Flere unge på Djursland skal vælge en erhvervsuddannelse

En erhvervsuddannelse med gode jobmuligheder og mulighed for at læse videre vil være den bedste adgang for studenter, der ikke kan komme videre

Artiklens øverste billede
Ole Svit: "Mange studenter vil være efterspurgte i erhvervslivet, hvis de vil gå i gang med en erhvervsuddannelse." Arkivfoto

UDDANNELSE I Norddjurs og Syddjurs var godt og vel hver fjerde af studenterårgangen fra 2017 endnu ikke kommet videre i uddannelse i efteråret 2019 – altså mere end to år efter de fik studenterhuen. Det svarer til godt 189 studenter, viser tal fra DI – Dansk Industri (Se faktaboks).

Men er det nu så skidt?

Ja, mener Per Hastrup, formand for DI Randers-Norddjurs:

"Vi skal have flere unge til at vælge en erhvervsfaglig uddannelse. Vi har brug for dem. En erhvervsuddannelse fører til et spændende og vellønnet job, og oven i det har de unge også muligheden for at videreuddanne sig efterfølgende."

"Folkeskolerne har en vigtig opgave i at vejlede de unge i, at der er mange andre muligheder end gymnasiet. Og samtidig vil jeg også gerne opfordre forældrene til at være åbne i deres syn på de forskellige ungdomsuddannelser, fordi forældrenes holdning ofte er med til at afgøre de unges valg, siger Per Hastrup.

Student - erhverv

Adresseavisen har bedt en række lokalpolitikere plus direktør for Business Djursland, erhvervslivets forening, Ole Svit om at kommentere tallene.

Sidstævnte siger:

"Norddjurs ligger jo rigtig godt med de 26,6 procent, der vælger EUD, altså over det nationale måltal på 25 procent i 2025. Syddjurs ligger lidt under med de 23,4 procent, men har trods alt bevæget sig i den rigtige retning. Det er dog ikke et tal man blot skal stille sig tilfredse med, idet vi på Djursland har en demografi og en erhvervsstruktur med en overrepræsentation af faglærte og stærke håndværksvirksomheder. Begge kommuner skal gerne højere op, for at kunne opfylde efterspørgslen efter lærlinge og elever hos vore virksomheder."

"Andelen af studenter, der ikke er kommet i gang med en videregående uddannelse efter 27 måneder, er selvfølgelig et stort tal, som dog dækker over flere forhold. Dels er det i dag, mere end nogensinde, normalt at tage 2-3 sabbatår med rejser og arbejde, inden de unge starter på deres videregående uddannelse. Tallet dækker desværre også over det forhold, at mange unge ikke har lyst eller parate til at tage en akademisk uddannelse."

"For den sidste gruppe ser vi, at et oplagt valg af uddannelse for studenter kan være at tage en faglig erhvervsuddannelse. Med en studentereksamen i bagagen, vil de være attraktive, både modenhedsmæssigt og bogligt. Her ligger en stor opgave i at få denne mulighed formidlet, som både gymnasierne og organisationerne må tage på sig."

Politisk handling

Udvalgsformand Kirstine Bille har store forventninger til det samarbejde, der pågår mellem Udvalget for Erhverv og Beskæftigelse og Udvalget for Familie og Institutioner for at give de unge klart bedre forudsætninger for at vælge livsvej. Arkivfoto

Kirstine Bille (SF), formand for Udvalget for Familie og Instititutioner i Syddjurs (FI):

"Der er grund til at begræde, hver eneste ung, der ikke finder sig til rette i uddannelse eller arbejde efter endt grundskole eller studentereksamen."

"Når det er sagt, ligger vi pænt, omend ikke prangende i Syddjurs med hensyn til unge, der vælger en erhvervsuddannelse. Derfor har vi også igangsat et ambitiøst samarbejde mellem Udvalget for Erhverv og Beskæftigelse og Udvalget for Familie og Institutioner om at give alle unge de bedst mulige forudsætninger for at kunne foretage de bedste valg og for at komme videre i uddannelse."

"Der vil i den nærmeste fremtid, og i de kommende år blive gjort en konkret indsats for at bringe flere unge i uddannelse eller arbejde ved at lade dem møde flere erhverv og arbejdsområder gennem deres grundskole. Dette følges op af en bredere vejledningsindsats i ungdomsårene. I tæt samarbejde med ungdomsuddannelserne."

Lidt bekymrende

Jesper Yde Knudsen: "Andelen af studenter, der ikke er i gang med videreuddannelse, er lidt bekymrende." Arkivfoto

Jesper Yde Knudsen (Enhedslisten), næstformand i Udvalget for Erhverv og Beskæftigelse (EB) og med i Udvalget for Familie og Institutioner:

"Jeg synes ikke at tallene for søgning til EUD er bekymrende."

"Jeg mener, at det er ekstremt vigtigt, at vi sørger for at de unge er godt informerede om de muligheder der er for ungdomsuddannelser, også de erhvervsrettede. Men det er vigtigt, at vi giver en sober information og ikke laver reklamekampagner for enkelte uddannelser. Syddjurs ligger i front med, at alle bliver tilbudt uddannelsesvejledning, og vi er i gang med at gøre skolernes kontakt til erhvervslivet mere fokuseret og strømlinet."

"Andelen af studenter, der ikke er i gang med videreuddannelse, er lidt bekymrende. Tallene er fra før Corona, hvor vi havde højkonjunktur og relativt lav ledighed.

Det er helt fint at tage en pause fra uddannelse efter gymnasiet, men nogle unge vælger videre uddannelse fra, hvis de kan få et ufaglært arbejde. Erfaringen fra Finanskrisen viser, at de også er de første der ryger ud af arbejdsmarkedet igen, når der kommer krise og så kan det være svært at komme i gang med den nødvendige uddannelse."

Ikke alarmerende

Jørgen Ivar Mikkelsen: "Det er vigtigt for mig, at de unge har styring på eget liv og ikke stiller sig i kø til offentlig forsørgelse." Arkivfoto

Jørgen Ivar Mikkelsen (V), næstformand i Udvalget for Familie og Institutioner (FI):

"Vi skal kontinuerligt arbejde på at gøre erhvervsuddannelserne ligeså mainstream at give sig i kast med som de gymnasiale uddannelser. 23,4 procent er flot, men kan løftes yderligere med en fokuseret indsats.

"Jeg synes, der er behov for at anerkende de unges lyst til at gøre sig kloge på livet. Det kan ske på mange måder - småjobs der giver erhvervserfaring, højskoleophold der udvider horisonter, rejser der giver udsyn osv."

"Små 30 procent studenter, der ikke er igang med en videregående uddannelse efter 27 måneder, er ikke i sig selv alarmerende. Tallene stammer fra før Covid-19 og er givetvis højere i dag. Jeg har virkelig sympati med de unge, der er landet i Coronaens vaccum og som higer efter at forfølge deres 'melodi'. Det er vigtigt for mig, at de unge har styring på eget liv og ikke stiller sig i kø til offentlig forsørgelse."

"Der er givetvis en andel af de 30 procent studenter, for hvem det ville have været bedre at gennemgå en erhvervsuddannelse - måske en EUX (kombineret håndværksmæssig uddannelse og gymnasielle fag, red.). For at gøre det til en reel valgmulighed, skal vi - i endnu højere grad end i dag - i folkeskolen præsentere, legalisere og vække nysgerrighed for arbejdet som faglært. En udfordring vi arbejder intenst med i et samarbejde mellem FI og EB."

Læs også

Annoncørbetalt indhold

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.