Påske for dig og mig

Artiklens øverste billede
Ane Ørgård Bramstoft.

præsteklumme Der var engang en dreng, der hed Jakob. Han spurgte en forfatter, om han ville fortælle en historie til Peter Plys og forfatteren svarede: "Det vil jeg måske nok. Hvad slags historier holder han mest af?" "Han vil vist helst høre en historie om sig selv!" sagde Jakob.

Og det er vel sådan, det er, for de fleste af os. Vi vil helst høre en historie om os selv!

Påsken er en historie om os selv.

I første omgang er det naturligvis en historie om manden Jesus fra Nazaret, Guds Søn, der palmesøndag ridder ind i den by, der skal blive hans død. I Jerusalem hyldes han som konge af en folkeskare, men han er selv klar over, at han ikke er konge på den måde, de råbende mennesker og disciplene forventer. De fejrer ham, fordi han er deres befrier, men han ved, at det betyder, at han skal dø.

Påsken er også historien om Jesus, der skærtorsdag sætter sine disciple stævne ved et måltid, der skal blive mindeværdigt. Her afslører han, at en af dem vil forråde ham, og han indstifter nadveren, som er det måltid, hvor de - og siden vi - modtager Guds tilgivelse og husker på, at Jesus levede, døde og opstod for vores skyld. Og det er historien om langfredag, hvor han dømmes til døden og klynges op på et kors. Han dør i menneskelig fortvivlelse, mens han råber: "Min Gud, min Gud, hvorfor har du forladt mig?", men også med ordene: "Det er fuldbragt!"

Og endelig er det historien om Jesu opstandelse påskemorgen. Intet øje så det og ingen kan bevise det, men evangeliet påstår hårdnakket, at graven var tom. Dét, evangeliet først og sidst vil proklamere, er det ene: at Jesus Kristus opstod og dermed brød dødens magt – ikke bare for sig selv, men en gang for alle!

Jo påsken er historien om Jesus Kristus. Men det er også en historie om os.

Os der, på samme måde som Jesus palmesøndag, kan være så uendelig ensomme, også når vi er midt iblandt mennesker, vi holder af og som holder af os. Når vi burde glæde os med venner i festligt lag, men ikke kan, fordi den sorg, vi bærer eller den stemning, vi er i, forhindrer os.

Det er historien om os, der på en dag som skærtorsdag inviteres til en almindelig hyggelig aften, men overraskes af en sandhed om en af vores nærmeste, der vælter vores liv.

Det er historien om, hvordan fortvivlelse kan kaste os til bunden af tilværelsen, hvor vi spørger til meningen med det hele. Den dag, hvor vi måske spørger, hvordan Gud kan være til, når tilværelsen er så urimelig, og verden er så fuld af ondskab? Og det er historien om tvivlen, der følger os, som den fulgte disciplene påskelørdag, hvor de trak sig tilbage, foruroliget over det, der var sket og angste for fremtiden. Også vi kender til den tomhed, der følger efter store begivenheder, og vi kender tvivlens nid og nag, når vi ikke kan finde retning i tilværelsen. Fornemmelsen af at vente og længes uden at vide efter hvad.

Og så historiens højdepunkt: Påskedag, hvor alt giver mening. Dagen, hvor solens lys pludselig bryder igennem til os, fordi drømmene, håbet, glæden og livet har sejret over enhver trist og mørk tanke.

Påskeevangeliet er en historie om os. Det er en historie, vi kan spejle os i. Men det er også en historie til os. Det er historien om, at Jesus Kristus, Guds Søn levede, døde og opstod for vores skyld. Påskeevangeliet er en historie om, at Gud elsker verden og mennesker så højt, at han ville ofre det kæreste, han ejede - sin egen søn - for vores skyld.

Påsken er for dig og for mig, fordi det i sidste ende er fortællingen om den største kærlighed i verden. Den kærlighed, der ikke vil sit eget, men vil give sig selv hen for at vise os mennesker, at intet – hverken misforståelser, sorg, tvivl, længsel eller uopfyldte drømme kan skille os fra den Gud, hvis kærlighed altid er størst.

Læs også

Annoncørbetalt indhold

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.