Aarhus' ældste cykelforretning fylder 100 år

Rask Cykler i Nørregade er denne måned fyldt 100 år, men den store fest er udskudt på grund af corona-epidemien

Artiklens øverste billede
Der var plads til en lille fejring blandt de ansatte, da Rask Cykler i sidste uge fyldte 100 år.

fødselsdag Tilbage i 1921 fik Niels Rask Nielsen den idé at åbne en cykelforretning i Østergade, men han ville ikke kun sælge cykler. I butikken kunne aarhusianere således også finde barnevogne, symaskiner og geværer.

Ja, du læste helt rigtigt. Rask Cykler, som blev forretningens navn, forhandlede våben blandt de tohjulede køretøjer.

Siden er der sket meget i Aarhus' landskab af butikker, men Rask Cykler eksisterer stadigvæk - dog uden våben på hylderne, og barnevogne samt symaskiner er også blevet skiftet ud, så der kun fokuseres på cykler og cykeludstyr.

15. marts kunne butikken, der i dag ligger i Nørregade, fejre 100 års fødselsdag, men ligesom med mange andre markeringer i denne tid, så er den store fødselsdagsfest blevet aflyst.

"Vi købte en stor kagemand og hyggede lidt med de ansatte, men den fest, som vi gerne ville have holdt, må vi vente med," fortæller Peter Lindby, som er den nuværende indehaver af Rask Cykler.

Stor forvandling

Det har han været siden 1995, hvor han overtog butikken efter at have været bestyrer af den i syv år, og Peter Lindby fortæller, at forretningen har gennemgået en større forvandling, siden han kom til.

"Butikken er blevet udvidet til over det dobbelte - vi havde en bagbygning og en garage, som blev inddraget til butik, og værkstedet er blevet åbnet, så kunderne kan kigge ind," fortæller han.

(Artiklen fortsætter under billedet)

For 100 år siden blev der også forhandlet våben, barnevogne og symaskiner hos Rask Cykler. Sådan er det ikke i dag, fortæller indehaver Peter Lindby.

Men det er blot, hvad der er sket med den fysiske del af forretningen. Rask Cykler var ifølge Peter Lindby allerede klar med en webshop, da det for alvor begyndte at blive populært at handle over nettet, og for et år siden gennemgik også den en forvandling.

"Den gamle trængte til fornyelse, og det viste sig jo at være ret heldigt, da den så var helt ny, da corona kom," fortæller Peter Lindby.

Har ikke mærket corona

Generelt har coronanedlukningen ikke været hård ved Rask Cykler, som i den grad har oplevet en købelyst blandt aarhusianerne i forhold til cykler.

"Det har været helt vildt. Danskerne er jo meget glade for at cykle, og vi har virkelig solgt mange cykler det seneste år," fortæller Peter Lindby, der især kan se en stigning i salget af el-cykler.

"Jeg tror, at der er mange, som kan se en idé i at have en el-cykel i stedet for en bil, når man bor inde i byen. Det er jo svært at finde en parkeringsplads i Aarhus, og der er også mange biler på vejene, så det er nærmest hurtigere at komme frem på cykel," fortæller Peter Lindby, der selv er ret glad for sin el-mountainbike.

Selv om corona har ødelagt den helt store 100 års-fejring denne måned, så lover indehaveren af Rask Cykler, at der bliver taget revanche til efteråret, hvor samfundet efter alt at dømme er åbnet meget mere op.

"Vi har jo en gård, hvor vi gerne vil invitere til hygge med fadøl og sodavand, så vi kan fejre det," fortæller han og tilføjer:

"Det er jo heller ikke hver dag, at man fylder 100 år."

Læs også

Annoncørbetalt indhold

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.