"Børn husker de dage, de var ude og save grene eller plante løg. De skal ud og have jord under neglene"

Det er med udgangspunkt i naturen, at det igen summer af børneliv i Homå. Her er Djursland Naturbørnehave vokset frem sammen med foråret

Artiklens øverste billede
Det er vigtigt, at rødderne vender ned mod jorden, når man skal forsøge at genplante afblomstrede påskeliljer, forklarer børnehaveleder Kim Calmar ungerne i den nystartede Djursland Naturbørnehave. Foto: Simon Carlson

Homå "Prøv at kigge herned. Kan I se, hvordan rødderne vender? De skal helst vende ned mod jorden, så de kan få fat i jorden og suge næring til sig."

En håndfuld børn i vindtætte flyverdragter og elefanthuer stimler sammen om det nygravede hul i jorden. Børnehaveleder Kim Calmar står med spaden, mens et af børnene stikker hånden ned i hullet og vender den afblomstrede påskelilje, så rødderne kan få fat.

Så er det bare at vente, fortæller Kim Calmar børnene, og så pibler der forhåbentlig friske gule påskeliljer op af jordvolden til næste år.

Krav på naturen

Genplantningen af påskeliljerne er også et tegn på, at der igen er piblet liv frem på Homåvej 4. Her lå Djursland Lilleskole, indtil den ved udgangen af januar i år måtte dreje nøglen om. Det betød også, at den tilknyttede børnehave måtte lukke.

Siden da har tidligere lærer på Djursland Lilleskole Kim Calmar stået i spidsen for at etablere en ny børnehave, og den er nu en realitet. Djursland Naturbørnehave hedder den selvejende institution, og som navnet svagt antyder, så tager børnehavens pædagogik udgangspunk i naturen, og derfor er man altså nødt til at være ude i den, fortæller Kim Calmar.

"Det er helt grundlæggende for mig, at naturen ligger til grund for kulturen, og jeg synes, at børn har krav på at lære naturen at kende. Det er vores primære bevæggrund for at starte børnehaven op," siger Kim Calmar.

Fuld fart på, når børnene i praktisk tøj er ude i naturen i tre-fem timer om dagen.

Jord under neglene

Han er uddannet lærer, og herigennem har han da også observeret, at forholdet til naturen igennem årene er begyndt at fylde mere og mere i læringsplanerne. Der er dog stadig et stykke vej fra teori til praksis, og derfor er filosofien i Djursland Naturbørnehave, at jo hurtigere børnene kommer ud og mærker naturen, des mere viden om den indtager de.

"I læringspanerne i skolen fylder naturen jo noget, og børnene lærer mere om økologi i dag, men jeg synes, der skal være mere hands on. Man skal være i naturen. Det er ikke nok at læse om den i en bog. Man husker jo ikke den dag, man læste side 49 i biologibogen. Børnene husker de dage, de var ude og save grene eller plante løg. Børn i den her alder har ikke behov for, at tingene intellektualiseres. De skal opleve tingene. Børnene skal ud og have jord under neglene," uddyber Kim Calmar.

Stor vilje

Der er i øjeblikket ni børn i Djursland Naturbørnehave. Det er alle sammen børn, som gik i børnehaven under Djursland Lilleskole, og børnehaven er da også opstået på initiativ fra forældrene, som gerne så deres børns hverdag videreført i de landlige omgivelser.

Djursland Naturbørnehave lejer sig således ind i bygningerne, som husede den tidligere børnehave, men derudover er der ingen sammenhæng til fortiden på stedet. Altså lige ud over børn og forældre, som har haft et stort ønske om, at projektet med at starte den nye børnehave op lykkedes.

Mens Kim Calmar og resten af personalet i løbet af februar og starten af marts har forsøgt at få kabalen til at gå op, har forældrene fået passet børnene andre steder og således ventet på, at børnene kunne starte i naturbørnehaven 1. marts.

Attraktivt for området

Velvilje har der således også været fra Kim Calmar og de indtil videre to ansatte, som i de første 14 dage af marts mere eller mindre har arbejdet på frivillig basis, indtil det økonomiske fundament for børnehaven kom helt på plads.

Det er det nu, og derfor håber Kim Calmar, at den nye børnehave kan blive en betydningsfuld tilføjelse til tilbuddene i området.

"Vi vil gerne fortsætte med at være en lille børnehave, hvor der maksimalt skal være 20 børn, men jeg tror på, at vi kan være et godt alternativ til de muligheder der ellers findes. Jeg tror, det kan være godt for området, og vi håber da på, at vi med vores profil som naturbørnehave kan være med til, at hele området her bliver endnu mere attraktivt for tilflyttere," lyder det fra Kim Calmar.

Læs også

Annoncørbetalt indhold

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.