Fasten er et spejl, hvad kan jeg se i det?

Denne uges præsteklumme er skrevet af sognepræst Thit Kirkeby-Hinrup

Artiklens øverste billede
Thit Kirkeby-Hinrup, Sognepræst i Hvorslev, Gerning og Vellev kirker. Pressefoto

kirkeklumme I år er fastelavnsfesterne med udklædning, boller og tøndeslagning aflyst –ligesom så meget andet. Det giver særligt gode betingelser for, at vi kan fokusere på det der kommer efter festen nemlig fasten. Fasten en invitation til eftertænksomhed, til ro og fordybelse. Fastelavns fest og ballade må vente til bedre tider, men der er optimale vilkår for at dyrke fastetiden. Fastens fordybelse en velkommen mulighed for at se livet i et nyt perspektiv.

Min hverdag i februar 2021 er meget forskellig fra min hverdag februar 2020. Det der før var travle morgener og endnu travlere aftener, med børn og voksne der skulle i skole/på arbejde/til fritidsaktiviteter er nu erstattet af hjemmearbejds-stationer på alle ledige borde i præstegården. Hvor man end kigger hen er der en skærm og et head-set klar til brug. Vi savner venner, familie og kolleger, til gengæld spiser vi oftere sammen.

Det forløbne år har jeg fået brudt mange rutiner op, vores hverdag, vores weekender og vores forbrug er blevet forandret. Det har været udfordrende, men det har også været interessant og det har givet plads til refleksion. For selvom jeg ønsker hverdagen tilbage og glæder mig til at kramme som i 2019, bliver jeg også opmærksom på at der var dage hvor alt foregik i løb. Det var ikke noget jeg havde besluttet, det var bare blevet nødvendigt for at få hverdagen til at hænge sammen. Men det hjælper ikke at løbe hurtigere, hvis man løber i den forkerte retning.

Coronaen har sat sine begrænsninger for vores liv, den har påvirket hverdagen, på arbejdspladserne og i familierne. De afsavn, vi har gjort, har inspireret mig til at se fastetiden som en mulighed for at flytte fokus fra det materielle til det åndelige. Fasten er som en forårsrengøring, og jeg glæder mig til at gå vores liv efter i sømmene og finde ud af hvad der er vigtigt for os og om vi lever i overensstemmelse med disse værdier.

Askeonsdag (onsdag d. 17/2) markerer fastens begyndelse. Fasten kan ses som en 40 dages pause fra overforbrug og fristelser. Det kan godt være en udfordring. Jeg kan konstatere, at der er noget jeg har lettere ved at give undvære end andet. Det er ok. Der er intet krav om, at man skal lave sig selv helt om i fasten. Fasten er et spejl, og ved at undvære bliver jeg mere bevidst om mine egne vaner og behov. Måske opdager jeg, at noget kan undværes. Måske opdager jeg et reaktionsmønster, jeg ikke havde set i øjnene. Måske bliver jeg mere bevidst om min egen sårbarhed, måske gør det mig stærkere.

Den traditionelle kristne faste handler ikke om at sulte eller pine sig selv, men om at vi ikke skal være slaver af vores vaner. Traditionelt opnåede man det ved at afstå fra det, der blev regnet for luksusvarer. Igennem årene har jeg fastet fra bl.a. slik, sodavand, kød og vin. Det er overraskende tilfredsstillende at afstå fra noget man godt kan lide og glæde sig til at få det hele igen til påske.

Men det er ikke kun mad, man kan faste fra.

Det kan give mening at finde en aktivitet i hverdagen, som du betragter som luksus, som du kan faste fra. Måske kan du bruge tiden på noget andet, som kan gøre livet bedre. Det behøver ikke at være mere radikalt end at skære en halv time af det daglige tv-kiggeri eller scrollen på sociale medier og i stedet bruge tiden med familien eller i frisk luft. Man kan faktisk faste fra alt muligt, som man ikke ønsker at være bundet af.

Det virker bedst at faste fra noget, som jeg glæder mig til at få igen, men det skal helst være realistisk at udføre. På den måde bliver fasten en pause, hvor jeg får tid til at mærke, hvad der er vigtigt for mig og hvad der er unødvendige fristelser.

Sidste forår var der mange der brugte nedlukningen på at rydde op på lofter og i kældre. I år vil jeg bruge fasten på at tænke mit liv igennem.

Jeg glæder mig allerede til at fastetiden slutter påskelørdag og håber på nye gode vaner og perspektiver, som jeg kan tage med mig ud i foråret.

Læs også

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.