Tenna fik hjertestop midt om natten: Jan reddede hendes liv

Jan Foyet kæmpede hårdt for sin hustrus liv, da hun fik hjertestop

Artiklens øverste billede
Jan Foyet reddede sin hustru Tennas liv med hjælp fra datteren Louise.

hjerteredder Ved 02-tiden om natten 28. maj 2019 vågner Jan Foyet ved siden af sin 56-årige hustru Tenna i parrets hjem i Tranbjerg, fordi hun siger mærkelige lyde.

Det er ikke unormalt, for de er nogle gange oppe om natten, fordi Tenna har lavt blodsukker. Denne gang mærker Jan dog hurtigt, da han tager ved hende, at det ikke er, som det plejer.

"Hun når lige at kigge op, og så slukker lyset. Jeg tænker, det er helt galt, og ringer 112," fortæller Jan.

Kort efter alarmopkaldet går det med alarmcentralens hjælp op for ham, at Tenna ikke trækker vejret, og kvinden i røret giver ham besked om at gå i gang med hjertemassage.

"Jeg gjorde bare, som hun sagde. Hun var ualmindelig venlig og god til at forklare. Jeg følte mig tryg ved hende i røret," husker Jan.

To stød

"Første gang, jeg trykkede, knækkede et ribben, kunne jeg mærke. Det var ubehageligt, men hvis det var det, der skulle til... Jeg trykkede bare til, og det føltes, som om der gik 100 år og en aftenbøn."

"Jeg har aldrig set dig arbejde så hårdt," indskyder parrets datter Louise, som hjalp sin far og åbnede for Falck, der kom efter cirka 10 minutter og overtog hjerte-lunge-redningen.

Redderne bar Tenna ud i køkkenet og gav hende stød. Efter det andet stød kom der liv i hende.

"Jeg var blevet sendt ind på mit værelse med hunden, da Falck kom, men kunne høre mor blive stødet. Det går direkte i gulvet," husker Louise.

"De arbejdede nok en time, inden hun blev lagt op på en båre og båret ud i ambulancen og kørt ud på hjerteafdelingen i Skejby. Jeg pakkede hurtigt nogle ting ned og kørte selv derud. På vejen derud ringede en læge og sagde, alt er stabilt," fortæller Jan.

Far, tag det roligt

Mens Jan ventede på hospitalet på at kunne få lov at se sin hustru, sagde en sygeplejerske til ham, at hun synes, han skulle ringe til sin søn, der bor på Sjælland. Det var Jan ikke meget for at gøre midt om natten, men det endte med, at sygeplejersken fik ham overtalt til at ringe, hvilket han grådkvalt gjorde.

"Han siger, far tag det roligt, det skal nok gå. Det hjalp mig lidt."

Kan ikke huske noget

I de næste dage var Tenna lagt i kunstig koma, så familien kunne ikke andet end vente på, at hun blev vækket. Da hun blev vækket, var hun meget omtumlet af smertestillende medicin og spurgte for eksempel flere gange, hvorfor hun var på hospitalet.

"Jeg kan huske, der lige havde været EU-valg om søndagen, men ellers har jeg ingen erindring, fra jeg blev indlagt og tre uger frem. Jeg har fået fortalt mange gange, hvad der skete, men kan ikke huske noget selv," fortæller Tenna, som efter at have været igennem undersøgelser fik lavet en tredobbelt bypassoperation i hjertet og indsat en ICD-pacemaker, der overvåger hendes hjerte og automatisk kan give det stød, hvis hun igen skulle få hjertestop.

"Mit hjerte har det fint, og jeg har ingen gener, men jeg er stadig lidt psykisk belastet og kan ikke komme nogle steder på grund af corona. Jeg er ikke bange, for det gør ikke ondt at dø, men når vi snakker om at gøre noget, har jeg det sådan, at det skal være i overmorgen, for måske er jeg her ikke om et halvt år. Sådan plejer jeg ikke at være," siger Tenna.

Årets hjerteredder

Corona har ikke gjort det nemmere for Tenna og familien, der i næsten et år ikke har set et øje bortset fra deres søn på Sjælland.

Heldigvis har hun hunden Bob at hygge sig med, mens Jan er på arbejde.

"Han er ikke meget vagthund, men jeg har meget glæde af ham, når jeg går herhjemme hele tiden."

Tenna har indstillet Jan til Årets Hjerteredder for at redde hendes liv.

"Jeg synes, det er forfærdeligt for min familie, at de skulle igennem det her, og han fortjener anerkendelse for det store arbejde, han gjorde."

"Ja, det gav varmen," tilføjer Jan tørt.

"Det kunne man godt se på dig," kommer det med et smil fra Louise.

Læs også

Annoncørbetalt indhold

Del artiklen