Ældrerådsvalg i Aarhus nedprioriteres af kommunen
Ved valget til det lovbestemte Ældreråd i Aarhus Kommune i 2017 var stemmeprocenten på 18,01 landets laveste!
Er det fortsat målet for Aarhus Kommune? Jeg havde en forventning til, at dette ville få kommunen til at undersøge muligheder for at få stemmeprocenten op til det kommende valg i 2021.
I langt de fleste af landets kommuner bliver ældrerådsvalg afholdt samme dag som kommunal- og regionsvalg, men ikke i Aarhus. Ved seneste valg var argumenterne:
At man ikke kunne finde adskilte lokaler på afstemningsstederne (dette behøves ikke, det er nok med en afskærmning).
- At man ikke kunne finde nok tilforordnede (Ældrerådet har tilbudt at finde de frivillige der er behov for).
- Man havde ikke nok stemmebokse/stemmeurner (det har der været fire år til at få lavet).
- Man kunne ikke adskille stemmesedlerne (dette løses nemt med en afvigende farve, i forvejen er der farveforskel på stemmesedler til kommunal- og regionsvalg).
Nu bruger man så smitterisiko som argument, men der kommer ikke flere vælgere, fordi man holder tre valg samtidig. Smitterisikoen må alt andet lige være større, når man skal stemme på to forskellige dage. Derudover får den enkelte udgifter til ekstra transport.
Ønsker Kommunen bevidst at nedprioritere valget, selv om Ældrerådet er lovbestemt for at sikre, at de ældre i kommunen bliver hørt, når politikerne på rådhuset træffer beslutninger, der handler om borgere over 60 år?
Det er et stort ønske fra Ældrerådets side at valget afholdes samme dag som kommunal- og regionsvalget. Sådan er det i de fleste kommuner, fordi det giver en langt større valgdeltagelse. Man nedsætter en gruppe af repræsentanter fra Ældrerådet og forvaltningen, for det skal man if'lge loven, men samarbejde forudsætter, at man lytter til alle deltagere og ikke dikterer, at sådan bliver det.
Jeg har valgt at udtræde af gruppen som en at Ældrerådets repræsentanter, da jeg har samme opfattelse, som de tre tillidsrepræsentanter, der tidligere har forladt styregruppen om ny struktur for ældreplejen i Århus.
Er kulturen i Aarhus Kommune blevet, at man nedsætter udvalg/grupper, fordi det ser pænt ud, men at man ikke egentlig ønsker at forholde sig til fremførte argumenter, da det allerede er besluttet, hvad der skal ske?