Vågn op! Hvem er det, der ønsker mere byfortætning?

"Nu må politikerne altså se at vågne op og stoppe fortætningen inden for Ringvejen"

Artiklens øverste billede
Illustration: Aarhus Kommune

Den 25. marts afholder Aarhus Kommune virtuelt borgermøde om en Helhedsplan for Hasle Centrum. En plan, der kan få store negative konsekvenser for mange borgere i Hasle.

Planen lægger op til, "at vi nu tager fat på at genopfinde bydelen", som rådmand Bünyamin Simsek (V) udtaler. En plan, der vil betyde, at flere aarhusianere skal bo tættere sammen i Hasle, idet "nye boliger skal sikre tag over hovedet til flere århusianere."

Hvorfor ikke vælge at sikre tag over hovedet til flere aarhusianere (nytilflyttere?) uden for Ringvejen, hvor der er bedre plads?

Planen indeholder eksempelvis retningslinjer for fortætning langs med Viborgvej, en såkaldt vækstakse. "Kommunen går gerne i dialog med udviklere om projekter, som kan bidrage til øget byliv og forskønnelse. Det kan f.eks. være fornyelse af et ældre parcelhuskvarter i en vækstakse (som Viborgvej)."

Der nævnes rækkehuse og etageboliger i 4-6 etager i stedet for parcelhuse. Altså en fortætning, der i følge planen "primært realiseres af private udviklere, som investerer i fortætning og omdannelse".

Det nævnes ikke, hvilke negative konsekvenser en sådan fortætning på begge sider af Viborgvej vil få for såvel nuværende som nye beboere i området:

  • Øget trafik på de bagvedliggende villaveje, idet disse bliver de mange nye beboeres eneste mulighed for udkørsel fra området til Viborgvej og Ryhavevej via Hasle Torv - hvor der tillige er planlagt Letbane/BRT.
  • Den voldsomme øgning af trafikken i området står i direkte modsætning til planens vision om "Bedre skolevej til Hasle Skole".
  • Indbliksgener på begge sider af Viborgvej samt skyggevirkning især på den nord/østlige side af vejen.
  • Støj! De mange mennesker, som vil komme til at bo i disse huse helt ud til Viborgvej, vil ikke kunne åbne vinduerne mod Viborgvej uden at blive udsat for en voldsom vejstøj, der strider mod Miljøstyrelsens anbefalinger om støj.

Planen lægger også op til fornyelse og fortætning af området mellem Bispehavevej, Ryhavevej og Viborgvej - også kaldet Centerområdet. Fornyelse og en vis fortætning af dette område kan være en god idé,; men bygningshøjden bør af hensyn til områdets beboere ikke overstige højden på bygningerne på hjørnerne Viborgvej/Hasle Torv/Herredsvej og Ryhavevej/Viborgvej.

Hasle er allerede fortættet voldsomt, og aktuelle/nye projekter er på vej. Her kan blandt andet nævnes to igangværende projekter på Ryhavevej - mellem Bispehaven og Klokkerparken og hjørnet af Ryhavevej og Klokkerbakken - samt et planlagt projekt på Elcongrunden mellem Rytoften og Ryhaven. Senere venter nedrivning af Ellehøjskolen, der skal erstattes med boligbyggeri.

En anden ting er den spekulation, denne plan fører med sig. "Udviklere" har allerede opkøbt/fået option på flere villaer (de kendes ofte på misligholdte arealer langs vejen). Kommunens udtalelser om, at ingen bliver tvunget til at sælge deres villa er jo en sandhed med modifikationer på grund af den dominoeffekt, der kan finde sted.

Nu politikerne altså se at vågne op og stoppe fortætningen inden for Ringvejen.

Læs også

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.