To Ebeltoft-vartegn kan blive Danmarks bedste renovering

Nyt liv til gamle bygninger der skaber fornyet værdi til lokalområdet bliver hyldet med Renoverprisen

Artiklens øverste billede
Maltfabrikken fik for alvor nyt liv, da bygningerne og det kæmpemæssige projekt sidste år blev indviet med blandt andet deltagelse af kulturministeren.

Ebeltoft Efter den kæmpemæssige og årelange istandsættelse blev Maltfabrikken indviet i juni sidste år.

Maltfabrikken gik dermed fra en truende nedrivning til igen at blive Ebeltofts vartegn, og det bliver der lagt mærke til.

Renoveringen af Maltfabrikken i Ebeltoft er således med i kampen om at vinde Renoverprisen 2021. Vinderen modtager en pris på 100.000 kroner.

”Med Renoverprisen vil vi hylde og anerkende de mange renoveringsprojekter, som forbedrer og fornyer vores bygninger i Danmark. Det er et vigtigt arbejde og en stor indsats, der bliver lagt af alle dem, som står bag de enkelte projekter, og der er prisen med til at fejre og fremhæve de bedste,” siger Lars Axelsen, som er adm. direktør i Grundejernes Investeringsfond, der sammen med Realdania står bag Renoverprisen.

Nyt liv

I motivationen af Maltfabrikken skriver de to organisationer, at:

"Bygningens karakteristiske røde ydre såvel som dens gamle maskiner er blevet bevaret, ligesom holdet bag renoveringen har benyttet sig af gammeldags teknikker for at kunne fastholde det originale udtryk. Indvendigt har den gamle fabrik fået en ny funktion, hvor den blandt andet huser bibliotek, museum, restaurant såvel som et sprudlende ungekulturmiljø og en klynge af kreative erhvervsdrivende."

Ildsjælenes fortjeneste

En drivende faktor i renoveringen af Maltfabrikken har været ønsket om at bevare den lokale historie og samtidig skabe et nyt samlingspunkt, hvor der er plads til alle og rum til at tænke nyt, kreativt og vildt.

Det var også de kreative kræfter bag genrejsningen af Maltfabrikken, som borgmester Ole Bollesen (S) hyldede, da de renoverede bygninger blev åbnet og projektet indviet sidste år.

"Først og fremmest, så er det ildsjælenes fortjeneste. Byrådet var ikke gået med, hvis vi ikke havde fornemmet et kæmpe engagement i byen. Det er ildsjælene, der virkelig skal have æren for det her," lød det dengang fra borgmesteren.

Skarp ferieby

Også et andet sted i Ebeltoft har et ellers falmende vartegn fået nyt liv og er blevet indstillet til Renoverprisen.

Det er Øer Maritime Ferieby, som siden feriebyens åbning i 1988 var falmet og stod på randen af sammenbrud, indtil det blev overtaget af byggeselskabet Mogens de Linde i 2000.

"I dag, efter en omfattende renovering og opgravning af kanaler samt en grundig oprydning i områdets natur, med dertilhørende naturstier, står Øer Maritime Ferieby skarp og attraktiv for de mange brugere. Udlejningsprocenten er ved renoveringen og den efterfølgende etablering af Landal Feriecenter sat væsentlig i vejret, ligesom mange tidligere tomme huse nu er blevet købt. I det hele taget er området blevet meget mere attraktivt for både turister og lokalbeboere at benytte," lyder det i indstillingen af Øer Martime Ferieby.

Meget mere end byggeri

Det er således ikke alene det gode håndværk og den kreative idé, som prisen hylder. For at komme i betragtning skal de renoverede bygninger også have fokus på bæredygtighed, funktionalitet og være med til at bidrage positivt til både brugere og omgivelser:

”Med Renoverprisen vil vi gerne sætte fokus på, at en god renovering kan bidrage til meget mere end det rent bygningsmæssige. Det handler derfor ikke kun om at forlænge bygningens levetid. En god renovering kan, uanset bygningstype og gennem lokal forankring, også være et bæredygtigt bidrag – både socialt, økonomisk, miljømæssigt og kulturelt,” siger Nina Kovsted Helk, filantropidirektør i Realdania.

Vinderen af Renoverprisen kåres ved en årlig prisfest i september.

Læs også

Annoncørbetalt indhold

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.