Menneskets mulighed

Artiklens øverste billede
Anni Albæk.

præsteklumme Jeg vil egentligt tage dig med tilbage i tiden. Til juleaften faktisk – eller det vil sige, vi skal helt tilbage til juleaften 1914 i Vestflandern, hvor tyske og britiske troppe lå på hver sin side af fronten i hver deres skyttegrave. Det var 1. verdenskrig, og den utrolige optimisme, man begyndte 1900-tallet med, var forsvundet. Her lå soldater bunket sammen og flyttede fronten frem og tilbage med mange menneskeliv til følge. Det var en hård og beskidt krig. Men 24. december 1914 skete der noget. Ja, der skete noget smukt.

De tyske soldater var ved at gøre klar til at fejre jul, da de begyndte at synge 'Stille Nacht, heilige Nacht'. En julesang, der blandt andet er oversat til både danske ('Glade jul, dejlige jul') og engelsk ('Silent night, holy night'). Da de britiske soldater hørte tyskerne synge, begyndte de selv at synge med, men på engelsk. Og lige der – lige den nat – ændrede de holdning til hinanden. De råbte julehilsner til hinanden på tværs af fronten, og kampene stilnede af. De kæmpede ikke, men lå i hver sin skyttegrav og for en stund lod de julefreden sænke sig – selv på krigsmarken.

Se – det er jo en besynderlig fortælling at trække frem her et par måneder efter jul; men historien viser os, at vi mennesker rummer storhed i os. Vi kan nemlig ændre syn på hinanden – også vores fjender. Selv i en verden, der kan synes delt i to, har vi alle muligheden for at finde den klang, der forener os, fremfor at gentage alt det, der skiller os ad.

Muligheden ligger der – vi skal bare gribe den.

Læs også

Annoncørbetalt indhold

Del artiklen