Lokal historiker gæster snart radioprogram

Artiklens øverste billede
Rikke Thorbjørn er med foran mikrofonen lørdag 27. marts. Pressefoto

radio Lørdag 27 marts kl. 17.00 er historikeren Rikke Thorbjørn i studiet hos Fritz Jensen.

Rikke Thorbjørn er født og opvokset i Grenaa hvor hun boede til hun var 20 år, derefter flyttede hun til Århus og herefter boet de sidste 25 år i Ebeltoft, I de unge år flyttede hun til Schweiz og har også boet i Italien.

Men Rikke Thorbjørn er uddannet historiker, men har aldrig rigtig arbejdet inden for dette fagområde. For tre-fire år siden stillede hun sig selv den udfordring at skrive en biografi, og valget faldt på Peter Koefoed, hvis liv var mere begivenhedsrigt end de fleste. Det blev noget af en udfordring .

"Jeg havde en romantisk forestilling om, at sådan en udfordring, ene og alene stillet af mig selv, ville blive en spændende og kreativ proces med fingre, der dansede hen over tastaturet fra morgen til aften," fortæller hun, ifølge en pressemeddelelse.

Rikke Thorbjørn fortæller, at det er vigtigt at skrive ned sit vores liv. Stort og småt og gerne i bøger, som kan gemmes. Det vi ikke synes er noget særligt nu, kan have uvurderlig værdi om tre generationer. Måske er tiden for tæt på, til at vores børn synes, det er interessant, og måske har de også hørt historierne mange gange før, men Rikke Thorbjørn er af den holdning, at det vil glæde at mange oldebørn og tipoldebørn at læse det i fremtiden.

Hun understreger, at hvis vi ikke gør det, vil alt for meget om 100 år være gået tabt. For de mails vi sender på kryds og tværs bliver slettet, når computeren hvert femte år skiftes ud."

Rikke Thorbjørn vil holde en lille pause inden den vanskelige to'er måske kommer på tale . Hun har en ide om at skrive en bog om hendes oldefar, der sejlede jøder over fra Grenaa til Sverige.

Hun fortæller, at Koefoeds familie har bevaret et omfattende brev- og dagbogsmateriale fra 1906 og frem. Koefoeds far, der boede på Java, indtil han døde i 1914, skrev et brev til sine børn i Danmark hver eneste uge i perioden 1906-1914. Alle disse brev er bevaret. Koefoeds dagbogsnotater fra en tur til Rusland i 1913 er også blevet gemt. Turen skyldes, at han blev gemt, så hans mor ikke skulle finde ham.

Også gamle notater fra hans tid under borgerkrigen i Nicaragua er blevet bevaret, fortæller Rikke Thorbjørn.

mj

Læs også

Annoncørbetalt indhold

Del artiklen