BLIS: Syddjurs er en kulturgeografisk perle af høj karat

Anna Søgaard, formand for foreningen BLIS, opfordrer mange flere mennesker i alle afkroge af kommunen til at interessere sig for den bygningsarv og de kulturmiljøer og -landskaber, som Syddjurs er så rig på

Artiklens øverste billede
BLIS formand Anna Søgaard håber, at foreningen i et meget større omfang kan blive kendt og brugt i alle egne af Syddjurs. Foto: Lars Norman Thomsen

SYDDJURS Arkitekt Anna Søgaard har været involveret i byggesektoren i mere end 30 år som praktiserende, som afdelingsleder, som bygherrerådgiver, som underviser på Arkitektskolen Aarhus og Københavns Universitet, ekstern censor og projektleder på mange opgaver.

Projekterne på egen tegnestue, hos Henning Larsen, som afdelingsleder hos DAI Gruppen og hos Rambøll har været nybyggeri, renovering, restaurering, by- og landskab og helhedsplaner.

Arkitektuddannelsen supplerede hun siden med en uddannelse som byggeøkonom og som energi-/klimarådgiver.

Det er således en yderst kompetent, vidende og engageret formand for foreningen BLIS - en forkortelse By- og Landskabskultur Syddjurs - som med bopæl siden 2012 i Holme har kastet sin store kærlighed på landskaber, kulturarv og byggerier i Syddjurs. Hun taler varmt om vigtigheden at bevare herlighederne for eftertiden.

"BLIS blev stiftet i som en almennyttig forening i 2007, og jeg har været formand de seneste to år. Det er vigtigt for mig og den øvrige bestyrelse igen og igen at understrege, at BLIS er en forening, hvor alle kan være med uanset uddannelse, alder, køn og bopæl," smiler hun.

"Vi er ikke en lukket klub for særligt udvalgte ældre mennesker i og omkring Ebeltoft, som vi somme tider bliver skudt i skoene. Tværtimod vil vi gerne brede BLIS ud til hele Syddjurs."

Hun nævner distriktsråd, håndværkere, ejendomsmæglere og ejere af bevaringsværdige huse, som aktuelle eksempler på foreninger, husejere og faggrupper, som BLIS gerne vil have en tættere kontakt til.

"Vi har i forvejen en god dialog med Syddjurs Kommune og lokalpolitikerne og bliver også flittigt benyttet som høringspart," siger Anna Søgaard.

'Kend Dit Hus'

Bogen 'Kend Dit Hus' indeholder mere end 100 farvefotos af boliger, gårde og sommerhuse samt detaljer fra bygninger, som alle er fra ejendomme i Syddjurs Kommune. Foto: Lars Norman Thomsen

Sidste år stod BLIS i samarbejde med Bevaringsrådet for Syddjurs Kommune bag udgivelsen af bogen 'Kend Dit Hus' med masser af fine fotos fra Syddjurs suppleret med læseværdige tekster om forskellige bygningstyper fra 1600-tallet og op til 1950'erne, som man kan se og beundre i kommunen.

"Ifølge Realdania rummer bevaringsværdige bygninger og kulturmiljøer en økonomisk merværdi på i nærheden af 30 procent i forhold til den jævne bygningsmasse. Et signal om at det rent faktisk betaler sig at sikre og bevare de bevaringsværdige bygninger. Realdania har dokumenteret, at over 80 procent af danskerne gerne vil betale en højere husleje for disse værdier. Det er de gamle gader i Ebeltoft i godt eksempel på," siger BLIS formanden.

"Vi håber 'Kend Dit Hus' kan blive et visitkort til at gøre BLIS mere kendt i den brede offentlighed og efterkomme vores ønske om at være en seriøs samarbejdspartner for håndværkere og ejendomsmæglere. Bogen er også oplagt at bruge i undervisningen på skoler og gymnasier, så vi får en fælles forståelse af, hvilken perle Syddjurs er."

Læs også

Annoncørbetalt indhold

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.