"Nogle elever er i en høj grad af mistrivsel"

Efterskoleeleverne på Frijsenborg Efterskole længes generelt efter at komme tilbage til skole og kammerater igen - og nogle er decideret i mistrivsel efter at have været sendt hjem siden de gik på juleferie 18. december

Artiklens øverste billede
Brian Ovesen, forstander på Frijsenborg Efterskole. Privat foto.

skole Ved onsdagens pressemøde på Christiansborg om genåbning af samfundet under corona var det efterskolerne i Vest- og Nordjylland samt Bornholm, der var udvalgt til at måtte genåbne 1. marts med henvisning til smittetallet i disse regioner. Efterskoler og højskoler i resten af landet vil først få lov til at åbne 15. marts, hvis smitteudviklingen tillader det.

Brian Ovesen, forstander på Frijsenborg Efterskole, er dybt bekymret over den melding. Han har både respekt og forståelse for, at der skal tages alle mulige hensyn til sundhedssituationen, men efterskoleeleverne har allerede ventet længe, og en genåbning er meget nødvendig nu.

"Nogle elever er i en høj grad af mistrivsel. Alle savner fællesskabet, det at føle sig som en del af noget større end en selv. Men vi har også en gruppe, der er i decideret mistrivsel. Nogle af dem med sår, der ikke vil kunne læges i det næste lange stykke tid."

Elever i nødpasning

Undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil har ikke forstået situationen, siger Brian Ovesen, når hun på pressemødet giver udtryk for, at skolerne ikke benytter sig nok af muligheden for at tage elever ind på skolen. På Frijsenborg Efterskole bor i øjeblikket to grønlandske elever, der af praktiske årsager har efterskolen som base. Derudover er der en gruppe, der er på skolen på skift.

"De er i så dårlig trivsel, at de er på skolen i slet og ret nødpasning. Nedlukningen er ved at have medført uoprettelige konsekvenser for visse af eleverne."

For eksempel skærer det i hjertet, når Brian Ovesen hører elever sige: "Jeg kan næsten ikke huske at være sammen med mine venner." Og om forældre, der har tilbudt at køre den unge hen til en kammerat for at gå en tur i skoven med det svar, at de næsten ikke orker.

"Det jeg hører, er at de unge skruer ned for livet. At de sætter ungdomslivet på pause. Det handler derfor ikke om at komme i 'nødpasning', men om at komme retur til et fællesskab, der kan give et tiltrængt boost i ungdomslivet."

Kan klare det med test

Brian Ovesen peger på, at vejen frem for en tidligere genåbning end 15. marts, er test.

"Jeg har selv været forsigtig med at anbefale bobler på efterskolerne - der er for meget trafik ind og ud. Men jeg køber muligheden med kviktest to gange ugentligt. Det kan vi sagtens administrere. Vi vil kunne fange de smitteudbrud, der kunne være. Lad os bare komme i gang."

Både lærere og elever på efterskolen lyttede til pressemødet på Christiansborg i samlet flok, virtuelt naturligvis. Efterfølgende var alle enige om at tælle ned til 15. marts - og håbe på, at smittespredning ikke igen sætter en stopper for livet sammen på efterskolen.

Læs også

Annoncørbetalt indhold

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.