Debat: Lokaplan 436 Egsmark giver tilflytning til Ebeltoft By med over 100 nye skatteborgere

Artiklens øverste billede

"Efter over 10 år undervejs kan vi nu, som ejer af matrikel nr. 5a, se at vores ide om at hjælpe til og udvikle Ebeltoft, er ved at blive til virkelighed i en lokalplan, vi har kæmpet længe for.

Læs mere: Tabet af biodiversitet fortsætter i den danske natur

De tvivlsspørgsmål, der sidenhen er stillet om området, vil jeg gerne belyse. Fra os som kender jorden som vores egen baglomme, og fortælle lidt om områdets udvikling.

Læs mere: Debat: Egsmarklund - et valg mellem natur og pengeinteresser

Jeg kan se, at de tvivlsspørgsmål der fremkommer, er begrundet af uvidenhed om området og vores skånsomme bebyggelsesplan for udviklingen af dette skønne projekt for Ebeltoft.

Jeg er født i Ebeltoft i 1972. Har boet på denne ejendom siden 1974 og haft alt min opvækst på gården. Jeg har haft alle mine legekammerater i Egsmarklund og kender området aldeles godt. Gået i skole i Ebeltoft, har alt min familie her og kommer her ugentligt.

Læs mere: Lokalplanforslag ved Egsmarklund: Afstemning på højdramatisk digitalt byrådsmøde ikke for politiske ignoranter

I mange år dyrkede min far alt jorden, såsom hvede, jordbær, kartofler, og andre afgrøder. Som tiden gik og jeg blev større, fik jeg heste, og vi valgte at så græs og lade det ligge til græsarealer til hestene.

Læs mere: CARE City Ebeltoft

Tiden gik og jeg flyttede til Aarhus. I takt med at mine forældre blev ældre, har græsset fået lov at forblive, sammen med vores heste. Vores sidste hest døde sidste sommer sammen med min mor desværre.

Læs mere: Egsmarklund: DN går efter at få lokalplanen puttet i skrotposen

En lang familleæra har taget sine fodspor på dette stykke jord.

Jeg har igennem mine år i Aarhus, en by i kæmpe udvikling, set bekymrende til, at Ebeltoft ikke udvikler sig og følger i kølvandet på de manglende beboelsesmuligheder i Aarhus og de meget høje priser. Der skabes ikke nok ny tilvækst af skatteborgere, og beboelsesmulighederne er for ensidige. Når øgenavne som rollator by florer rundt, gør det mig usikker på den fremtid mit opland og fødeby har i sigte. Da jeg i sidste uges avis læser, at gennemsnitsalderen er 51 år og fødetallene dalende, er det vand til min bekymring om Ebeltofts udvikling.

Læs mere: Debat: Forslag til Lokalplan 436 Egsmarklund og kommuneplantillæg 02 bør tages af bordet

Derfor har jeg igennem mere end 10 år kæmpet en kamp, med en innovativ ide - til gavn for Ebeltoft - med ung beboervækst - med et skånsomt og bæredygtigt generationsfælleskab. Jeg har mødt op til utallige byrådsmøder, og udvalgsmøder. Haft møder på grunden med politikere som Kirstine Bille, Ole Bjerregaard, Claus Wistoft, Jørgen Brøgger og mødt op til personlige møder med div. politikere for at fortælle om vores skønne bæredygtige projekt.

Jeg skabte ideen om www.carecity.dk og har søgt længe efter den rette udvikler til vores ide. I 2018 får vi kontakt til Fabulas. Fabulas formår med deres koncept at videreføre mine ideer.

I generationsfælleskabet carecity/fabulas har mere end 85 familier, med en gennemsnitsalder på 32 år, allerede skrevet sig op til en bæredygtig bolig i det naturskønne Egsmark bakker. Med 10 minutter til motortrafikvejsnettet, så tilgangen til udenbys arbejdspladser er let og ubesværet.

Her skabes et generationsfællesskab, der bliver bygget i pagt med naturen og på den grund som vi i familien Sandberg nu gennem 10 år har ladet udvikle og forhandlet med kommunen om. For at skabe et bæredygtigt byggeprojekt.

Jorden har som sagt været landbrugsjord i mange år - den er ikke en del af Nationalparken, men stadig et reelt stykke landbrugsjord som vi har dyrket og i de sidste mange år lagt til græs for vores heste.

Vi har sørget for minutiøst at lade dette bæredygtige byggeprojekt tage hånd om naturen. Og bevare det der er. I et bæredygtigt projekt som dette er sprøjtemidler og deslige forbudt.

Der må ikke bygges pejs pga. forurening - vi bygger bæredygtigt og forventer bæredygtige mennesker med denne indstilling - derfor har vi også stillet krav i vores ansøgninger.

Vi taler om at etablere grønne delebiler og delecykler. At der etableres fælles hjemmearbejdspladser i fælleshuset, så man kan spare på energien og arbejde hjemme fra.

Fælles øko bespisning er en mulighed for et lavt budget.

Jorden er 10 hk sandjord med græs, i varieret kuperet terræn. Der findes 2 små moser, som ligger uden for vores areal, dog stødende op til vores jord. Den ene mose der er tale om, er udtørret, selvom vi da lader den ligge og ikke bebygger det. Den eneste våde plet er der hvor der etableres et regnvandsbassin.

Ord som faunapassage, beplantningsbælte, biotop, barriere for markfirben, trivsel, grøn omstilling og bæredygtighed indgår i planlægningen af det nye bæredygtige generationsprojekt.

Vi har i den grad sørget for, at naturen får en helt igennem enestående mulighed for at vækste, hvis man minutiøst ser hvorledes der er planlagt barriere af sten så store, at en kat ikke kan få deres poter ind og ta et firben. Yngleområder, faunaområder hvor de vilde planter får lov at gro etc. Man blive glad på naturens vegne. Naturstier, regnvandsbassiner, naturfitness, speciel vaskeplads til biler, udsigtspunkter og deslige er alt sammen en del af det vi har planlagt nøje og kun i pagt med naturen. Der er givet plads til gå/vandrer stier, vilde brombær, beplantning etc. Vi benytter i hele taget, at den natur der nu er blevet fremelsket ved at lade vores arealer være græs, kan bidrage til et beboelsesrum i naturen, i stedet for en rå pløjet mark, som er de flestes scenarier i et nybyggeri

Ideen er at skabe bæredygtige træboliger - bygget i klynger - i pagt med naturen - boliger fra 70-140 m2 - med fælleshus der kan benyttes til cafe, madordninger der kan købes til, bespisning i fælleshuset eller mad kan bringes hjem, hobby værksteder, cykel og bilværksted, motionsrum, fællesrum, lejeværelser, kontorpladser, små urtehaver, legepladser, delebiler, delecykler, et community /værested man kan gå til og fra som man ønsker - om man er enlig eller familie.

Generationer der på tværs kan give en hjælpende hånd med børnepasning, hundeluftning etc. Have glæde af hinanden, modvirke ensomhed og føle man er en del af et fællesskab som man kan gå til og fra som man ønsker. Og vide der er en hånd at gribe, når livets gang indimellem giver modgang.

Der er i det eksisterende Egsmarklunds i forvejen 100 beboelsesejendomme, som er aldeles velkommen til at føle, de er en del af dette fællesskab og benytte sig af faciliteterne og ideologien bag.

De 85 familier der allerede er skrevet op, venter spændt på en indflytningsdato.

Er du også interesseret så skriv til www.fabulas.eu

Det bliver helt fantastisk for de nye beboere, og vi bevarer området som det i dag ser ud."

Læs også

Annoncørbetalt indhold

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.