Unge midtjyder trives dårligst under coronakrisen

Unge er den aldersgruppe, der trives dårligst under coronakrisen, viser en forundersøgelse for 'Hvordan har du det?', der i efteråret tyvstartede og tog første temperatur på sundheden og trivslen i Region Midtjylland

Artiklens øverste billede
Unge er den aldersgruppe, der trives dårligst under coronakrisen. I disse dage modtager over 35.000 borgere en rykker på hovedundersøgelsen, der skal give regionen og kommunerne et mere nuanceret overblik over genopretningsarbejdet. Foto: Adobe Stock

corona 5. februar modtog 70.000 udvalgte midtjyder over 16 år spørgeskemaet "Hvordan har du det?" i deres e-Boks eller postkasse. Det oplyser Regions Midtjylland i en pressemeddelelse.

Knap halvdelen har allerede svaret på alt fra deres stressniveau over trivsel og til kost og motion. Skal regionen og kommunerne have det fulde overblik over corona-pandemien, så kræver det dog, at mange flere midtjyder svarer på spørgeskemaet.

Ældre takler krisen bedre

Befolkningsundersøgelsen udsendes hvert fjerde år og gennemføres samtidig i alle landets regioner. Midtjyderne har historisk set altid været flittige til at deltage i undersøgelsen.

"Også i år er midtjyderne blandt Danmarks bedste til at svare på spørgsmål om deres sundhed og trivsel i "Hvordan har du det?". Næsten halvdelen har allerede svaret. Det er virkeligt et flot midtvejsresultat," fortæller DEFACTUM's seniorforsker Finn Breinholt Larsen, der er en af grundlæggerne af undersøgelsen.

Han påpeger dog, at det denne gang er ekstra vigtigt at få svaret, så vi kan få et overblik over corona-pandemien mentale og sundhedsmæssige efterslæb. Finn Breinholt Larsen fortæller derfor for første gang lidt om resultaterne fra efterårets forundersøgelse:

"Vi må nok indstille os på, at der forestår et genopretningsarbejde både på det fysiske og mentale område. Vores forundersøgelse i efteråret viser eksempelvis, at de unge trives dårligere under pandemien end midaldrende og ældre."

Finn Breinholt Larsen understreger derfor, at flere svar giver regionen og kommunerne en mere detaljeret viden om pandemiens konsekvenser og giver samtidig et fingerpeg om, hvilke indsatser der er nødvendige for at rette op på borgernes sundhed, sygdom og trivsel.

Syge undgår lægen

Forundersøgelsen viser nemlig samtidig at, det ikke kun er de yngste midtjyder, der har haft det svært under pandemien.

"Midtjyder med et skrantende helbred er mere bekymret for at blive smittet. Nogle endda i sådan en grad, at de undlader at gå til læge med symptomer på anden sygdom," fortæller seniorforsker og projektleder Karina Friis fra Region Midtjyllands forsknings- og konsulenthus DEFACTUM og fortsætter:

"Vi er rigtig glade for, at så mange allerede har svaret på spørgeskemaet. Vi mangler dog stadig svar fra den anden halvdel for at kunne tegne det fulde billede af pandemiens indflydelse på vores sundhed og trivsel. Derfor sender vi i disse dage en påmindelse ud. Især mange mænd og unge får en ny invitation," fortæller Karina Friis.

Svarprocenten i undersøgelsen i Region Midtjylland er på nuværende tidspunkt 47 procent. Svarprocenten i kommunerne varierer mellem 42 procent og 50 procent. Kommunen med den højeste svarprocent er Skanderborg, hvor 50% har svaret på spørgeskemaet. Herefter følger Favrskov, Holstebro, Viborg og Ringkøbing-Skjern med 49%. Kommunen med den laveste svarprocent er Aarhus, hvor 42 procent har svaret på spørgeskemaet.

Svarprocenten varierer betydeligt mellem køns- og aldersgrupper. Svarprocenten er 51 procent blandt kvinder og 42 procent blandt mænd. Aldersgruppen med den højeste svarprocent er de 65-74-årige, hvor 65 procent har svaret på spørgeskemaet. Aldersgrupperne med den laveste svarprocent er de 16-24-årige og de 25-34-årige, hvor henholdsvis 33 procent og 32 procent har svaret på spørgeskemaet.

sas

Læs også

Annoncørbetalt indhold

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.