Frit valg: Dansk Industri fortæller en historie - Syddjurs en anden. Adresseavisen forklarer hvorfor?

Faktatjek hos Syddjurs Kommune viser, at et debatindlæg fra Dansk Industri oplyser andre tal for, hvor mange, som vælger private daginstitutioner og private leverandører i ældreplejen end Syddjurs

Artiklens øverste billede
Per Viggo Larsen, chef for Børn og Læring, påpeger, at det ikke er så entyidigt i Syddjurs, om forældre vælger en privat eller offentlig daginstitution, fordi hver af de private institutioner har deres egen historik

FRIT VALG I december 2020 vedtog regeringen sammen med Radikale Venstre, SF, Enhedslisten og Alternativet en aftale, der sætter en stopper for private børnehaver og vuggestuer.

Det er ikke helt enkelt, hvordan private børnehaver skal omdannes til en selvejende institution. Øverste ledelse skal for eksempel overgå til en forældrebestyrelse, alle bygninger og udstyr skal overdrages til en fond, og investeringerne kan ikke forrentes.

Lars Bech-Jørgensen, fagleder for offentlig-privat samspil og velfærdspolitik i DI (Dansk Industri) har i et debatindlæg under overskriften 'Regeringen sætter vores selvbestemmelse under pres', som har været offentliggjort i flere landsdækkende medier og på flere digitale platforme, kommenteret den nye lov.

"Familierne vil dermed ikke længere kunne vælge et privat tilbud, men kun selvejende og kommunale tilbud. Det er trist, for det vil medføre mere ensretning og færre valgmuligheder. Private børnehaver og vuggestuer findes jo kun, fordi de kan tilbyde eksempelvis en særlig pædagogik, fleksibilitet eller geografisk placering, som nogle forældre efterspørger, men som kommunerne ikke kan eller vil imødekomme," skriver en kritisk Lars Bech-Jørgensen blandt andet.

Forkerte tal

For at gøre indlægget aktuelt i Syddjurs har han kigget på, hvordan forholdet ser ud i kommunen mellem private og offentlige institutioner både på børne- og ældreområdet.

"I Syddjurs Kommune har forældrene til 230 børn valgt et privat alternativ til de kommunale institutioner, og knap 190 ældre har valgt, at hjemmehjælpen skal leveres af en privat leverandør. Det har de gjort, fordi de mener, at det giver dem den bedste kvalitet i velfærden," anfører han.

Adresseavisen har forespurgt hos Syddjurs Kommune, om de kan genkende tallene. Embedsværket har krydstjekket dem, fortæller pressechef hos Syddjurs Kommune Ole Bjarke Nielsen, og det efterlader et lidt andet billede.

På ældreområdet er der i øjeblikket 150 borgere, der har valgt enten Svane Pleje eller MCare, som er de to private leverandører i Syddjurs Kommune.

"Dog gælder, at Mcare kun kan levere praktisk hjælp, og derfor modtager flere af borgerne også personlig pleje fra den kommunale leverandør," forklarer pressechefen.

I alt 1.213 Syddjurs borgere modtager hjemmepleje, så de 150 borgere, der foretrækker en privat leverandør, udgør 12,37 procent.

433 børn

På dagpasningsområdet (børnehaver og vuggestuer) er der 433 børn, der har valgt private institutioner og hjemmepasning for børn i førskolealderen. På de kommunale vuggestuer, børnehaver og ved dagplejerne i Syddjurs er der i øjeblikket 1800 børn. Der er otte private daginstitutioner i Syddjurs med forskellig historik. Tillige fem private børnepassere, ifølge Syddjurs Kommunes hjemmeside.

Så på ældreområdet angiver Lars Bech-Jørgensen for høje tal, mens han på børneområdet skyder alt for lavt.

DI forklarer

Adresseavisen har spurgt hos DI, hvorfor man her opgiver andre tal end Syddjurs Kommune.

"På dagtilbudsområdet har vi tallene fra denne opgørelse fra Børne- og Undervisningsministeriet. Deres tal er fra 2018, så det forklarer nok diskrepansen (forskellen, red.) ift. kommunens egne tal," skriver studentermedhjælper Christian Broholm Andersen, DI - Offentlig/Privat og velfærdspolitik.

Link: https://www.ft.dk/samling/20191/aktstykke/Aktstk.99/spm/6/svar/1641702/2161831.pdf

"Tallene for hjemmehjælp har vi hentet fra Danmarks Statistik – de er senest opdateret i 2019, så de kan selvsagt også have ændret sig siden da," anfører Christian Broholm Andersen.

Et stort spørgsmålstegn

"Hos Syddjurs Kommune kender man endnu ikke den endelige politiske aftale vedrørende private daginstitutioner og dens eventuelle konsekvenser i forhold til tilskud," siger Ole Bjarke Nielsen.

"De private daginstitutioner i Syddjurs har hver især deres egen historie. Nogle har været private i mange år, andre er blevet det senere grundet særlige forhold lokalt. Ingen drives med et specifikt overskud for øje, og jeg må være ærlig og fortælle, at jeg faktisk ikke kender den lov, som blev vedtaget før jul, som du her oplyser mig om," siger Per Viggo Larsen, chef for Børn og Læring i Syddjurs Kommune.

Læs også

Annoncørbetalt indhold

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.