Frustrationen spreder sig som ringe i vandet hos de aarhusianske svømmere

De aarhusianske svømmeklubber forsøger at holde motivationen oppe blandt svømmerne ved at lade dem mødes udenfor til landtræning

Artiklens øverste billede
Bjarne Kragh, cheftræner i Aarhus Swim, er vant til at have mange flere svømmere i vandet. Lige nu må han nøjes med at være på kanten for de 20 svømmere, der har lov til at træne i vand.

nedlukning For en svømmer er vand, hvad en fodbold er for en fodboldspiller.

Lige nu er landets svømmeklubber tørlagte, idet der kun er åbnet for udendørs sport. Det betyder, at langt de fleste svømmere ikke må hoppe i vandet, lige med undtagelse af, hvis de har opnået kravtider til de danske mesterskaber for seniorer, for så betegnes de som værende professionelle.

For AGF og Aarhus Swim, der er et samarbejde mellem klubberne IF Lyseng, VIK Skovbakken, IHF og HEI betyder det, at der blandt de tilsammen mere end 7.000 medlemmer kun er omkring 40 svømmere i vandet.

Både for AGF og Aarhus Swim gælder det, at trænerne mødes med deres respektive svømmere, der ikke må komme i vandet, til landtræning. Det er for at beholde kammeratskabet og konditionen, men den svømmetekniske del er lagt fuldstændig på hylden, og det samme er følelsen af klorvand mellem hænderne.

"Vi skal også huske at fortælle den gode historie i stedet for kun at sige, at det er synd for os, for vi gør meget for, at svømmerne kan være sammen alligevel. Vi kan dog godt håndtere flere svømmere i vandet på en sikker måde og med god afstand. Selv om vi har landtræning med svømmerne, så går de til svømning, fordi det er det, de godt kan lide," siger formand i svømmeafdelingen i IF Lyseng og medlem af styregruppen i Aarhus Swim, Morten Lindholm.

Han er bekymret over den mængde talent, der kan gå til spilde, fordi de mindste børn nærmest skal begynde forfra, når hallerne åbner igen, samtidig med, at der ikke er halkapacitet i Aarhus Kommune til, at man kan lukke flere hold ind i de respektive svømmeklubber.

Udfordringer i fremtiden

Den manglede vandaktivitet kan være med til, at klubberne får svært ved at rykke talenter fra børneholdene videre til konkurrenceholdene, og dermed kan der blive et hul blandt nogle årgange i fremtiden.

AGF-svømmerne her må gerne træne i vandet, da de er under kravtiden til DM for seniorer. De laver dog også styrketræning ved siden af, og den del må mange af deres kammerater nøjes med, da de ikke må komme i vandet på grund af restriktioner.

"Det har været svært for os at rekruttere svømmere til vores konkurrencehold, og vi frygter da, at hvis man for eksempel går til fodbold, så vælger man svømning fra, fordi man ikke er i vandet. Samtidig har de yngre svømmere ikke samme tilknytning til klubben og svømmemiljøet, som de ældre har, så vi kan miste nogle børn der," siger cheftræner i AGF, Line Petersen.

Mangler kammeraterne

For nogle af de ældre svømmere, der ikke har fået lov til hoppe i vandet, men måske mangler sølle to hundrededele af et sekund for at kunne få lov, er det ekstra frustrerende, at de kan se, deres klassekammerater være til træning, og de ikke selv må.

"Vi har fem førsteholdssvømmere, der ikke har kravtiderne, så de er udelukket fra træningen. Tre af dem går på Team Danmark-linje på Marselisborg Gymnasium, og de går i klasse med nogle af de svømmere, der gerne må træne. Det er meget kritisk med dem, for de føler sig virkelig udenfor. Det antal må på landsplan være begrænset, så lad os også få dem med i vandet," opfordrer Morten Lindholm.

Under nedlukningen har elitesvømmerne, der må træne, fået lov til at være på Svømmestadion ved Ingerslevs Boulevard, og eftersom der kun er tale om de cirka 40 svømmere, der er i vandet, har de masser af plads, og de har hver deres omklædningsrum, så der ikke kommer et udbrud af corona i tilfælde af, at en skulle være smittet uden at vide det.

"Vi er rigtig glade for, at vi får lov til at træne på Svømmestadion. Det betyder meget for svømmerne i forhold til sæsonen, da de kan træne på langbane (50 meter bane, red.), og det er vigtigt, da der er kvalifikationsstævner til både EM og OL, som er på langbane," siger Morten Lindholm, der understreger, at der er plads til endnu flere svømmere i hallen.

Den udmelding er Line Petersen fra AGF enig i.

"Det handler ikke bare om indendørs kontra udendørs sport. I efteråret havde vi to svømmere, der var smittede, og de gav det ikke videre til nogen overhovedet, og det var endda til trods for, at der også var stævner. Det viser, at vi kan holde afstand, og at forholdene er sikre," siger hun.

Læs også

Annoncørbetalt indhold

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.