Foldede palmeblade – formet som et kors

Artiklens øverste billede
Karin Rank Gottlieb.

præsteklumme På en væg i mit soveværelse hænger der et tørret palmeblad foldet som et kors. Det er det femte soveværelse, det hænger i; for jeg havde det med hjem efter at have været i Jerusalem i påsken 1977.

Palmesøndag fik man til gudstjenesten de flettede kors af friske palmeblade. Det har overlevet samtlige flytninger i fin stand. Det var en påske, hvor Jerusalem var én stor fest - helt anderledes end vi kender det. Og hvor må der også have været fest, da Jesus kom. Tæt på påske - jødernes store fejring af at de slap ud af Egypten og slaveriet der. Påskefesten, der også i dag, betyder mindst lige så meget fest for jøderne, som julen gør for os.

Det var vigtigt på Jesu tid at fejre påsken i Templet i Jerusalem, hvis man overhovedet kunne. Da Jesus var 12 år, var han første gang med sine forældre i Jerusalem i påsken. Folk kom fra nær og fjern. Vi ved ikke, om han har været der i den mellemliggende tid; men det er meget sandsynligt. Men nu kom han i hvert fald - som godt 30-årig og én der delte vandene. For nogle var han en gudsbespotter. Han kom og sagde, at han var Guds søn - og de undere han gjorde, og de ord han forkyndte, sagde han, var fra Gud. Det var betænkeligt. Andre så ham som den, han sagde, han var. Hørte hans ord om Gud som kærlig og tilgivende far -og troede.

Og så var der lige eliten. De troede ikke på ham, og de var bange for ham. Var han en oprører, der ville opildne til uro mod romerne? Det kunne blive farligt. Var han en folkeforfører, der kunne tage magten fra dem med folkets hjælp? Det ville ikke være sjovt. Og nu var han her. Han opfyldte profeten Zacharias' ord om, at han skulle tage ind i Jerusalem på et æsel, og dermed komme som fredskonge. Men det var ikke de tanker, alle de mennesker havde, der tog imod ham som en konge, og hyldede ham med palmeblade og kapper foran hans æsel. Jo, den dag var der fest; men den fik en brat ende.

Læs også

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.