Først blev busstoppesteder og legepladser røgfri – nu kan turen være kommet til stranden

SF og R vil have røgfri strande i Aarhus eller alternativt rygezoner til de cigarethungrende badegæster

Artiklens øverste billede
Arkivfoto af Ajstrup Strand.

Da Aarhus som den første af landets kommuner indførte røgfri arbejdstid for medarbejderne i 2012, var det blot første af en lang række tiltag, der satte kommunen i en førerposition på sundhedsområdet.

Siden spredte forbuddet sig til bl.a. busstoppesteder, legepladser, arealer foran biblioteker og kommunale kontorer, ligesom der er søsat en kampagne, som opfordrer folk til ikke at ryge på de centrale gågader i midtbyen.

Nu kan turen være kommet til strandende.

Røgfri fremtidI et fælles forslag ønsker SF og De Radikale byrådets opbakning til at gøre de aarhusianske strande røgfri og evt. etablere rygezoner på strandene, så ikke-rygere og børn undgår passiv rygning.

"Røgfri strande er endnu et tiltag for at forebygge, at unge begynder at ryge. Derfor skal røgfri strande ses som et skridt imod en røgfri fremtid i Aarhus Kommune. Når coronarestriktionerne på sigt fjernes, og vejret bliver mere sommerligt, skal de aarhusianske familier kunne tage på stranden og nyde solen uden at opleve generende røg," skriver partierne.

I flere og flere kommuner bliver det forbudt for kommunale medarbejdere at ryge i arbejdstiden. Den 1. august 2020 indførte Nyborg, Albertslund, Halsnæs, Assens, Kolding, Hørsholm og Faaborg-Midtfyn kommuner røgfri arbejdstid. Dermed tippede balancen fra et mindretal til et flertal på 51 ud af landets 98 kommuner med rygeforbud.

13.600 dødsfaldSF og R skriver i forslaget, at rygning kan relateres til 15 forskellige kræftformer og er skyld i lang række sygdomme som bl.a. hjerte-kar-sygdomme og kroniske lungesygdomme. Ifølge Sundhedsstyrelsen dør årligt 13.600 personer for tidligt på grund af rygning. Det er omkring 25 pct. af alle dødsfald.

"Heldigvis viser statistikker, at danskerne på lang sigt ryger mindre og mindre. Det kan bl.a. forklares med den tidligere rygelov i 2007, der gav flere restriktioner på rygning i det offentlige rum. Dengang virkede det for mange som en omfattende lovgivning, men i dag er det heldigvis helt naturligt. Desværre er der sket en stigning i antal rygere siden 2016," skriver SF og R.

Partiernes forslag skal behandles på et byrådsmøde onsdag, hvor Aarhus Byråd bliver bedt om at sætte Teknik og Miljø samt Sundhed og Omsorg til i samarbejde at udarbejde et forslag til, hvordan der kan indføres røgfrie strande i Aarhus Kommune.

Læs også

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.