Nyt tiny living-byggeri på vej i Aarhus

Dokk8000 er navnet på et nyt bygge-projekt på Falck-grunden

Artiklens øverste billede
Planen er, at facaden kommer til at se sådan ud. Svalegangene på hver etage fungerer som flugtveje og er gjort lidt bredere, så de kan bruges som en lille, privat terrasse.

byggeri Hvad tænker du om at flytte ind på mellem 22-58 kvadratmeter og bo side om side med mange andre mennesker, hvor I spiser sammen i en stor spisesal og hygger jer på en fælles tagterrasse?

Hvis du er vild med idéen, så er et nyt byggeri-projekt måske lige noget for dig. Dokk8000 står bag 50 nye boliger, der skal opføres på Falck-grunden på Trindsøvej i Aarhus. Tanken er bofællesskab og måske en moderne form for kollektiv, og konceptet er helt enkelt - det er i tiny living-stilen. I din private bolig har du kun det absolut nødvendige, og så er alt andet, du har behov for, omkring dig.

"Jeg vil gerne understrege, at det her ikke er seniorboliger. Det er et byggeri for alle aldre og forhåbentlig også for enhver pengepung. Vi har besluttet, at 25 af boligerne skal være til folk under 48 år og resten til dem over 48 år," siger formand for Dokk8000, Per Ponsaing.

Eet af de tre fællesrum i dobbelt lofthøjde. Set fra en af de store fællesaltaner. Det 25 meter høje atrium skimtes bag i billedet.

Byggeriet bliver opført i bæredygtigt træ med en tagterrasse, og i atriummet skal der dyrkes tomater, chili og krydderurter, som skal indgå i de ugentlige fælles måltider. I mange andre bofællesskaber er der ofte fællespligter som for eksempel madlavningsvagter, men i Dokk8000 bliver der hyret en kok, der sikrer, at der kan serveres et aftensmåltid til alle, der vil være med. Hvis man synes, det er sjovt at lave mad, eller hvis man ikke har økonomi til at lave til fællesskabet, kan man bidrage med sin arbejdskraft.

Lang tid undervejs

Hvis alt går efter planen, kan de første beboere flytte ind ved årsskiftet 2023/2024.

"Det har været længe undervejs, og vi har kigget på mange grunde. A. Enggaard A/S ejer grunden på Trindsøvej og var med på vores idé om at etablere et bofællesskab. Det bliver et sted, hvor vi kommer til at satse på dialog i stedet for rigide regler. For eksempel er der planer om, at man på svalegangen kan sætte en klapstol ud og nyde det som sin egen altan. Svalegangene er flugtvej i tilfælde af brand, men de må ikke bruges til at gå på - – for så glor vi ind til hinanden. Den slags bliver man nødt til at overholde," siger Per Ponsaing.

Et kig mod vindue til atrium fra en lejlighed.

Hvis man i det nye tiny living-byggeri har gæster på besøg og gerne vil have dem til at overnatte, så er der også mulighed for det, da der bliver taget hensyn til det i de mange fællesarealer, der bliver opført.

"Man flytter bare sit selskab ud i fællesrummet, hvor man nemt kan afgrænse området, så man har sit eget private rum, og så kan man leje et gæsteværelse, som vi opfører i hotelstandard med eget bad og toilet. Når det ikke bliver brugt af beboerne, er planen, at vi lejer det ud via Airbnb," forklarer Per Ponsaing.

Det er også tanken, at folk udefra skal have mulighed for at komme forbi og for eksempel være en del af madordningen.

"Vi vil gerne lukke op for verden omkring os," siger han.

Bekæmpelse af ensomhed

Et andet vigtigt aspekt ifølge Per Ponsaing er ensomhed. Han mener, at Dokk8000 kan hjælpe på både unge og ældres ensomhed.

"Der vil altid være nogen at tale med, og det vigtige hos os er, at man gør noget sammen, og at vi hjælper hinanden," siger formanden.

Når der er 25, der har booket booket lejlighed i en aldersgruppe, så kommer man på venteliste, for det er vigtigt for foreningen, at der er en god blanding af forskellige aldre.

Illustration af et udsnit fra spisesal med rumopdeling.

For at komme på listen til en bolig skal man betale et engangsbeløb på 10.000 kroner pr. medlem, som går til udgifter før byggeriet. Når der er nogen, der flytter ud en gang i fremtiden og andre ind, så er det ikke umiddelbart planen, at det er et beløb, der også fremover skal betales.

"Nej, vi regner med, at det kun er hos de første indflyttere," siger Per Ponsaing.

Fra villa og kælder

58-årige Jens Kristian Sommer er en af dem, der flytter ind, så snart Dokk8000 står klar. Han bor i dag i en villa på cirka 110 kvadratmeter sammen med sin kone. De havde længe talt om en form for bofællesskab, men der var ingen steder, de synes, var det rigtige. Konen så et opslag om Dokk8000 ved kaffeautomaten på Teknologisk Institut, hvor hun arbejder, og dagen efter havde de meldt sig ind i foreningen.

"Vi havde også kigget på seniorboliger, men der er jo kun seniorer, og vi vil gerne være sammen med andre også. Vi har kælder under vores hus, så vi kommer til at bo på meget mindre plads, men i virkeligheden har man ikke brug for ret meget, og man kan bruge fællesarealerne og leje sig til al ekstra plads, hvis man skal have overnattende gæster for eksempel," siger Jens Kristian Sommer.

For ham og konen handler det om, at de i Dokk 8000 kan være sammen med andre mennesker og gøre noget sammen. Når de på et tidspunkt går på pension, føler de, at bofællesskabet er vejen frem for at få et godt seniorliv, fordi der er forskellige generationer, der kommer til at bo sammen, og samtidig har man mulighed for at gøre en masse sammen med andre.

Læs også

Annoncørbetalt indhold

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.