Kræftens Bekæmpelse samler ind: Flere skal overleve kræft

I 2020 støttede Kræftens Bekæmpelse 169 forskningsprojekter takket være de penge, som danskerne donerede til kræftsagen

Artiklens øverste billede
Arbejdet med landsindsamling er i gang i Syddjurs. Den afholdes søndag 11. april. Foto: Privat

indsamling Danske kræftforskere gør hele tiden fremskridt, og det betyder, at færre i dag dør af kræft og flere lever længere.

"Forskning er vejen til en fremtid uden kræft. Derfor støtter Kræftens Bekæmpelse hvert år forskningen med mange millioner. Og når man ser alle de nye projekter, og de resultater de fører med sig år efter år, bliver det tydeligt, hvordan vi skridt for skridt forbedrer overlevelsen, og for nogle kræftformer nedsætter risikoen," siger Mef Nilbert, forskningschef for Kræftens Bekæmpelse.

Forskning i kræft

I 2020 er pengene blandt andet gået til forskning, som skal forbedre overlevelsen hos de kræftpatienter, der foruden en kræftsygdom også har en psykiatrisk diagnose. Disse patienter har i dag en markant dårligere overlevelse end kræftpatienter uden en psykiatrisk diagnose, uden at der er afklaret hvorfor.

Pengene er også givet til at skabe viden om, hvilke konsekvenser COVID-19 og corona-pandemien har for kræftpatienter, de er gået til at oprette Danmarks første nationale forskningscenter for hjernekræft - og 166 andre spændende, nytænkende og ambitiøse forskningsprojekter, som på hver sin måde er sat i gang for at gøre en forskel for kræftpatienterne.

"De penge som indsamlerne ved landsindsamlingen er med til få i bøtterne, er med til at gøre en stor forskel for kræftpatienter og pårørende. Hvert er bidrag tæller – store som små, siger Lene Nielsen," formand for Kræftens Bekæmpelse i Syddjurs og kampagneleder for Midtdjurs området. Hun bakkes op af kampagnelederne Inge Thomsen, Simon Sørensen og Ole Egebjerg, fra h.h.v Rønde, Rosenholm og Ebeltoft.

Coronasikker indsamling

Sidste år blev landsindsamlingen flyttet fra marts til august på grund af coronapandemien. Indsamlingen blev gennemført både fysisk og digitalt, og selvom der ikke var lige så mange indsamlere på gaden som normalt, blev der samlet imponerende 18 mio.kr. ind.

"Jeg håber, at rigtig mange har lyst til at bakke op om landsindsamlingen i år. Den bliver gennemført efter alle myndighedernes anbefalinger. Alle får udleveret håndsprit og mundbind, og vi sørger for god afstand på udleveringsstederne. Hver tredje dansker får kræft, så langt de fleste af os får jo sygdommen ind på livet på et tidspunkt," siger Lene Nielsen.

sas

Læs også

Annoncørbetalt indhold

Del artiklen