Liberal Alliance: Ingen har kunnet løfte arven efter Per Zeidler

Partiet, der kom, så og sejrede stort ved kommunalvalget i 2013 med Per Zeidler i spidsen, ser ud til bare at være en overnight sensation i Syddjurs

Artiklens øverste billede
De kunne næsten gå på vandet ved kommunalvalget i 2013. Per Zeidler (tv.) og hans adjudant Flemming Hansen. Opturen varede dog kun knap fire år, og det er år og dage siden, at man har hørt et pip fra partiet i Syddjurs, der altså heller ikke opstiller ved det kommende valg. Arkivfoto: Lars Norman Thomsen

KV21 Mens Liberal Alliance har formået at holde teten i Norddjurs med frontløber, udvalgsformand og folketingskandidat Jens Meilvang som altdominerende drivkraft, er gassen gået af ballonen i Syddjurs.

Partiet er ikke repræsenteret i byrådet i denne periode og bliver det heller ikke de kommende fire år. Liberal Alliance har ganske enkelt ingen kandidater at putte på stemmesedlen.

"Jeg tør godt fastslå, at vi ikke stiller op," siger Mads Færgemand, Ebeltoft.

Liberal Alliance har tur i den i Norddjurs med Jens Meilvang (tv.) som den helt afgørende centrumsfigur sekunderet af unge Sebastian Grauert. Foto: Liberal Alliance Norddjurs

Han er næstformand i partiforeningen, der dækker begge Djurslands kommuner.

"Vi har ingen kandidater eller folk, som bare er i tænkeboks. Derfor bliver vi ikke repræsenteret ved kommunalvalget. Det er det korte svar."

Mads Færgemand, som har været med siden de glade jubeldage forud for valget i 2013, hvor ungersvenden selv opstillede, har selv sagt blank nej til at opstille.

Der er ikke tid og plads i kalenderen til både arbejde (lederjob) og lokalpolitik.

Færgemand prøvede lykken uden held i både 2013 og 2017.

Lokalformand Michael 'Mylle' Vejlstrup, som blev valgt ind i Norddjurs Kommunalbestyrelse ved det seneste valg, men trak sig midtvejs af familiære årsager, bekræfter Mads Færgemands syn på situationen i Syddjurs.

"Jeg er godt nok i dialog med et par emner, men jeg tror, Mads har ret. Vi stiller ikke op i Syddjurs, desværre," siger Michael 'Mylle' Vejlstrup.

Jubeltur i 2013

Liberal Alliance kom med på vognen i 2013, hvor de to daværende Venstre medlemmer i byrådet, Per Zeidler, Rønde og Flemming Hansen, Mørke, et lille år før valget skiftede heste, fordi de ikke længere kunne lide lugten i det gamle landbrugsparti. Efter et par måneder som løsgængere, fik de medlemskort til Liberal Alliance.

Zeidler og Hansen nåede sammen med fire uprøvede kandidater at samle 1.297 stemmer (5,4 procent). Nok til to mandater, der som ventet gik til de to Venstre overløbere.

Per Zeidler præsterede endog under konstitueringsforhandlingerne at spille sig frem til en frontposition - udvalgsformandsposten i Udvalget for Familie og Institutioner.

Nedtur i 2017

I efteråret kuldsejlede tingene imidlertid lokalt i Syddjurs. Inden da havde Flemming Hansen meddelt, at han ikke genopstillede. Derfor var det op til primært Per Zeidler at trække det største læs, men sådan kom det ikke til at gå.

I de sidste dage i september blev Per Zeidler og partiets landsledelse anført af formand Leif Mikkelsen enige om, at Zeidler alligevel ikke kunne optræde som spidskandidat.

Zeidler forlod partiet og dannede i huj og hast Social Liberal Borgerliste, som sneg sig med på stemmesedlen i 12 time, men listen fik aldrig fang (15 stemmer), fordi Per Zeidler pludselig blev interessant på anden vis inden valget i alle afkroge af Danmark. En historie, der er drøvtygget så meget, at den ikke skal gentages her.

Detroniserede Liberal Alliance opnåede med et andet tidligere Venstre medlem, Peter Krog Meyer, Rønde, som spidskandidat beskedne 379 stemmer. En deroute, der var til at tage og føle på.

Peter Krog Meyer er ikke længere medlem af partiet. Det samme er heller ikke Inger Terkildsen, Egens, som også var med, da opturen startede i 2013.

Nedturen, også på landsplan, har tilsyneladende sat sig fast, også i Syddjurs.

Læs også

Annoncørbetalt indhold

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.