Skal Syddjurs Kommune have en borgerrådgiver?

Meningerne i byrådet er delte, men skal Syddjurs have statslige midler til at ansætte en borgernes butler, kræver det en beslutning inden sommerferien

Artiklens øverste billede
Kommunaldirektør Rasmus Møller kan fortælle politikerne om værdien af en borgerrådgiver eller det modsatte. Han kender til funktionen fra sine år i Favrskov Kommune. Arkivfoto

SYDDJURS Skal Syddjurs Kommune følge trop og ansætte en borgerrådgiver, som snart 50 andre kommuner allerede har gjort det?

Det er endnu uafklaret i byrådet, hvor meningerne var delte, da Dansk Folkepartis Ebba Grethe Møgelvang foreslog det tidligere i januar.

Flere udtrykte megen sympati for forslaget. For eksempel løsgænger Laila Sortland, Jesper Yde Knudsen (Enhedslisten) og Mette Foged (Alternativet). Socialdemokratiet var heller ikke afvisende, mens Venstre og SF var skeptiske.

I finansloven er der afsat 30 millioner kroner i 2021 og 35 millioner kroner årligt i årene efter til en pulje, som kommunerne kan søge til ansættelse af en borgerrådgiver.

Ifølge en oversigt over Socialstyrelsens ansøgningspuljer 2021 forventes det, at der meldes noget ud om ansøgningsfrist til millionerne i 2. kvartal, og de kommuner, der kommer i betragtning, kan forvente, at pengene kommer til udbetaling i 3. kvartal.

Rådgivning og vejledning

Det er kommunestyrelseslovens § 65e, som sætter rammen for borgerrådgivernes opgaver.

Ifølge lovens ordlyd kan borgerrådgiverfunktionen kan varetage opgaver om:

1) rådgivning og vejledning af borgerne

2) tilsyn med kommunens administration. Selvom det ikke fremgår udtrykkeligt af lovens ordlyd, kan borgerrådgiverfunktionen i henhold til § 65 e som led i sit tilsyn også vejlede kommunens forvaltning.

Kommunale ombudsmænd

Justitia, Danmarks første uafhængige juridiske tænketank, anbefaler ansættelsen af borgerrådgivere i samtlige landets kommune, fordi "Retssikkerheden i kommunerne er alvorligt udfordret."

Det har Justitia afdækket i analysen 'Borgerrådgivere - en sikring af borgernes retssikkerhed', som udkom i oktober 2020.

Birgitte Arent Eiriksson, vicedirektør i Justitia, udtalte bl.a. om analysen:

"Vi ser mange tegn på, at retssikkerheden i kommunerne reelt er meget udfordret. Sagerne på det socialretlige område har alarmerende høje omgørelsesprocenter, og undersøgelser af sager, som borgerne ikke har klaget over, vidner også om en alt for ringe retssikkerhed."

"Justitias analyse peger på, at borgerrådgiverne kan spille en stor rolle som tillidsopbyggende mellemmænd mellem borger og kommune, fordi de både kan tage den uformelle dialog med borgerne og hjælpe dem videre i systemet, samtidig med at de kan forebygge fejl og mangler ved at undervise og sparre med sagsbehandlerne i forvaltningen. De fungerer dermed som en slags olie i kommunens tandhjul, der får hele maskinen til at løbe nemmere rundt.”

Møller og Axel

Favrskov, Horsens, Norddjurs, Odder, Randers, Skanderborg og Skive kommuner har etableret en fælles borgerrådgiverfunktion med sigte på betjening af borgerne i de nævnte kommuner.

Den fælles borgerrådgiverfunktion ledes af Borgerrådgiveren, der udpeges og ansættes af Randers Kommune på vegne af de syv samarbejdende kommuner.

I hver af de syv kommuner er der udarbejdet en selvstændig vedtægt for Borgerrådgiveren, som fastlægger hans eller hendes råderum og opgaver i den respektive kommuner.

Syddjurs politikerne har ikke langt til at høre til erfaringerne om en borgerrådgiver i de nævnte kommuner, fordi de spritnye direktører, kommunaldirektør Rasmus Møller og velfærdsdirektør Katrine Axél, har erfaringer at bidrage med. Møller fra sin tid i Favrskov, Axel fra sine år i Randers.

Læs også

Annoncørbetalt indhold

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.