Masser af liv på lukket arkiv

Brug Ebeltoft Byhistoriske Arkiv, selv om døren er lukket

Artiklens øverste billede
Her ses et af de nyligt digitaliserede fotos fra arkivets samling af Adelgade, før Jernbanegade blev anlagt. Huset i baggrunden med to skorstene blev revet ned for at gøre plads til den nye gade. Foto fra cirka 1890. Foto fra Ebeltoft Byhistoriske Arkiv

Lokalhistorie Ebeltoft Byhistoriske Arkiv er lukket for gæster, de frivillige er sendt hjem, og der er umiddelbart meget stille i arkivets flotte, nye lokaler i BMA Maltfabrikken. Det ærgrer naturligvis arkivar Martin Mauritzen, der normalt hjælper gæster, der kommer forbi og spørger efter referater, kort, billeder og andet godt.

"Det er dobbelt ærgerligt med nedlukningen, da vi på arkivet lige var åbnet op igen efter halvandet års nedlukning i forbindelse med flytningen fra de gamle lokaler på Kirkegade og til Maltfabrikken," siger Martin Mauritzen i en pressemeddelelse fra Museum Østjylland.

"Det er trist for de folk, der i forvejen havde savnet arkivet i halvandet år, og trist for os, for vi havde også savnet dem."

Aldeles aktivt arkiv

Selv på et tilsyneladende slumrende arkiv, er der masser af aktivitet og liv bag de lukkede døre.

"Folk henvender sig heldigvis stadig til arkivet på telefon eller mail, og det skal de bare blive ved med. Vi har altid mulighed for at hjælpe, selvom det i den nuværende situation kan tage lidt længere tid at besvare de historiske henvendelser," forklarer Martin Mauritzen.

Som en del af Museum Østjylland og BMA Maltfabrikken (Bibliotek, Museum og Arkiv) er arkivet for tiden også involveret i flere lokale projekter, der fortæller byens og egnens historie på nye og sjove måder.

1.000 billeder scannet

Udover de løbende henvendelser fra folk og arbejdet med formidlingsprojekter har corona-nedlukningen givet arkivet en unik mulighed for at komme videre med det store arbejde med at digitalisere arkivets billedsamling.

"Arkivet har i mange år lidt under et kæmpe efterslæb med at få digitaliseret de mange arkivalier og fotos, vi ligger inde med. Det er en stor opgave, som vi nu tager en god luns af, og som vil stå på de næste par år," siger arkivar Martin Mauritzen.

Siden nedlukningen midt i december og frem til i dag har arkivet registreret og scannet omkring 1.000 fotos fra Ebeltoft og omegn. Blandt andet er samtlige billeder fra den gamle Ebeltoft-Trustrup-jernbane blevet scannet.

Du kan allerede nu se udvalgte fotos på arkiv.dk.

gs

Læs også

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.