Seks ud ti opsigelser skyldes sygdom

I Syddjurs Kommune har der fra januar 2017 til oktober 2020 været 114 afskedigelsessager inden for ældreplejen, viser en opgørelse fra FOA. Over halvdelen har sygdom som årsag

Artiklens øverste billede
"Det, du sagde Tanja med, at det i weekenderne er meget lettere at levere et godt stykke arbejde, og at du oftest her kører glad hjem, fordi du selv er mere med i planlægningen, det vil jeg bære videre til min forvaltning. Det vil måske være relevant at lade et team eller to i hjemmeplejen i hverdagen være selvstyrende inden for nogle klart definerede rammer. Det kan jeg se en idé i uden, at jeg på forhånd vil love noget," lød det fra udvalgsformand Jan Fischer (S) (tv.), da han i august 2020 holdt 'stævnemøde' på Adresseavisens initiativ med to ansatte ved Syddjurs Kommunes hjemmepleje, Lone Meldgaard Thorsø og på den anden side af bordet, Tanja Fogh Jensen. Foto: Lars Norman Thomsen

ÆLDREOMRÅDET Syddjurs Kommune har i perioden fra januar 2017 til oktober i 2020 rejst 114 afskedigelsessager mod kommunalt ansatte FOA-medlemmer (FOA = Fag Og Arbejde, Danmarks tredjestørste fagforbund) i social- og sundhedssektoren, svarende til cirka 27 procent af FOAs medlemmer på området. Af dem er langt størsteparten ansat i ældreplejen ved plejecentre, plejehjem og i hjemmeplejen.

Adresseavisen omtalte FOA-undersøgelsen i sidste uges avis og stillede på baggrund af undersøgelsen en række spørgsmål til Syddjurs Kommune.

"I forhold til de 114 opsigelser, som nævnt af FOA, forstår vi det således, at en andel af disse er almindelige opsigelser ved sygdom, fravær eller lignende. Det vil sige, at de ikke alle er udtryk for servicereduktion, fordi de genbesættes," skriver Hanne Lykke Thonsgaard, leder af Ledelsessekretariatet i en mail til Adresseavisen.

Borgmester Ole Bollesen (S), der selv var formand for Udvalget for Sundhed, Ældre og Social i perioden 2014-2017, fortæller, at FOA har bekræftet overfor ham, at seks ud af ti afskedigelsessager har haft sygdom som årsag.

"Det er slet ikke i orden og et alt for højt tal. Man skal selvfølgelig ikke blive syg af at gå på arbejde," fastslår borgmesteren.

Ole Bollesen henviser til, at man nu politisk har taget problemet op i forbindelse med vedtagelsen af Budget 2021.

"Her afsatte vi en pulje på 500.000 kroner, som Socialdemokratiet var stærk fortaler for, til at udvikle organisationen på sundheds- og omsorgsområdet med fokus på det gode arbejdsmiljø og for at øge medarbejdertilfredsheden," siger borgmesteren.

Selvstyrende teams

Siden har Syddjurs Kommune fået 11 mio. kroner i støtte over et år til et projekt, der som udgangspunkt vil "genopfinde hjemmeplejen ud fra kommunens værdighedspolitik, der senest blev vedtaget i juni 2020".

Syddjurs Kommune har ladet sig inspirere af den hollandske Buurtzorg-model, hvor sygeplejersker og social- og sundhedshjælpere organiserer arbejdet i selvstyrende teams.

"Personligt har jeg store forventninger til udbyttet af projektet for både ældre og vores ansatte. Jeg er sikker på, at vi får mange erfaringer og meget mere tilfredshed," siger Ole Bollesen.

Pengene kommer fra en statslig pulje på 125 mio. kroner årligt, som Folketinget i Finansloven for 2020 afsatte til, at kommunerne kan ansøge om i håb om at finde måder til at kunne levere omsorg og nærvær i ældreplejen. 31 projekter landet over har fået del i de mange penge.

Yderligere 12 ansættelser

Adresseavisen har stillet Syddjurs Kommune en række spørgsmål om konsekvenserne for social- og sundhedssektoren personalemæssigt i 2020 og 2021 af en række politiske beslutninger. For eksempel, at man midtvejs i 2020 måtte genåbne budgettet og spare cirka 45 mio. kroner på driften for at forhindre, at kassen blev tømt?

Endvidere, hvor mange stillinger, der er blevet resultatet af, at man har puttet flere penge, over 7 mio. kroner, i området i indeværende års kommunale budget?

Besparelserne i 2020 kostede 25 fuldtidsstillinger.

De er foreløbig blevet kompenseret med cirka 12 fuldtidsstillinger i 2021 efter, at området har fået tilført flere penge.

Ole Bollesen understreger, at cirka 12 fuldtidsstillinger er et foreløbigt tal, "fordi vi ikke er mere end to måneder inde i 2021."

Formand for Udvalget for Sundhed, Ældre og Social, Jan Fischer (S), siger til Lokalavisen, at han egentlig forventede, at der var tale om flere end 12 fuldtidsstillinger.

"Jeg vil først kigge nærmere på tallene og bede om uddybende svar fra mine chefer i forvaltningen, før jeg udtaler mig yderligere."

Se de nøgne facts i faktaboks.

Læs også

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.