Hvordan kan vores politikere slippe af sted med falske CO2-beregninger

Artiklens øverste billede
Modelfoto:

Kommunalvalget 16. november 2021 bliver et klimavalg. Et valg, som bliver afgørende for den grønne omstilling i kommunerne.

Set i det lys kan det undre, at Aarhus Kommunes klimaplan for 2021-2024, der skulle sikre, at vi når i mål med at være CO2-neutral kommune i 2030, mangler både retning, ambition og volumen, herunder den nødvendige satsning på sol og vind som energiformer.

Internationalt har Danmark i flere år haft ry for sin førerposition inden for anvendelse af vedvarende energi, men desværre er vi kommet bag ud af dansen af den ene grund, at vores politikere ikke vægter den grønne omstilling stærkt nok. Også Aarhus Kommunes tiltag inden for vedvarende energi lader meget tilbage at ønske. Og det på trods af, at vi har en sikker, kendt og anvendt teknologi i form af vindmøller og solceller.

Ved at udbygge energiforsyningen alene fra sol og vind vil Aarhus kunne opnå en dækning på 115 % af elforbruget i 2028 (jf. beregninger af Danmarks Naturfredningsforening i Aarhus). Desværre har kommunen klart valgt denne mulighed fra ved i stedet fortsat at prioritere brugen af CO2-tung biomasse hentet fra fældede skove i Canada, USA og Baltikum, som man først vil påbegynde udfasningen af i 2030 - det år, hvor Danmark har forpligtet sig til have reduceret CO2 udslippet med 70 procent, hvor Aarhus ifølge egne planer ellers skulle være helt CO2-fri, og hvor et rigt land som Danmark i virkeligheden skulle være gået i gang med at netto-lagre CO2.

Ved at lave sminkede klimaregnskaber, der undlader at medregne biomassens reelle CO2-udledning og således få biomasse til at fremstå som "grøn" energi, kan Aarhus Kommune behændigt argumentere imod den nødvendige udbygning af sol og vind-energianlæg. Og det til trods for eksperters opråb om, at biomasse som energiform er mere CO2-belastende end kul, gas og olie, når udledningen i alle led medregnes i CO2-regnskabet.

Som borger spørger man sig selv, hvordan en sådan prioritering kan finde sted i en kommune med et gennemsigtigt demokrati? Hvordan kan vores folkevalgte politikere slippe af sted med at lave falske CO2-beregninger over biomasseforbruget og negligere behovet for en bæredygtig omstilling af vores energiforsyning?

Den eskalerende klimakrise er vor tids altoverskyggende dagsorden. Den handler om vores børn og børnebørns fremtid. Som borgernes repræsentanter må politikerne tage dette ansvar på sig.

Bedsteforældrenes Klimaaktion, Aarhus, har lavet en spørgeundersøgelse blandt vores kommunalpolitikere. Intentionen var at klarlægge seks forskellige byrådspartiers holdning til klimaspørgsmålet. Vi spurgte blandt andet, i hvor stort omfang de vil satse på sol og vind i Aarhus' energiforsyning over de kommende fire år.

Tre af de seks partier har svaret, nemlig Socialdemokratiet ved Anders Winnerskjold, Venstre ved Christian Budde Opstrup og SF ved Sander Jensen. Med vores spørgsmål ønskede vi at få præcise svar med antalsangivelse på anlæggelse af henholdsvis solceller og vindmøller til havs og på land. Desværre måtte vi konstatere, at ingen af dem er i stand til at komme med konkrete oplysninger om volumen og tempoet i indfasningen af sol- og vindenergi.

Alle tre partier henholder sig udelukkende til hensigtserklæringer. Og det til trods for, at kommunen har udarbejdet en klimaplan for de næste fire år, som burde rumme sådanne præcise svar. Det er ikke tryghedsskabende for os borgere, at vores kommunalpolitikere er så famlende over for et så vigtigt emne som indførelsen af sol- og vindenergi i Aarhus Kommune.

Så klimaplan eller ej, i vores optik er der ingen tvivl, svaret på overskriftens spørgsmål må og skal være:

SOL OG VIND!

Læs også

Annoncørbetalt indhold

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.