Hvad gør man så - man hører jo om folk, der bliver slået både helt og halvt ihjel, så hvad gør man?

"Det kan jeg ikke komme nærmere ind på. Det er så langt inde i miljøet, og det vil jeg helst ikke tale om. Men folk har gæld - sådan nogle stoffer er dyre. Det kan man selv regne ud."

Allan fortæller, at han har haft nogle gode aftaler i forhold til sin gæld på gaden, og at hans gæld mere eller mindre ikke findes mere.

"Man siger jo, at man skal sætte tæring efter næring. Jeg har klaret mig. Folk har gæld, og sådan er det. Jeg har også fået hjælp fra folk. Det er jo ikke kun ren og skær forretninger. Jeg har skullet afslutte nogle løse ender i mit liv - blandt andet gælden på gaden, så jeg kan komme ud af livet som hjemløs, og det har været stressende."

Viljestyrke

Det kræver viljestyrke, hvis han skal holde fast i tankegangen om at forblive væk fra gaden og ikke lade sig friste af miljøet og stofferne.

"Tankegangen er svær at holde. Det vil jeg sige. Det er ren kamp hver dag. Jeg tror bare, jeg har været så træt af det - det er en følelse, jeg har fået. Det er svært at forklare, men en dag vågner du op, og så du gider du ikke mere. Jeg har fået nok. Det er min tur til at komme ud på den anden side nu, så der også er en lykkelig slutning på det her."

Læs også

Annoncørbetalt indhold

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.