Uddannelsesby: Næsten 900 unge kigger til Rønde

Røndes uddannelsesmiljø klarer sig flot i konkurrencen med de større byer

Artiklens øverste billede
Rønde Gymnasium er blevet Syddjurs unges foretrukne gymnasium. Et image som det mindre, men trygge gymnasium har bud til mange unge. Arkivfoto

UDDANNELSe Syddjurs Kommune oplever i disse år en støt stigende vækst i indbyggertallet. Med pænt over nu 43.000 indbyggere er der ikke langt til målsætningen om at være hjemsted for 45.000 mennesker i 2023.

Hos VID Djurs Gymnasier kan uddannelsesleder Frederik Thøgersen, der har været med fra start, glæde sig over støt stigende tilgang af unge og i næste skoleår hele tre klasser på hver årgang. Arkivfoto

Indbyggertallet er en afgørende parameter for en såkaldt vækstkommune. En anden er, hvordan søgningen er de uddannelsesinstitutioner er, som ligger i kommunen.

Også på dette område sker der afgørende ting i disse år, hvor andre kommuner af Syddjurs størrelse kæmper en hård kamp med urbaniseringen.

At tale om 'Uddannelsesbyen Rønde', når det handler om ungdomsuddannelser, er ikke bare en overskrift i en kommuneplan, men der er også kommet krop bag, og denne tendens er blevet yderligere forstærket i de senere år.

Syddjurs lykkes med at have et solidt tag i de unge.

På trods af placeringen tæt på Aarhus og fremragende busforbindelser både frem og tilbage til storbyen, vælger flere og flere unge at blive i kommunen for at tage deres ungdomsuddannelse enten på Rønde Gymnasium eller VID Gymnasier HHX Rønde, og også byens høj- og efterskole oplever stor interesse og fyldte klasselokaler.

Her følger en tour de force af en gennemgang af de nære fremtidsperspektiver for de nævnte institutioner, fortalt af dem selv.

Rønde Efteskole

Rønde Højskole og Efterskole har formået at overstå trængsler med både en omfattende brand i hovedbygningen i januar 2019 og Coronakrisen. Søgningen til både Høj- og Efterskole er fortsat markant. Foto: Lars Norman Thomsen

På Rønde Efterskole har de seneste år budt på udfordringer, som ellers godt kunne have bragt elevtallet i fare: Først brændte skolens flotte gamle hovedbygning i januar 2019. Herefter fulgte et stort arbejde med genhusning og genopbygning, og da der i foråret 2020 var ved at være lys for enden af tunnelen med byggeriet, ramte corona-pandemien og sendte eleverne på 2019/20-holdet hjem i et par måneder. Og også 2020/2021-holdet har været ramt af hjemsendelser.

"Vi har på efterskolen med et moderne begreb oplevet en vis negativ disruption et par gange de seneste år, men hver gang har vi sammen med vores engagerede personale taget udfordringerne i stiv arm og kommet igennem kriserne – også den seneste corona-nedlukning. Det har vi fået ros for blandt vores elever og deres forældre, og samtidig må det have skabt tillid hos kommende forældre. Vi kan i hvert fald melde udsolgt til kommende skoleår, og på flere af vores linjer har vi ventelister også i 22/23," udtaler forstander Gorm Skovsgaard.

Rønde Højskole

Rønde Højskole oplever også fuldt hus. Højskole-eleverne kommer på højskole i Rønde for at opleve højskolefællesskab med rejser, temauger og masser af valgfag inden for idræt, kreative fag, politik, filosofi, gaming og meget mere. Syddjurs’ flotte natur trækker også højskoleelever til i friluftsfagene, men ifølge højskoleforstander Birgit Fuglsbjerg har skolen de seneste år tiltrukket flere typer unge mennesker via deres studieforberedende profil:

"Vi har fundet en rigtig fin balance i at kombinere det traditionelle højskoleliv med 5 forskellige linje-profiler, hvor eleverne kan nørde og fordybe sig i et fagområde for på den måde at afklare, hvilken uddannelses- og studievej de efterfølgende skal gå. Eleverne oplever således både det store fællesskab og fagfællesskabet på de forskellige linjer som "Business & Economics", "Science & Technology", "Psykologi & Pædagogik", "Journalistik & Kommunikation" og "Sygepleje & Medicin"."

