Kommentar: Sådan gør man op med trumpismen i lokalpolitik

Artiklens øverste billede

Af Lars Norman Thomsen lokalredaktør:

På sidste uges digitale byrådsmøde appellerede borgmester Ole Bollesen til en bedre tone i den offentlige debat.

Det skete i byrådets spørgetid, hvor Ole Bollesen afsluttede en række spørgsmål fra borgere om kommunens ageren eller mangel på samme i en række sager på voksenhandicapområdet med en opfordring til at passe på retorikken på de sociale medier:

"Jeg vil opfordre til at være varsom med retorikken. Vi vil gerne diskutere politik, men det er svært at føre en dialog, hvis man i offentligheden beskyldes for både lovbrud og for at lyve."

Lokalpolitikere skal være hårdhudede nu til dags. Måske er det derfor, at det bliver sværere og svære at rekruttere kandidater i takt med at partiernes medlemsbaser også bliver mindre og mindre. Det er sin sag at skulle holde sig oprejst, hvis der i kommentarsporet på facebook til en konkret sag står at læse, at du er en løgner, komplet idiot eller det, der er endnu værre.

På de sociale medier er det uhyre nemt og alt for gratis at give sin utilfredshed mæle om enkeltsager. Afstanden fra tanke til handling er der ikke, og det er omkostningsfrit at fyre selv de mest uhyrlige påstande af. Argumenterne står ikke i kø for at komme til, når polemikken er værst.

Utilfredsheden over dette og hint har selvfølgelig været der til alle tider. Folketingets tidligere formand, afdøde Erling Olesen (S), udnævnte i starten af 1980'erne tabloidpressen, Ekstra Bladet og BT, til at være demokratiets rensere.

De nævnte aviser tog temaer op, som den 'finere' del af medierne helst undgik og gav mæle til den ualmindeligt almindelige dansker, som havde en kone, der sikkert hed Magda og skreg 'Lorteland', når tingene gik for vidt.

Senere kom "Det er fand'me uhyggeligt, du!" typen til gestaltet af Peter Schrøder i fjernsynets bedste sendetid.

I vores år har man oplevet en amerikansk præsident, der har givet navn til en ny -isme, trumpismen. Den døde ikke med, at han ikke blev genvalgt til fire år mere i præsidentembedet. Trumpismen er heller ikke kun et amerikansk fænomen. Den er verdensomspændende, og vi ser afarter af den helt ned på det lokale plan. Trumpismen er i sit udgangspunkt Illiberal. Den anerkender ikke det liberale demokratis kendetegn: retten til at være uenige og udvise respekt for andre synspunkter end ens eget. Trumpismen afviser, at uenighed gør stærk.

De samme tendenser har vi set udfoldet i Syddjurs i en lang række enkeltsager i denne byrådsperiode, som slutter om små ti måneder.

Kan man komme de lokale 'trumpister' i møde under den valgkamp, der allerede er begyndt?

Det bedste, man kan gøre som kandidat, er ikke at krybe i et musehul eller bare give trumpisterne ret for at få fred.

Nej, tag ud og mød dem på deres hjemmebane. Derude, hvor deres liv leves og hvor deres hverdag foregår. Det er det nære, der har deres største interesse.

Aflys alle de traditionelle og efterhånden ligegyldige vælgermøder - de flytter alligevel ikke en stemme.

Tag i stedet ud i randområderne og lyt til mennesker ved gode og gedigne kaffeborde med 10-15 deltagere, som i demokratiets barndom.

Det vil 'rense' lokaldemokratiet for en stund.

Læs også

Annoncørbetalt indhold

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.