Solcelleparker - en del af fremtidens Syddjurs. Hvordan med opbakningen hos borgerne?

Det er fortsat byrådets ambition at understøtte den grønne omstilling – ved at muliggøre solcelleparker i Syddjurs Kommune, fastslog borgmester Ole Bollesen på det seneste byrådsmøde

Artiklens øverste billede
Arkivfoto

ALTERNATIV ENERGI På det seneste byrådsmøde, der blev afviklet digitalt, spurgte Mette og Ulf Vang Ørom, Karlby, til byrådets planer med de syv solcelleprojekter, som i øjeblikket er på tegnebrættet i kommunen.

"Har byrådet har tænkt sig at træffe beslutning i forhold til de syv solcelleprojekter og deres videre planlægning ud fra nedenstående viden," lød spørgsmålet fra Mette og Ulf Vang Ørom, flittige læserbrevsskribenter i Adresseavisen om netop solcelleprojekterne.

Den viden, som parret henviser til, lyder:

  • Der er pt. kapacitet i ledningsnettet til 130 MW, fordelt ud mellem både Syddjurs og Norddjurs kommuner, uden behov for forstærkning. Skal det bagvedliggende net forstærkes kan det tage op til 10 år. Dette fik I (byrådets 27 politikere, red.) konkret at vide på byrådets temamøde 27. januar af Energinet. Energinet er en selvstændig offentlig virksomhed under Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet. Energinet ejer og udvikler el- og gasnet i Danmark for at indpasse mere vedvarende energi, opretholde forsyningssikkerhed og sikre lige markedsadgang til nettene.
  • Kommunen er allerede over 100 procent forbrugsdækket af vedvarende energi. Dette fik I ((byrådets 27 politikere, red.) ligeledes konkret at vide på byrådets temamøde 27. januar af Energinet. Det betyder at det meste af den grønne strøm skal transporteres ud af kommunen.
  • Der skal på landsplan anlægges 5500 MW solenergi frem mod 2030, jf. Energistyrelsens basisfremskrivning 2020, samt information fra Energinet på byrådets temamøde 27. januar.

Afveje interesser

Borgmester Ole Bollesen (S) henviste i sit svar til spørgerne, at byrådet har igangsat den forudgående offentlige høring af solcelleprojekterne forud for en mulig planlægning. Høringsfasens resultater vil blive behandlet i marts 2021.

"Det er fortsat byrådets ambition at understøtte den grønne omstilling – ved at muliggøre solcelleparker i Syddjurs Kommune. Det er således en planlægning, som skal udgøre en del af fundamentet for fremtidens grønne omstilling. Syddjurs Kommunes rolle som planmyndighed er her at afveje de mange interesser i den fysiske planlægning," fortsatte borgmesteren.

Hvordan påvirker de?

Ole Bollesen slog ligeledes fast, at byrådet har besluttet, at bedømmelsen af solcelleprojekterne kommer til "at bero på en konkret vurdering af de enkelte projekters påvirkning af lokalområdet."

"Hvorledes det danske elnet skal udbygges, og hvorledes den danske energiforsyning skal udvikles i årene fremover, er bestemt vigtige spørgsmål. Og det er helt givet et emne, som kommer til at fylde meget i de kommende års energidebat i Danmark. Som kommune har vi imidlertid begrænset indflydelse på disse forhold," noterede borgmesteren

"Det vi kan gøre er at yde vores bidrag til at muliggøre den grønne omstilling i energiproduktionen – ved at planlægge, hvor og hvordan solcelleparker kan etableres."

Læs også

Annoncørbetalt indhold

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.