B45 bygger 10 boliger i 'Skovlunden'

Allerede inden byggestart er der venteliste på de nye, attraktive familieboliger midt ude i naturen men tæt på byen

Artiklens øverste billede

AUNING Idemanden bag projektet med skønne familieboliger opført idyllisk ude i skoven men tæt på byen - i dette tilfælde Auning - er Palle Mortensen, der selv bor i samme skønne naturområde.

I 2015 satte han projektet på tegnebrættet og stod selv for byggemodning af i alt 25 parceller, der alle kan bebygges med familieboliger, der opføres i mursten med stor respekt for den omgivende natur i form af skov.

"Der bliver tale om et enkelt og stramt byggeri", fortæller Anders Lisvad fra B45, der står for opførelse af de attraktive boliger, der kommer til at ligge i gå-afstand ad bagvejen til museerne på Gammel Estrup.

Der bygges i fem forskellige sandfarvede eller jordfarvede mursten for at passe bedst muligt ind i skoven, hvor de opføres.

Respekt for naturen

"Det var en lille skøn natur-plet, vi havde og vi syntes ikke, at det skulle blive et byggeri som alle andre", fortæller Palle Mortensen, der havde en drøm om fortsat at passe på den lille skov.

Derfor blev det skovparceller, der er udstykket og veje og alt muligt er tilpasset så den oprindelige natur kan bevares bedst muligt.

Omkring selve skovparcellerne er der i alt to gange to hektarer med skov, som beboerne kan bruge som de selv synes kan være spændende i det daglige.

Palle modtog mange henvendelser fra interesserede, ikke mindst fra mange seniorer.

B45 kom på banen

I 2018 kontaktede Palle Mortensen så den almene boligorganisation B45 med hjemsted i Grenaa for at høre, hvad de havde af planer for fremtiden.

Og det blev taget så godt imod, at der for alvor blev sat turbo på processen.

Efter en kop kaffe hos B45 direktør Anders Lisvad, var der hurtigt dømt fælles fodslag, da det viste sig, at de to parter ville meget af det samme.

Kommunal grundkapital

Efter en proces, der blev afsluttet med den nødvendige kommunale godkendelse, da kommunen i budgettet for 2021 fandt penge til en pulje for at skabe aktivitet i Auning, blev der meldt klar, parat, start.

Efter de gældende regler skal kommunen stille grundkapitalen til rådighed. Det er 10 procent af bygegsummen og i princippet et lån, der først skal betales tilbage om 30-40 år.

Derfor er det i kommunens optik penge ud af kassen, da en kommune ikke kører med aktiver og passiver. Men pengene kommer så ind igen over det længere åremål.

Nu er det første spadestik så taget til projektet med de 10 boliger.

Og det af borgmesteren i Norddjurs Jan Petersen.

"Nu er vi her og det er meget spændende", konstaterer Palle Mortensen.

Det bekræfter Anders Lisvad, der fortæller at B45 er kommet længere mod vest, da det mest vestlige projekt hidtil er fire boliger i Nimtofte.

10 familieboliger

De 10 nye boliger er alle familieboliger men senior-egnede på alle måder.

De fire af dem opføres som dobbelthuse. Tre af parcellerne lægges i princippet sammen til en.

De fire boliger er på hver 104 kvadratmeter og de seks på 89 kvadratmeter.

Det bliver som udgangspunkt alle tre-værelsers boliger.

Alle boliger opføres i det som kaldes vedligeholdelsesfrie materialer, så der ikke skal bruges meget tid på vedligeholdelse af bygningerne efter de er opført.

Allerede venteliste

"Det er altid spændende, når der er nogen, der henvender sig. Vi fandt hurtigt ud af, at det var en seriøs henvendelse fra Palle, der havde et godt projekt, der jo allerede var tegnet og han havde selv lavet byggemodningen. Det ser vi ikke så tit".

Anders Lisvad kunne se en rigtig god mening i at få bygget nogle flere huse i det indbydende skovområde ved Auning.

Interessen for at få foden indenfor i en af de nye familieboliger i Skovlunden, er der er så stor efterspørgsel på, at Anders Lisvad kan glæde sig over at der allerede er en ganske pæn venteliste.

"Og vi har overhovedet ikke gjort noget for at skaffe interesse om boligerne. Vi kan mærke, at folk nu er begyndt at lægge mærke til, at der sker noget herude", konstaterer direktøren for B45, der venter at der lynhurtigt melder sig endnu flere interesserede.

Hvis alt går vel, så vil Anders Lisvad ikke afvise, at der følges op med en anden etape af boliger i Skovlunden, hvor der er er 26 gunde ud over de 10, der allerede er i spil.

Entreprenørmaskinerne ventes at gå i jorden i løbet af en god uges tid.

Efter byggekalenderen, skal de 10 boliger så står klar til indflytning i januar 2022.

Fælleshus og overnatning

Som et ekstra plus vil der ved i alt 20 nye boliger også være basis for at opføre et fælleshus. der også kan anvendes til overnatning, når beboerne får gæster ude fra på besøg.

"Det er rigtig godt og ganske efterspurgt af mange", fortæller Anders Lisvad.

Læs også

Annoncørbetalt indhold

Del artiklen