Spidskandidat vil ruske op i klima-nølende byråd

25-årige Laura Bryhl startede med at snuse til politik i Børn- og ungebyrådet, men nu er hun klar til at lægge arm med "de voksne"

Artiklens øverste billede
Laura Bryhl går ind i lokalpolitik af flere årsager, men særligt for at rykke på klimadagsordenen. Og så vil hun gerne sænke aldersgennemsnittet i byrådet lidt. Foto: Danni Paulsen

Om venstrefløjskrigerne vil det eller ej, så har mange et billede af Enhedslisten-stereotypen som en fandenivoldsk superidealist med alternativ tøjstil og en fortid som flirtende med antifascist-grupper og kommunismen.

Men den forestilling har stærke, kvindelige EL-folketingsprofiler som Johanne Schmidt Nielsen, Pernille Skipper, Rosa Lund og senest Mai Villadsen rykket gevaldigt ved de seneste mange år, og der er da heller ikke de mindste Karl Marx-reminiscenser eller alternativ tøjstil at spore hos partiets måske kommende bannerfører i Aarhus Byråd.

Partiets medlemmer valgte for nylig 25-årige Laura Bryhl som spidskandidat til kommunalvalget i november, og dermed er der stor sandsynlighed for, at hun per 1. januar 2022 får et sæde i byrådssalen, hvor avisen møder hende en grå onsdag eftermiddag.

Og nok kan man ikke anklage hende for at ligne Enhedslisten-stereotypen, men idealismen stråler ud af den unge politiker, som stiller op til byrådet med ét klokkeklart hovedsigte.

"Klimapolitikken. Det er min motivation. Jeg blev rigtig glad, da byrådet vedtog en plan for at blive CO2-neutral i 2030, men jo tættere vi kommer på, jo mere tydeligt bliver det for mig, at der er rigtig langt dertil."

Ingen hockeystav i Aarhus

Den unge idéhistorie-studerende, som er opvokset i Skæring, har været politisk aktiv i store dele af sit liv. Først som medlem af Børn- og Ungebyrådet, og senest som engageret i studenterbevægelsen samt aktiv i et projekt, der skal igangsætte lokale grupper i hele landet, som skal sætte klimaet på dagsordenen.

"Enhedslisten har været det parti, der har forsøgt at få klimaet mest på dagsordenen i byrådet, men vi kan sagtens blive bedre, og der er nok at tage fat i. Klimarådet har lige dumpet regeringens klimaplan og taler om, at dens højt besungne hockeystav-model ikke fungerer. Og det er lidt samme hockeystav-retorik, der bliver brugt i Aarhus Kommune. Vi skal have stoppet udledningen af drivhusgasser i stedet for at prøve at opfinde alle mulige teknologier, som kan redde os i sidste øjeblik," fastslår hun.

Og hvordan skal det ske?

"Vi skal satse på havvindmøller og vådlægning af lavbundsjorde, som klimarådet blandt andet anbefaler, at man gør på nationalt plan. Det tænker jeg også, vi kan gøre i Aarhus Kommune. Og så der bestemt også noget at kigge på i forhold til byudviklingen. Lige nu synes jeg, byudviklingen følger privatbilismens behov meget, og der er behov for at indrette lidt mere efter offentlig transport og gøre den kollektive trafik mere tilgængelig, for privatbilismen udleder rigtig meget."

Som for så mange af os, var stilen noget anderledes for år tilbage - og for Laura Bryhl mere enhedslisten'sk. Her ses hun i 2012, hvor hun sammen med Line Blamer forsøgte at få byrådet til at opprioritere seksualundervisningen i folkeskolerne. Foto: Grethe Bo Madsen

Vil ikke i Folketinget

Laura Bryhl understreger, at hun ikke har set sig blind for andre problematikker end klimaet. Særligt kultur- og foreningspolitik samt presset på unge studerende ligger hende på sinde.

"Vi er jo en ung studieby, og det skal vi huske. Derfor skal et byråd også aldersmæssigt repræsentere byen, og gennemsnitsalderen i byrådet er bestemt ikke den samme som byens. Så jeg synes, det er vigtigt, at vi har nogle studerende og unge i byrådet også."

Men hvorfor gå ind i politik i Aarhus, når du har et brændende ønske om at rykke på klimadagsordenen. Det er vel på Christiansborg, du virkelig kan gøre en forskel?

"På det område hænger det nationale og det lokale sammen. Men jeg er meget optaget af det lokale, og jeg har ingen ambitioner om at komme i Folketinget. Lige nu handler det om klimapolitik, og det her er ikke en karriereting for mig, men et udtryk for et oprigtigt ønske om at gøre en klimapolitisk forskel i det nære."

Intern ballade

Laura Bryhl fik medlemmernes opbakning som spidskandidat i en periode med voldsom tumult i partiet. Peter Hegner Bonfils meldte sig ud og smækkede med døren, mens byrådsmedlem Lone Norlander Smith meddelte, at hun ikke ønskede at genopstille. Årsagen var interne stridigheder om linjen i byrådet.

"Vi har haft en rigtig god proces omkring valget af kandidater, og vi har fået sammensat en liste med seks meget forskellige kandidater, som jeg tror repræsenterer mange af de holdninger, der er i partiet," siger Laura Bryhl.

Hører jeg dig sige, at den interne ballade er skrinlagt?

"Altså Enhedslisten er jo et parti, hvor vi dyrker medlemsdemokratiet rigtig meget, og vi har mange forskellige holdninger, så vi kan ikke undgå at være uenige på visse punkter. Men det er også det, der gør os skarpe, fordi vi får diskuteret tingene til bunds," siger spidskandidaten med et smil, der afslører, at det nok ikke er helt slut med de varmblodede debatter i baglandet.

Byrådsgruppen er tidligere blevet kritiseret for at stryge socialdemokraterne med håret og være meget midtersøgende frem for at holde på sine politiske principper.

"Samarbejde er vigtigt, men ikke vigtigere end at stå op for sine holdninger og principper. Men det er naturligvis en afvejning i forhold til at skabe konkrete resultater og bakke op om processer, der rykker noget. Men det afhænger jo fra sag til sag og budget til budget, om vi skal bakke op," forklarer Laura Bryhl, som går optimistisk ind i valgkampen og forventer fremgang.

"Jeg tror, vi går frem og får nogle flere mandater. Jeg tænker godt, at vi kan få tre."

Læs også

Annoncørbetalt indhold

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.