Orgel ramt af åndenød
Vejrtrækningen var blevet lidt hvæsende, men takket være erfarne orgeleksperter - og et nyt fåreskind - har kirkens orgel igen få pusten
Thorsø Kirkes organist Asbjørn Rosendal var lidt bekymret, da kirkens orgel tidligere på ugen var fuldstændig skilt ad, og de næsten 400 orgelpiber og andre dele lå spredt i kirken.
"Det er jo fantastisk, det begynder at ligne et orgel igen," lød det et par dage senere fra organisten, da han kiggede ind i kirken for at se, hvordan det stod til med hans instrument.
De to eksperter fra det sønderjyske firma Bruno Christensen & Sønner, orgelbygger Torben Stæhr og pibemager Bende Smidt, var mandag morgen gået i gang med at give det 25 år gamle orgel nyt liv.
Diagnosen blev allerede stillet for nogle måneder siden: Den var gal med luftforsyningen, oplyser Thorsø i en pressemeddelelse.
"Fåreskindet var mørnet, så der var opstået et stort hul i bælgen," forklarer Torben Stæhr og tilføjer, at hullet har medført en slags susen, når orglet satte i gang.
Det er ikke en usædvanlig opgave at skifte bælgen i et orgel, men det er forskelligt, hvor længe fåreskindet holder.
"Nogle holder i 25 år, andre i 40. Det afhænger af varme og fugtighed i kirken," siger orgelbyggeren og tilføjer, at der går et helt skind, klippet op og sat sammen af strimler, til en bælg.
Torsdag var det nye skind spændt på og orglets mange dele ved at være på plads. Dagen efter skulle det stemmes, og organisten havde svært ved at skjule sin begejstring, da han lod fingrene vandre hen over de sorte ibenholttangenter og ganske tydeligt kunne høre forskel. Orglet havde genvundet pusten, og selvom det endnu ikke var stemt, vakte lyden glæde.
"Det her er et lille orgel med seks stemmer. Det særlige ved det er, at det er utrolig præcist. Det er godt lavet, og man kan få mange detaljer med," siger Asbjørn Rosendal.
Hullet i bælgen kom til udtryk ved en næsten hvæsende mislyd fra orgelet.
"Det har haft åndenød, så menigheden kunne høre, når man tændte instrumentet. Det lød lidt som sløv harmonikamusik. Det var de dybe principaler, der var trælse. Det var som om, de dybe toner lød sådan lidt slattent," forklarer Asbjørn Rosendal.
Orglet havde skrantet et stykke tid, inden årsagen blev fundet. Det bliver stemt en gang om året, men det var stadig ikke godt efter den årlige stemning, så orgelfirmaet blev igen hidkaldt. Diagnosen blev stillet og en løsning sat i værk.
"Vi har ventet fire-fem måneder på, at det kunne lade sig gøre, og jeg har haft nerver på. For kunne orglet nu også blive ved med at spille," siger organisten, som dog ikke har skullet benytte det lidt skrantende orgel så ofte de seneste måneder.
På grund af corona-restriktioner bliver Thorsø Kirke ikke brugt til gudstjenester i øjeblikket, men Asbjørn Rosendal håber at kunne lade orglet bruse for fuld kraft til påske.
jr