Byrådet bør selvfølgelig kunne regulere store svineproduktioner

Artiklens øverste billede
Claus Leick sidder i byrådet for SF. Pressefoto

debat Skanderborg Byråd skal selvfølgelig have mulighed for at blande sig i, hvor der skal stilles vindmøller op, hvor der kan bygges støjende industrianlæg eller hvor der kan etableres store svineproduktioner.

Det har Skanderborg og andre kommuner også kunnet indtil 2017, men med Folketingets vedtagelse af “Landbrugspakken” er det stort set blevet umuligt for kommunerne at blande sig, hvis lokale landmænd ønsker en kraftig i udvidelse af deres svineproduktion.

Det er helt grotesk, at det kommunale selvstyre på den måde et blevet stækket, men det var faktisk en af ideerne med “Landsbrugspakken”. Målet var at gøre det lettere at opføre store svinebrug og samtidig gøre det meget svært for kommunerne af forhindre det.

Lidt forenklet er det sådan, at kommunerne skal sige ja til en ansøgning, hvis en række krav er opfyldt. Kommunerne kan ikke længere sige nej til en ansøgning ud fra en helhedsbetragtning med henvisning til miljøet, landskabet eller lokalbefolkningen.

Det har et flertal i Skanderborg Byråd, flere andre kommuner, Greenpeace og Danmarks Naturfredningsforening protesteret imod. Skanderborg Byråd skrev i 2019 til Folketingets Miljø- og Fødevarerudvalget og opfordrede til at ændre loven og give kommunerne deres selvstyre tilbage:

'Skanderborg Kommune er reelt sat uden for indflydelse og mulighed for helhedsvurdering i konkrete sager, hvor landmænd ønsker en kraftig udvidelse af deres svineproduktion. Vi er reelt kørt ud på et sidespor og har ikke længere mulighed for at tage hensyn til f.eks. landskab, miljø, natur og naboer på samme måde, som vi har i andre sager.'

Det er positivt og helt forståeligt at mange i Ry-området og den nystiftede Miljøforening Dover Sogn engagerer sig i debatten om en aktuel ansøgning til en udvidet svineproduktion.

Flere mener, at kommunen har mandat til at forhindre store svineproduktioner og henviser til et svar, som Miljøministeren har givet til et folketingsmedlem. Det skal selvfølgelig undersøges, men reglerne er ikke ændret. En reel mulighed for lokalt at regulere de store svinebrug får vi altså først, når Folketinget ændrer loven, hvilket Miljøministeren indtil videre ikke har ønsket.

Jeg vil opfordre den nye miljøforening til - sammen os, der arbejder for at få loven ændret - at lægge et fælles pres på Folketinget. Eksempelvis med et fælles foretræde på Christiansborg.

Læs også

Annoncørbetalt indhold

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.