Nordea i Grenaa advarer unge mod hvidvask

Unge risikerer en plet på straffeattesten, hvis de deltager i digital svindel - for eksempel ved at være mulddyr for kriminelle

Artiklens øverste billede
Daniel Lilleris, der er filialdirektør i Nordea i Grenaa, advarer på baggrund af konkrete eksempler mod, at unge lader sig lokke til medvirken til hvidvask.

GRENAA En 16-årig dreng bliver tilfældigt kontaktet af en bekymret kvinde, som fortæller, at hun har tabt sit Dankort og derfor skal have hjælp til at hæve kontanter. Hun skal bruge 3000 kroner, men tilbyder den unge mand at overføre 3200 kroner til hans Mobile Pay, og hvis han hæver 3000 kroner på hans kort, må han beholde de 200 kroner for sin hjælpsomhed.

Det lyder jo udmærket som en ren win-win situation for begge parter, men den unge mand ved ikke, at han dermed er blevet brugt som et såkaldt mulddyr til digital svindel. Hans bank er forpligtet til at involvere myndighederne - og den unge mand risikerer at skulle starte sit voksenliv med en plet på straffeattesten.

Hos Nordea i Grenaa har man set et par konkrete eksempler på, at unge er blevet lokket eller truet til at hjælpe kriminelle med hvidvask, og derfor sender filialdirektør i Grenaa, Daniel Lilleris, en appel til forældrene om at hjælpe med at beskytte de unge.

Tænker ikke over det

"De unge tænker mange gange ikke over konsekvenserne, men i Nordea har vi faktisk 1500 ansatte til at holde øje med mistænkelige pengeoverførsler - og vi har pligt til at gå videre med det, hvis vi opdager noget, der ikke ser helt rigtigt ud," siger Daniel Lilleris.

Så det er altså ikke længere nok at tale med børn og unge om lommepenge, for i takt med, at unge ned til 13 år kan få adgang til mobilbetaling som Mobile Pay, bliver de nemlig også potentielle ofre for kriminelle, der forsøger at misbruge de unges godtroenhed.

"I stadigt flere tilfælde forsøger kriminelle således at rekruttere unge til at hvidvaske penge, der eksempelvis stammer fra netbank-indbrud hos ældre mennesker," siger Daniel Lilleris.

Tilfælde i Grenaa

Han peger på et problem, som man altså også har konstateret i Grenaa.

"For at kunne vaske sorte penge hvide, har de kriminelle brug for at skjule, hvor pengene kommer fra. Derfor lokker eller truer svindlerne unge mennesker til at sige ja til at lade penge blive overført til deres konto, hvorefter de skal hæve pengene igen og give kontanterne til den kriminelle, som de ofte ikke kender. Dermed har den unge - uden at vide det - medvirket til at sløre sporet," siger Daniel Lilleris.

Han fortæller, at i bankverdenen kalder man disse ofre for mulddyr, fordi de hjælper kriminelle med at transportere penge.

"Det er i sig selv kriminelt, og den unge risikerer at blive straffet for det. Det sker, at offeret får en del af overførslen som betaling, men ofte er de slet ikke klar over, at de begår en kriminel handling. Uvidenhed giver bare ikke rabat på den straf, som man risikerer at få," siger Daniel Lilleris.

Stigning i sager

Nordea oplever - ligesom andre banker - en tydelig stigning i mængden af mulddyrssager. Alene i 2020 er antallet af sager hos Nordea således steget med 50 procent. Især drenge og unge mænd er i farezonen.

Så fra Daniel Lilleris lyder der en klar opfordring til forældre.

"Tal med dine børn om risikoen for at blive misbrugt som mulddyr. I situationen kan det forekomme uskyldigt, men hvidvask af penge er alvorlig kriminalitet. Ved at tale med de unge, kan vi forhåbentlig mindske risikoen for, at de kommer i klemme," siger Daniel Lilleris, der er parat med tre konkrete råd.

For det første skal man ikke lade andre misbruge sin konto til at indsætte og derefter hæve eller overføre penge. For det andet skal man være på vagt over for personer, der tilbyder hurtige penge og stor fortjeneste. Og for det tredje skal man aldrig udlevere adgangskoder til for eksempel NemID eller kort- og kontonumre til fremmede. Og får man som forældre mistanke om, at ens barn kan være misbrugt til at hvidvaske penge, skal man straks kontakte sin bank.

Læs også

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.