Danmarks Naturfredningsforening trækker Syddjurs Kommune i Planklagenævnet

DN Syddjurs vil have Planklagenævnet til at annullere kommunens beslutning om ikke at miljøvurdere planforslagene for det cirka 10 hektar store areal ved Egsmarklund øst for Røndevej i udkanten af Ebeltoft

Artiklens øverste billede
Det område ved Egsmarklund, der er tale om, er placeret her. Kilde: Lokalplanforslag 436, Syddjurs Kommune

EGSMARKLUND "Vi har tidligere givet udtryk for, at vi er meget lidt begejstret for, at man i Syddjurs Kommune arbejder for at få vedtaget en lokalplan for området ved Egsmarklund, der vil give mulighed for at bygge en pæn portion boliger i området," udtalte Stig Bredstrup, formand for Danmarks Naturfredningsforenings (DN Syddjurs) lokalafdeling i Syddjurs, til Adresseavisen i februar 2021.

"Vi fremsendte et høringssvar forud for, at Byrådet i december ( 2020, red ) vedtog en ny Kommuneplan 2020-2032, hvor vi påpegede, at området øst for Røndevej er et beskyttet landskab som er ynglested for beskyttede dyre- og plantearter. Endvidere er området vandindvingsopland og kildepladszone og omfattet af en skovbyggelinie," lød det dengang fra Stig Bredstrup, der ved denne lejlighed stærkt antydede, at DN Syddjurs ville føre sagen videre til Planklagenævnet.

Læs mere:Lokalplanforslag ved Egsmarklund: Afstemning på højdramatisk digitalt byrådsmøde ikke for politiske ignoranter

Det har DN Syddjurs så gjort.

Stig Bredstrup, formand for DN Syddjurs, forventer, at Planklagenævnet forlanger, at Syddjurs Kommune skal lave en miljøvurdering. "Hvorfor ellers have en logivning, hvis den ikke bliver taget alvorligt," spørger Stig Bredstrup. Arkivfoto

I første omgang går klagen til Planklagenævnet på Syddjurs Kommunes afgørelse om ikke at miljøvurdere forslag til Lokalplan 436 med tilhørende Kommuneplantillæg nr. 02 (I DN Syddjurs klageskrift omtales de som 'planerne').

Læs også: Egsmarklund: DN går efter at få lokalplanen puttet i skrotposen

Lokalplan med tilhørende Kommuneplantillæg vedtog et byrådsflertal at sende i fire ugers høring under en højdramatisk afstemning på byrådsmødet i januar 2021. 18 stemte for forslaget, 9 stemte imod, herunder syv ud af otte socialdemokrater.

De syv har siden lagt sig fladt ned og erkendt, at de begik en fejl.

Kommunen har foretaget en screening af planforslagene og har vurderet, at planforslaget ikke kræver yderligere miljøvurdering iht. §10 i Miljøvurderingsloven.

Læs mere: Debat: Forslag til Lokalplan 436 Egsmarklund og kommuneplantillæg 02 bør tages af bordet

Planforslaget omfatter et mindre område på lokalt plan, og kommunens embedsværk har vurderet, at ændringerne ikke vil få væsentlig negativ indvirkning på miljøet.

Læs mere: Debat: Lokaplan 436 Egsmark giver tilflytning til Ebeltoft By med over 100 nye skatteborgere

Miljøinteresser i spil

DN Syddjurs peger i klagen imidlertid på, at der er "ganske væsentlige miljøinteresser i området, og planerne er således omfattet af Miljøvurderingslovens regler om krav til miljøvurdering."

Læs mere: Debat: Egsmarklund - et valg mellem natur og pengeinteresser

DN Syddjurs henviser til et notat udarbejdet af Syddjurs Kommunes Plan- og Udvikling i april 2014, hvor konklusionen fra kommunens eget embedsværk var klokkeklar:

"Plan - og udvikling kan på baggrund af ovenstående ikke anbefale, at der igangsættes en planlægning for et nyt boligområde på matr. Nr. 5 a Egsmark By, Dråby".

