Kommentar: De lukkede en skole - men andre åbnede en ny

Artiklens øverste billede

I den første byrådsperiode efter Kommunalreformen i 2007 blev tre små kommuneskoler lukket i Ugelbølle, Feldballe og Nimtofte. Det skabte en hed debat både i byrådssalen og ude blandt borgerne. Alle tre steder blev der hurtigt etableret friskoler.

Det er sikkert de færreste, der erindrer den turbulente tid i kølvandet på Syddjurs Kommunes fødsel, hvor det viste sig, at økonomien slet ikke levede op til det navn, som man i folkemunde hurtigt døbte den nye storkommune: 'Guldkysten' - for lige at markere modsætningen til 'fattigrøvene' i Norddjurs.

Mange økonomiske lig væltede ud af skabene, da økonomisystemerne fra de fire gamle kommuners tid langtsomt begyndte at blive samkørt.

Derfor kom skolestrukturen hurtigt til debat, som den også kom det i det små under valgkampen i 2005, hvor vælgerne skulle sammensætte det første byråd.

Denne skriverkarl erindrer tydeligt et vælgermøde på Ryomgård Hotel, hvor en socialdemokratisk kandidat tog bladet fra munden og kækt meddelte, at det var urealistisk at bevare så mange folkeskoler med få kilometers afstand.

Hvortil sidemanden - også socialdemokrat - hurtigt fik afværget: "Det skal vi nok ikke snakke for højt om."

"Budgettilpasninger", som det hedder med et buzzword, når det rigtige ord er nedskæringer, tvang et stort politisk flertal til at handle - også presset af de store skoler- og i maj 2009 blev beslutningen effektueret. Modigt i betragtning af, at 2009 var et kommunalt valgår. Fra det nuværende byråd var kun Venstres Gunnar Sørensen, den nuværende borgmester Ole Bollesen (S) og SFs senere borgmester Kirstine Bille med til at træffe beslutningen. Resten var politiske grønskollinger i 2009. SF, anført af Kirstine Bille, kæmpede i øvrigt længe for at bevare Feldballe Skole på kommunale hænder. Uden held. Daværende FI-udvalgsformand Jørgen Brøgger (V) og hans skolechef Søren Valbak havde allerede udset sig Feldballe Skole som hjemsted for en samlet specialskole i Syddjurs, men de havde gjort regning uden Konservative Syddjurs i det nye byråd, som blev tungen på vægtskålen ved den afgørende afstemning, hvor et flertal stemte for at placere specialskolen i Pindstrup. Et forløb, der er sjovt at erindre, nu hvor en velfungerende friskole i Fedballe skal sige farvel til sin leder efter, at han har været chef siden starten på den nye skole 1. august 2010.

Usikkerheden om Feldballe Friskole kunne overtage den tidligere folkeskoles lokaler var der længe grundet planerne om at huse specialskolen der.

Først i efteråret 2010 indvilgede Syddjurs Kommune langt om længe i at sælge ud af sine aktiver. Feldballe Friskole tilbød kommunen en check på 7.5 mio. kroner, og sådan blev det.

Flot at se siden, hvordan udviklingen har taget fart på Feldballe Friskole, som med 155 elever, solid økonomi og en ny tilbygning, der snart kan tages i brug, har bevist sin levedygtighed.

Det har også smittet af positivt på resten af lokalområdet synboliseret ved aktiviteterne i den nyrenoverede købmandsbutik, den estimerede restaurant Moment og tidligere kåringen som Årets Landsby i Region Midtjylland i 2016. Der er afgjort en sammenhæng til, at borgerne i 2009 valgte at kæmpe for at bevare en skole i byen.

Læs også

Annoncørbetalt indhold

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.