Knivskarpe Victor Steen Øster fra Rønde
Blandt 20 kandidater fra hele landet blev det Victor Steen Øster fra Rønde, der modtog Landbrug & Fødevarers pris som Årets Kvægelev 2021
RØNDE Der var atter god opbakning til konkurrencen Årets Kvægelev, som kåres af Landbrug & Fødevarer, Kvæg. Prisen blev uddelt på Landbrug & Fødevarer, Kvægs virtuelle årsmøde 1. marts. Det var anden gang, at prisen uddeles.
Den dygtige unge herre, der løb med palmerne, hedder Victor Steen Øster. Han er 20 år og har trådt sin barnesko i Rønde, hvor hans far, Peter Øster, gennem 25 år var driftsleder på Kalø Gods, der hører under staten via Naturstyrelsen.
Peter Øster fulgte med, da driften for nogle år siden blev udliciteret til en lokal maskinstation.
"På min fars side er stort set alle bønder, og familien har en familiegård på Samsø, så det lå lidt i kortene, at jeg også skulle uddanne mig til landmand," siger Victor Steen Øster, der gik på Rønde Skole fra 0. til 6. klasse og fra 7. til 9. klasse på Rønde Privatskole.
Herefter stod den et år på efterskole på Horsens egnen, før han gik i gang med landbrugsuddannelsen
"Det var en superfed følelse," siger Victor Steen Øster om at få prisen som Årets Kvægelev.
Han var helt overvældet over alle de mange lykønskninger på mobilen og på Facebook, der strømmede ind fra det øjeblik, hvor han officielt blev kåret som Årets Kvægelev.
Prisen, som Victor Steen Øster modtog, uddeles for at anerkende de dygtige unge mennesker, der ønsker at arbejde i kvægproduktionen og de mange arbejdspladser, der findes i erhvervet.
20 kvægbrugere og/eller fodermestre havde på egen hånd eller sammen med en landbrugsskole indstillet en elev til prisen.
I 2020 blev der kåret en vinder samt en 2. og 3. plads. I år kåres kun vinderen, som modtog en pengepræmie på 6.000 kroner samt pizza til kollegerne.
I lære i Farsø
Victor Steen Øster er i gang med 2. hovedforløb på landbrugsuddannelsen og blev indstillet til prisen af underviserne på Bygholm Landbrugsskole ved Horsens og af hans arbejdsgiver, Jakob Skov fra Hestbækgården ved Farsø. Byen, der er kendt for forfatternotabiliteter, som søskendeparret Johannes V. Jensen og Thit Jensen. Deres far, Hans Jensen, var såmænd dyrelæge i Farsø for flere menneskealdre siden.
"Os, der underviser i kvæg på Bygholm Landbrugsskole, indstillede Victor, fordi han er knivskarp fagligt, han er aktiv i timerne, har en seriøs tilgang og er god til at sætte gang i en faglig diskussion. Og så er Victor meget socialt anlagt. Han er en god kammerat, der bidrager til sammenholdet i klassen og trivslen blandt kammeraterne," siger underviser Jens Thaysen, Bygholm Landbrugsskole.
En kommende leder
De positive ord fra underviserne bakkes op af Victor Steen Østers arbejdsgiver, Jakob Skov, der har haft Victor Steen Øster i praktik og genkender billedet af en videbegærlig og arbejdsom elev, der bidrager både fagligt og socialt på arbejdspladsen.
"Min arbejdsgiver er kommet med enormt rosende ord. Men jeg var altså ikke blevet Årets Kvægelev uden ham og mine kolleger. De skal have en stor tak, for det er en læreplads, hvor man får lov til at gøre en masse ting, får ansvar, og hvor der er plads til at stille spørgsmål. Det betyder rigtig meget at have en elevplads, hvor det er rart at være, og hvor der er god ledelse," pointerer Victor Steen Øster, der er glad for at arbejde på gården i Farsø, hvor han har 6-7 daglige arbejdskammerater.
"Jeg har dog ingen planer om eller lyst til at blive selvstændig landmand med alt hvad det medfører af gældsætning for at komme i gang. Derimod har jeg lyst til med tiden at få en ledende funktion på en større bedrift og løbende videreuddanne mig," siger Årets Kvægelev, der nyder vekselvirkningen mellem de lange praktikforløb og ophold på skolebænken, som landmandsuddannelsen er bygget op af.