Hverdagen er faktisk fed - når den er her

Nedlukning af skolerne sætter de unge under pres. På UCS-10 centret i Skanderborg drog lærerne ud på en mission for at skabe glæde hos deres elever

Artiklens øverste billede
Clara Bang mødtes med sin lærer Laura tidligt torsdag morgen, hvor Clara fik en goodiebags og en masse snak, som begge savner rigtig meget i denne tid. Foto: Wulff

SKOLETID Lærerne fra UCS10 Skanderborg savner deres elever, lige så meget, som eleverne savner at komme tilbage på skolebænken.

"Jeg har bedt mine elever skrive en øjenvidneskildring fra deres tilværelse lige nu. Og flere melder tilbage, at de længes efter at stå tidligt op, hverdagen er faktisk megafed - når den altså er der," lyder det fra en af de kvindelige lærere.

Lone Mehder fra Føtex i Bloms dukkede op med en stribe indkøbsvogne fyldt med goodiebags til de trængte UCS-10 elever i Skanderborg. Foto: Wulff

Flere melder tilbage, at de længes efter at stå tidligt op, hverdagen er faktisk megafed

Friskbagt donut

To tidlige morgener i uge 9 mødtes UCS-10 lærerne på tag-parkeringen af Bloms, hvor Føtex kom med 285 goodiebags. Bag initiativet stod blandt andre Lone Mehder, som er service- og personalechef hos Føtex i Bloms.

"Jeg har selv haft en ung på UCS-10 centret. Og det var en fantastisk tid, så vi støtter gerne op om dette projekt."

Nede i papirsposen var en friskbagt donut, en sodavand og noget slik til at forsøde tilværelsen for de trængte elever.

"Vi må glæde de unge, som bare sidder derhjemme," siger 10-klassecentrets leder Anders Jepsen.

Motivation under pres

Han og de mange lærere er godt klar over, at de kun har dette ene skoleår til at få det bedste ud af deres elever.

"Vi var ude med de første goodibags i går. Nogen af eleverne er udfordret, andre er gået i dvale, hvor motivationen til blot at løbe en tur eller skrive en dansk stil er væk. Men vi fornemmer også, at mange familier har fået denne tid til at fungere," siger Anders Jepsen.

Det har i den grad været et anderledes skoleår. Nedlukning i marts 2020, forsigtig åbning efter sommerferien og så igen lockdown efter juleferien.

Vi bruger gerne lidt tid her, når eleven åbner døren. Der skal være plads til sniksnak, som det er rigtig svært at opnå på Teams

Lærer møder elev

Den sidste nedlukning var svær at sluge, mener Anders Jepsen.

"Vi var lige begyndt at fornemme en normal skolegang."

Han hopper ind i en bil, nu skal de unge besøges derhjemme.

Lærer Laura skal som det første hilse på en af sine elever, Clara Bang.

"Vi har jo haft daglig kontakt online på Teams. Men selvom jeg har holdt individuelle samtaler, er det er svært. Derfor bruger vi også gerne lidt tid her, når eleven åbner døren. Der skal være plads til sniksnak, som det er rigtig svært at opnå på Teams."

"Hej Clara," lyder lærerens begejstrede stemme, da døren går op.

Savner fælleskabet

Clara står i sit fritidstøj, hvorpå der står SHEA. Den 16-årige unge kvinde er et stort håndboldtalent. Den interesse har kunnet give hende en struktureret hverdag, selv uden skole.

"Men det er træls, jeg savner fællesskabet i 10. g og savner alle mine venner og veninder."

Efter sommer skal Clara Bang på HHX og derfra, tja, det er hun ikke helt sikker på endnu.

Læs også

Annoncørbetalt indhold

Del artiklen