DN Syddjurs skriver i sin klage til Planklagenævnet om det pågældende notat:

"I notatet konkluderer kommunen blandt andet, at området er uegnet til boligområde, fordi boliger vil være i strid med kommuneplanens retningslinjer for landskabet, fordi det er i strid med de beskyttelseshensyn, der skal varetages med Naturbeskyttelseslovens §3, fordi hensynet til bilag IV arter ikke kan varetages tilstrækkeligt (markfirben) på stedet, fordi området er lavtliggende med risiko for oversvømmelse, fordi arealet er støjbelastet, og fordi der er problemer i forhold til drikkevandsinteresserne. Selv om arealet (redegørelsen, red.) er fra 2014, er mange af konklusionerne fortsat helt aktuelle."

Habitatdirektivets bilag IV

EU-landene har vedtaget fælles regler om at beskytte naturen. Medlemslandene i EU skal dels udpege og forvalte bestemte naturområder (Natura 2000-netværket), dels generelt beskytte bestemte arter via det såkaldte Habitatdirektiv.

DN Syddjurs henviser til Habitatdirektivets bilag IV, hvor der i Danmark findes en lang række dyrearter, som henhører under denne kategori, heraf nogle sjældne arter som sommerfuglen sortplettet blåfugl og fisken snæbel, men også nogle mere almindelige arter som netop stor vandsalamander og spidssnudet frø, hvis levesteder arealmæssigt har været i tilbagegang i en årrække.

"Der er strengt beskyttede arter i området (Habitatdirektivets bilag IV) og alene af den grund, er planerne omfattet af krav om miljøvurdering. Det er i den sammenhæng væsentligt, at det forhold, at der i planerne er redegjort for hvorledes markfirben tænkes beskyttet, ikke dermed betyder, at der ikke er krav om miljøvurdering, men netop viser, at planen potentielt kan få væsentlige miljøpåvirkninger, og derfor skal miljøvurderes," anfører DN Syddjurs, der også noterer, at i forhold til bilag IV arter, behandler planene alene tilstedeværelsen af markfirben.

I notatet fra Syddjurs Kommune fra 2014 fremgår det ellers, at der også er registreret spidssnudet frø og vandsalamander, at der findes forskellige fredede flagermusarter som fouragerer (finder føde) på arealets østlige halvdel, og desuden at der er registreret hugorm på arealet.

"Disse forhold er slet ikke vurderet i hverken planerne eller den tilhørende screening," anfører DN Syddjurs i klagen.

Ikke opsættende virkning

Klagen fra DN Syddjurs har ikke opsættende virkning. Det betyder, at Syddjurs Kommune kan fortsætte planprocessen uhindret.

Det forventes, at planforslagene kommer til endelig godkendelse på byrådsmødet i april med mindre, at Syddjurs Kommune beslutter, at man vil afvente Planklagenævnets afgørelse.

Planklagenævnet er kendt for at tage sig god tid, så Syddjurs Kommune skal have is i maven, hvis man vælger at fortsætte planprocessen, og så senere bliver bedt om at lave en miljøvurdering af området.

Det kan bringe juraen i spil, og det vil øjensynligt fremgå af den beslutning, som byrådet beslutter sig for.

Lige nu tegner der sig et politisk flertal for Socialdemokratiets modererede udspil, nemlig at pille et delområde (delområde 3) ud af lokalplanforslaget med henvisning til netop konsekvenserne for miljøet. Bliver beslutningen, at lokaplanforslag og tilhørende kommuneplantillæg godkendes, minus delområde 3, vil det blive med en indskudt formulering om, at afgørelsen fra Planklagenævnet afventes.

Dikterer Planklagenævnet, at Syddjurs Kommune skal lave en miljøvurdering, skal planprocessen reelt starte forfra.

Læs også

Annoncørbetalt indhold

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.