Nationale test: Kan et enigt Syddjurs byråd rokke Rosenkrantz-Theil?

Et enigt byråd bakker op at sende en fælles henvendelse til Børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) om at give mulighed for at fritage børn fra nationale test i dette skoleår grundet corona-situationen

Artiklens øverste billede
Enhedslistens Jesper Yde Knudsen er principielt modstander af nationale test. Nu har han formået at samle byrådet om en opfordring til minister Rosenkrantz-Theil, hvor ministeren giver skolerne frie hænderne til selv at vælge, om de vil gennemføre de nationale test i dette skoleår. Arkivfoto

Nationale test Udvalget for Familie og Institutioner diskuterede nationale test på sit seneste møde.

Et enigt udvalg kommer nu med en fælles indstilling til byrådet om at skrive til Børne- og Undervisningsministeriet med et ønske om, at eleverne i Syddjurs Kommune kan fritages fra testene i dette skoleår på grund af den særlige situation, folkeskolen er landet i det seneste år forårsaget af pandemien.

Enigt byråd

Enhedslistens Jesper Yde Knudsen har formået at få samtlige partier og løsgængere til at bakke op om et forslag, der lander på byrådets dagsorden til mødet onsdag 24. marts.

Det lyder:

Forslag til næste byrådsmøde

”Der er lagt op til at eleverne i folkeskolen skal gennemføre nationale test, når skolerne genåbner, men da Corona-nedlukningen har været en utrolig svær opgave for både elever og lærere mener vi, at der er behov for at skolerne får mulighed for at bruge tiden til at indhente alt det forsømte. Vi foreslår derfor, at vi lader det være op til den enkelte skole selv at vurdere, hvorvidt det giver mening at gennemføre de obligatoriske nationale test.

Elever har brug for at komme væk fra computerskærmene og tilbage til fællesskab, nærvær og læring i skolen, og i anledning af den ekstraordinære situation vil vi derfor foreslå at ansøge Undervisningsministeriet om at blive fritaget for de obligatoriske nationale test i dette skoleår.

Vi foreslår derfor:

At Syddjurs Kommune ansøger Undervisningsministeriet om, at blive fritaget for at udføre nationale tests på vores skoler i skoleåret 2020/2021."

Stejl minister

Børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) har tidligere meldt ud, at de nationale test efter hendes og regeringens mening er ekstra vigtige netop i år, fordi der er brug for et samlet overblik over det faglige efterslæb hos eleverne.

Senest har hun gjort det i et svar til SFs Jacob Mark, der 4. marts spurgte ministeren, om hun "ville enoverveje beslutningen om, at de nationale test skal gennemføres, når både lærere, skoleledere og flere byråd ønsker at blive fritaget med henvisning til, at det er meningsløst at gennemføre dem, fordi det er spild af god undervisningstid (...)?"

Minister Pernille Rosenkrantz-Theil, der har en fortid i Enhedslisten, er tilsyneladende ikke til at rokke:

"Regeringen mener ligesom sidste forår, at det er vigtigt, at vi får et fælles billede af elevernes faglige niveau, ikke mindst i lyset af den aktuelle anden periode med nedlukning og nødundervisning. Nedlukningsperioden har haft betydning for eleverne både fagligt og trivselsmæssigt. Kvaliteten af hjemmeundervisningen har ikke været den samme som skolens normale undervisning. Samtidig har vi aflyst flere af folkeskolens prøver i år. Det er vigtigt at få afdækket omfang og karakter af faglige udfordringer, så skolerne kan sætte målrettet ind i forhold til den enkelte elev og klasse. Derfor mener regeringen, at nationale test skal gennemføres. Og derfor ønsker regeringen ikke at give mulighed for, at gennemførelsen af nationale test kan fraviges som led i mulighederne for omlagt undervisning."

De nationale test er obligatoriske for alle elever i folkeskolen. Nationale test blev vedtaget i 2006 af den daværende VK-regering, Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti.

Det skete efter en længere debat om det faglige niveau hos eleverne i folkeskolen.

Læs også

Annoncørbetalt indhold

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.