Hvor blev meningen af?

Ulla Johnsen vil hjælpe os til at finde balance og ro i en travl tilværelse

Artiklens øverste billede
Ulla Johnsen møder sine kursister i disse omgivelser, inden holdet på fire-otte personer går ned i skoven til et par timers sanseindtryk. Foto: Wulff

Når kursisterne forlader Ulla Johnsen og hendes virksomhed Naturro og har Jeksendalen og træerne i bakspejlet, er det med sænkede skuldre og brede smil.

"Men jeg kan jo godt se på dem, når de er her for første gang, at de tænker: Hvad er det for noget," fortæller Ulla, da vi har sat os udenfor hendes hjem med udsigt til skoven lige nedenfor.

At ligge i skovbunden

Hun er uddannet ergoterapeut, men har bygget masser af andre uddannelser på gennem årene, mens hun har passet sit job på Sclerosehospitalet Ry. Certificeret coach, mindfulness-instruktør og et mastermodul fra Københavns Universitet i ’Naturbaseret sundhedsfremme og behandling’ for at nævne nogle af dem.

Det er et mix af disse kompetencer, som hun nu udbyder til os travle mennesker, som måske har overset, hvad naturen – der ligger lige derude – kan gøre for os.

"Jeg kan se, at mange har glemt, hvordan det er at tage et liggeunderlag og lægge sig oveni det bløde mos i skovbunden og kigge op, mens skyerne driver," fortæller Ulla Johnsen.

"Så siger kursisterne: ’Det har jeg ikke prøvet, siden jeg var barn’, og ser helt lettede ud."

Ulla Johnsen kan noget med den der natur, som kan stresse travle mennesker af. Foto: Wulff

Sanser skærpes

Når hendes hold går en tur sammen i skoven, er det for at bruge sanserne.

"Vi smalltalker ikke undervejs. Den snak, vi har, handler om vores øvelser. Jeg lægger rammerne, så vi kan bruge sanserne fuldt ud."

Hun fortæller, at vi har fjernet os mere og mere fra naturen. Det har givet ubalance i den mentale tilstand, stress, angst og depression. Men ved at koble os på naturen igen, kan vi få en bedre trivsel i hverdagen.

"Vi kan gå en strøgtur, hvor undersøgelser har vist, at der bruger vi også sanserne. Hjernen arbejder faktisk på højtryk med at analysere, det vi ser. I naturen bruger vi også sanserne, men på en helt anden måde," forklarer Ulla Johnsen.

"Det, vi scanner på en skovtur, er mindre belastende. For fuglenes kvidren og den rislende bæk skaber ro i sjælen. Helt tilbage fra tiden med stammefolket har vi vidst, at fuglene tier, når en sabeltiger kommer forbi, mens vandet rummer fisk, som vi kan leve af. Det giver ro."

Seniorlivet er med

Hendes kurser starter omkring bålet og en kop urtete, som også sender sanseapparatet på en behagelig udflugt, mens Ulla Johnsen understøtter indtrykkene med hendes erfaring fra mindfulness.

"Og jeg har nu taget seniorernes liv med i mit program: ’Hvor blev meningen af’, kalder jeg det." "Der kan godt ligge en udfordring i, at få hjernen til at tænke kreativt, når arbejdslivet slutter og et nyt hverdagsliv skal begynde," siger Ulla Johnsen.

Læs også

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.