Højskolens nye profil har på få år løftet elevtallet på skolen fra 50 til 125 elever, og det kommende skoleår er på vej til at blive fuldbooket. Herudover kommer der over sommeren ca. 700 kursister til byen på forskellige sommerkurser som f.eks. vandre- og familiekurser.

Rønde Gymnasium

På Rønde Gymnasium glæder rektor Sven Gaardbo sig over, at skolen de seneste år er blevet Syddjurs Kommunes foretrukne STX-gymnasium:

"De store gymnasier i Aarhus er selvfølgelig en stor konkurrent til os, men vi har de senere år haft stor fokus på at fortælle historien om Rønde Gymnasium som det mindre, men trygge gymnasium – blandt andet på de sociale medier. Det har båret frugt, så vi igen i år oplever en meget tilfredsstillende søgning. Til sommer vil vi således have 335 elever".

Med til historien hører, at gymnasiet indtil 2010 var privat og at det har taget lidt tid at etablere sig som offentligt gymnasium.

Rønde Gymnasiums kostafdeling er populær. Der er i alt plads til 75 elever på afdelingen, men i år er der venteliste til en plads. Her kombinerer man sin gymnasieuddannelse med at flytte hjemmefra og bo på skolen. Eleverne på kostafdelingen kommer fra alle egne af landet, hertil en god håndfuld fra udlandet. Kosteleverne giver skolen mulighed for at have et rigt skoleliv ved siden af selve skolegangen.

Skolens musikliv fylder meget i hverdagen, men også sejlerskolen, hvor eleverne kan lære at sejle i vores to både i Nappedam, er et vigtigt aktiv.

VID Djurs Gymnasier

Mens såvel høj- og efterskole som Rønde Gymnasium er gamle hæderkronede Rønde-institutioner, har VID Gymnasier HHX Rønde ved Rønde Idrætscenter ikke så mange år på bagen. Gymnasiet er en del af Viden Djurs med hovedsæde og fælles administration i Grenaa og blev først etableret i 2010. Dengang var målet, at HHX-afdelingen skulle være en satellit med 2 spor pr. årgang – i alt 6 klasser.

De seneste 2 år er der ved skolestart imidlertid blevet oprettet 3 store klasser, og igen i år har knap 90 elever sat kryds ved gymnasiet som førsteprioritet, så der i sommeren 2021 for første gang bliver 3 klasser pr. årgang.

"Vi oplever på handelsgymnasiet, at Røndes ry som egnens uddannelsesby er blevet rigtigt godt. Byen kan noget i forhold til nærhed, tryghed og relationer, som de større institutioner i de store byer ikke formår, og det bruger vi rigtigt mange kræfter på at dyrke. Selvom skolen efter ferien kommer op tæt på 250 elever, så lægger vi stadig vægt på, at vores undervisere ikke kun bibringer eleverne læring, men også dannelse og personlig udvikling gennem tætte relationer", udtaler vicerektor på VID Gymnasier Carsten Gløvermose Nielsen.

Med det flotte optag på handelsgymnasiet, presses lokalekapaciteten på Rønde Idrætscenter til det yderste, så skolen er i tæt dialog med centerleder Per Kragh if. til den planlagte udvidelse af centeret.

Godt samarbejdsklima

Røndes flotte ry som uddannelsesby er ikke kun skabt lokalt på skolerne. De seneste år er der mellem institutionerne blevet etableret et godt samarbejdsklima, ligesom samarbejdet med Syddjurs Kommune hele tiden udvikles til fælles bedste. Siden 2013 har Rønde haft et uddannelsesråd med medlemmer fra alle byens uddannelsesinstitutioner, hvor man to gange om året samles og vidensdeler.

Det seneste år har corona naturligt vanskeliggjort samarbejdet mellem institutionerne, men derfor er der stadig store ambitioner i fremtiden – deriblandt en studiestarts-event i august/september med inddragelse af blandt andet byens handlende. Eventet er stadig på tegnebrættet. Målet er selvfølgelig også i de følgende år at kunne bibeholde den gode søgning, så Rønde opretholder sin styrke – på trods af status som en lille uddannelsesby tæt på en storby.

Læs også

Annoncørbetalt indhold

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.