Render hovedparten af os rundt med Høfeber?

Artiklens øverste billede

KOMMENTAR Munterhed, nysgerrighed, trofasthed, forståelse, forsøg på at blive klogere, kærlighed og varme var og er en mangelvare på de sociale medier, også til tider på facebook.com/adresseavisen.

Som nu i sidste weekend og det meste af mandagen med.

Et læserindlæg fra Carsten Bech, mangeårig økologisk landmand med bopæl i Ugelbølle og tidligere byrådsmedlem for Det Radikale Venstre, kritiserede flere af de aktører, der laver naturpleje i Mols Bjerge, under overskriften 'At tvinge dyr til at æde gyvel og andre fødeemner - som de kun æder af nød - er dyrplageri.'

Så rullede lavinen med store og små slag under bæltestedet fra en bred kreds af mennesker, som man med rette for flere af deltagernes vedkommende kan spørge, om de mon har tabt sutten? Vi ser bort fra den lille kreds af lokale 'trumpister', der er uden for pædagogisk rækkevidde og komplet iliberale i deres syn på demokrati. De respekterer ikke andre synspunkter end deres egne, og de anerkender ikke demokratiets allerstærkeste grundpille - retten til at være uenige og at meninger og synspunkter kan brydes. Slet ikke, at uenighed gør stærk. De benytter i stedet kommentarsporet på Facebook skamløst og uden filter til hate speech og alle mulige beskyldninger og løse påstande, som intet har med sagens kerne at befatte.

Weekendens debat er kun et af flere symptomer på lige nu, at tingene kører op i en spids i Syddjurs.

Prøv at læse kommentarsporet på facebook.com/adresseavisen under artiklen 'Skal Syddjurs have en borgerrådgiver?'

Her er kommentarerne generelt lødige og diskussionen det samme, men der kommer synspunkter og erfaringer frem fra en kreds af mennesker, som man som lokalpolitiker ikke bare kan afvise som sludder, men bør tage seriøst, hvis man tager modeordet borgerinddragelse alvorligt, og det har samtlige 27 i byrådet jo nikket ja til, at de gør. Flere borgere giver udtryk for decideret fortvivlelse og manglende accept af den kommunale sagsbehandling, og det er vel at mærke ikke de faste 5-6 brokrøve, som udtaler sig.

Om det er Covid-19, som er skyld i, at en generel utilfredshed ligger på lur flere steder i Syddjurs lige nu, skal være usagt, men den er der.

I en nation (kommune), der har som særkende, at respekten for love og regler er endog meget stor, bør man altid som ansvarlig lokalpolitiker forholde sig til årsagerne til utilfredsheden.

Som Leif Panduro gjorde det i sin sidste roman 'Høfeber' fra 1975 (kan anbefales) om Dommeren, der ønsker sig væk fra det det hele, fordi samtiden og han er ved at gå op i limningen:

"Selv ind i retssalen trængte det, så Dommeren pludselig så sig i den situation, at han måtte frikende folk for ting, de før i tiden var blevet dømt strengt for. Det var som om nutiden var blevet eksplosiv, den blev til larm og kaos i et forrygende crescendo, så Dommeren og mange i hans generation følte sig som mennesker, der skal med toget og for sent opdager, at de står med køreplanen fra i fjor".

Dommeren kommer til den konklusion, at alting knagede i sin grundvold, fordi folkestyret, demokratiet, var blevet en vittighed.

Man skal ikke male en hvis herre på vægen, men lige nu er Høfeber en omsiggribende tendens. Enig?

Læs også

Annoncørbetalt indhold

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.