Børnene bliver ofte overset

Nanna Kruse har åbnet Danmarks første klinik for børn og unge med opmærksomhedsforstyrrelsen ADD

Artiklens øverste billede
Nanna Kruse har mange års erfaring indenfor psykiatrien.

add Med mange års erfaring indenfor psykiatrien har specialist i børneneuropsykologi Nanna Kruuse, åbnet en klinik på Gunnar Clausens Vej i Viby, hvor hun tilbyder udredning og behandling af børn og unge med opmærksomhedsforstyrrelsen ADD.

ADD er "lillesøster" til ADHD, hvor forskellen er, at der ikke er motorisk uro ved børn med ADD, som ofte ses hos dem, der har ADHD. Det betyder, at disse børn ofte går mange år med deres lidelse, uden at man får øje på dem.

"Jeg er specialist og supervisor i klinisk børneneuropsykologi. ADD har altid været underdiagnosticeret, da alle symptomer sidder på "indersiden" og derfor er vanskelige at få øje på. Ofte opdager vi først disse børn og unge, når de kommer i mistrivsel. Det er som regel de stille børn, der sidder bagerst i klassen og i det hele taget er lidt tilbageholdne. Først når de er så belastede, at de begynder at udvikle tegn og symptomer som for eksempel stress, angst og depression, får man øje på børnene. Ofte er det sådan, at jo ældre børnene er, og jo mere belastede de er af deres situation, jo værre har de det. Nogle af dem selvskader, udvikler spiseforstyrrelser eller skolevægring," siger Nanna Kruuse.

Helheden er vigtig

Ofte bliver børnene udredt ved en psykolog og derefter sendt videre til en psykiater, som udskriver medicin. Indtil nu har der ikke været mulighed for at få yderligere behandling.

"Medicinen er vigtig, men den kan ikke stå alene, man er nødt til at have en forståelse for helheden. Der findes ikke noget tværfagligt tilbud til børn, unge eller voksne med ADD, og derfor har jeg åbnet min klinik, som den eneste i hele Danmark. Jeg har tre psykologer tilknyttet, der er specialister på området, en ergoterapeut og en neuropædagog, så vi kan skræddersy den optimale behandling til hver enkelt. Det er ofte en lang proces for disse børn og unge at få det bedre, men med den rette viden om diagnosen og en forståelse for dem selv, kan mange komme i god trivsel og få et godt liv med uddannelse, arbejde og familie," siger hun.

Klienter fra hele landet

Nanna Kruuse er blevet taget godt imod, siden hun for nyligt åbnede dørene til sin klinik. Hun har haft klienter fra blandt andet Bornholm og Sjælland.

"Der er ingen tvivl om, at der er et stort behov for det her," siger hun.

Den udmelding er direktør for ADHD-foreningen, Camilla Louise Lydiksen, enig i.

"Generelt er helhedsindsatsen for ringe, så det er dejligt, at der er nogen, der sætter ind på en anden måde. Medicinen kan ikke stå alene, der er brug for en helhedsindsats. Vi kan se, at det hjælper, men det er klart, at det tager tid - det er en lang proces. Ofte går ADD-børnene under radaren, fordi de er stille og ikke gør det store væsen af sig, så det er godt, at der bliver sat fokus på det," siger hun.

Læs også

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.