Kolind: Kommunen vil gøre skaden god igen på Bygmarken

Fældningen af 20 markante søjle egetræer på Bygmarken i Kolind i efteråret fik vrede husejere til at fare i harnisk. Nu er Syddjurs Kommune klar til at gøre skaden god igen

Artiklens øverste billede
Foto 1: Søje eg på Bygmarken før fældningen. Foto 2: Søjle eg på en af de tilstødende veje, Rugvangen, hvor træerne har fået lov til at bestå. Fotos: Svend Astrup

KOLIND Det var en klar fejl, at ansatte i Syddjurs Kommunes Vej- og Ejendomsservice i efteråret hev motorsaven frem på Bygmarken og fældede 20 markante søjle egetræer på vejstrækningen.

NTM-formand Kim Lykke Jensen (SF) beklagede fældningen af de over 40 år gamle søjle eg på Bygmarken. Kommunens ny træpolitik skal forhindre at noget lignende sker i fremtiden. Arkivfoto

Det erkendte en intetanende udvalgsformand Kim Lykke Jensen (SF), da han erfarede, hvad der var sket. Udvalgsformanden beklagede hændelsen overfor de de vrede husejere. Ikke mindst, fordi Syddjurs Byråd på samme tidspunkt var på vej til at vedtage en træpolitik.

"Der er sket en fejl, som jeg personlig er meget, meget ked af. På udvalgets initiativ er der ellers lige nu ved at blive udarbejdet en træpolitik, som får det klare mål at begrænse fældning af træer og bevoksning. Vi ønsker, at der fremover skal være en rigtig god grund, før kommunen tager motorsaven i brug. Det har vi ønsket både for at sætte øget fokus på træernes æstetiske og kulturhistoriske værdi, men bestemt også i forhold til træernes binding af CO2. Disse målsætninger er ikke blevet fulgt i dette tilfælde, og det kan jeg kun beklage," sagde Kim Lykke Jensen til Adresseavisen.

"Træerne blev plantet for 40 år siden af vores daværende kommunegartner, der var omhyggelig med at udvælge et træ, der ville kunne blive et særligt vartegn og som der også vil være plads til nu mange år senere uden, at de ville tage udsyn eller være en gene for de parceller, der ligger op til vejen," skrev en af husejerne på Bygmarken, Svend Astrup, på Facebook.

"Det er derfor med forfærdelse, at vi har måttet opleve, at træerne den sidste dag i oktober er blevet fjernet – angiveligt på grund af et par enkeltstående klager. Fældningen er sket uden involvering af vi, der bor på Bygmarken," skrev Astrup videre.

Han opfodrede Udvalget for Natur, Teknik og Miljø (NTM) til at sørge for, at der i det mindste blev plantet nye søjleegetræer langs vejen som et lille plaster på et stort sår.

Spørgerunde

Syddjurs Kommunes embedsværk er af NTM-udvalget blevet bedt om at gøre skaden god igen, og lige nu foregår der en høringsrunde blandt husejerne på Bygmarken, hvor hver eneste husstand bliver bedt om at svare ja eller nej til genplantning.

Det fremgår af brev fra Syddjurs Kommune dateret 10. februar 2021.

Syddjurs Kommune beder i brevet også husejerne tage stilling til to mulige trætyper: 1. Søjle eg, lig den, der blev fældet i efteråret. 2. Kugleahorn. Et mellemhøjt, løvfældende træ, som bliver 4-5 meter højt og 4-5 meter bred krone.

Tidligere nævnte Svend Astrup undrer sig i sit høringssvar til kommunen over spørgsmålene.

Han anfører, at: " (...) det ansvarlige politiske udvalg har taget stilling og bedt forvaltningen om at reparere skaden og foretage en genplantning af søjle egetræer."

Genplantningen af træerne kommer til at foregå i dette forår, hvis husejerne da siger ja til genplantning, oplyser Syddjurs Kommune i brevet.

Husejerne har fire uger til at afgive deres høringssvar.

Læs også

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.