Grønt og miljørigtigt lys i Aarhus

De gadelamper, der endnu mangler at blive skiftet i Aarhus, bliver det de kommende to år

Artiklens øverste billede
De sidste 23.000 gadelamper i Aarhus bliver nu udskiftet.

lys 23.000 gadelamper skal indenfor de næste år udskiftes med LED-lamper. Det giver mere lys på vejene, en millionbesparelse på elregningen og bidrager samtidig til Aarhus Kommunes ambition om at være CO2 neutral i 2030, oplyser Teknik og Miljø i en pressemeddelelse.

Fra 2015-2018 udskiftede Teknik og Miljø 29.000 kviksølvslamper med LED-gadelamper, og på sidste uges byrådsmøde besluttede politikerne, at tiden nu er inde til at få de resterende 23.000 lamper med på LED-bølgen.

"Første del af energirenoveringen taler sit tydelige sprog. Aarhusianerne har fået mere tryghed i lokalområderne med mere lys på veje og stier. Samtidig har de nye lamper givet en energibesparelse på ca. 30 pct. Derfor er det helt naturligt, at vi nu får sat gang med anden del af renoveringen," siger Bünyamin Simsek (V), rådmand, Teknik og Miljø i pressemeddelelsen.

Gadelamperne vil blive udskiftet løbende fra sommeren i år og frem til 2023, og de er alle placeret rundt i hele kommunen - både i villakvarterer, industriområder, store indfaldsveje og centrum af Aarhus.

Udskiftningen af gadelamperne øger også trygheden. På de veje, hvor lamperne endnu ikke er skiftet, er hver anden gadelampe slukket i nattetimerne. Den første etape af energirenoveringen har givet en samlet energibesparelse, som betyder, at lyset er tændt i længere tid på villaveje, hvor gadelamperne endnu ikke er skiftet.

Inden første etape af energirenoveringen kørte lyset på natreduktion fra klokken 22 til klokken 07, hvilket vil sige, at hver anden gadelampe var slukket i det tidsrum. Lyset har siden første etape kun kørt på natreduktion fra klokken 00 til klokken 06 de steder, hvor lamperne endnu ikke er skiftede.

Når lamperne er skiftet med LED, vil lyset være tændt i alle lamperne, men dæmpet med 50 procent om natten, Det giver mere tryghed og en bedre trafiksikkerhed, mener Aarhus Kommune.

cko

Læs også

Annoncørbetalt indhold

Del artiklen