"Vi er stadig i chok"

Ejer af Jernbanegrillen i Ebeltoft fortæller hvordan ilden udviklede sig i overtændt frituregryde

Artiklens øverste billede
Palmesøndag gik der ild i en overtændt frituregryde på Jernbanegrillen i Ebeltoft og ilden fik hurtigt fat. Foto: Kian Johansen

Brand i fredet hus Chokket har stadig ikke lagt sig hos Daniel Younan Deryawesh, der sammen med sin bror, Melko Younan Deryawesh har drevet Jernbanegrillen i Ebeltoft siden september 2020.

Dagen derpå så hjørnet af Adelgade og Jernbanegade i Ebeltoft sådan ud. Foto: Kian Johansen

Sammen har brødrene med bopæl i Ebeltoft drevet Ristorante Italia Grenaa i 16 år og drømmen var, at Jernbanegrillen i Ebeltoft skulle være deres anden fælles forretning og give fast arbejde til deres koner.

Den drøm er nu brændt op.

"Vi har brugt en del penge på grillen her i opstarten og haft deltidsansatte ansat imens, så de var klar til sæsonen og så at vi var sikre på, at de ikke fandt andet arbejde. Det er nu spildt."

Et vådt tæppe og en brandslukker var ikke nok

Ilden opstod søndag før påske om formiddagen.

Daniel Younan Deryawesh fik at vide af en af de ansatte, at der var ild i en frituregryde og med det samme tog han et vådt tæppe og fik smidt det henover den antændte gryde.

"Det viste sig at tæppet ikke dækkede gryden, så jeg tømte en skumslukker ned i gryden og så stoppede ilden," genfortæller Daniel Younan Deryawesh dagen derpå til Ebeltoft Folketidende.

Men umiddelbart efter blussede ilden op igen og det blev rigtig varmt inde i lokalet. Daniel Younan Deryawesh fik alle ud imens ilden langsomt tog fat.

Udefra kunne forbipasserende se og lugte sort røg, der både kom ud af skorstenen i det fredede hus og ud af indgangsdøren. Få minutter efter kunne man igennem vinduerne se, at ilden langsomt fik mere og mere fat. Et kort stykke tid efter begyndte de første vinduer at smadres med små kraftige knald på grund af den kraftige varmeudvikling og derefter blandede orange ildflammer sig med den sorte røg, der væltede ud ad døren. Flammerne blev slukket af brandbiler og mandskab fra Ebeltoft, Knebel og Grenå.

Ingen kom til skade under branden. Men skaderne på bygningen er markante. Og flere af lejlighederne ovenpå er ramt af sodskader.

Kan først åbne igen efter sommerferien

"Jeg har siddet og tænkt igen og igen hvad jeg skulle have gjort anderledes, lyder det fortvivlet fra Daniel Younan Deryawesh, der i 16 år har drevet Ristorante Italia Grenaa.

"Vi har altid håndteret grill, gas og friture uden problemer. Men her gik det bare så stærkt. Jeg ved ikke, om det har noget at gøre med husets indretning, men det gik bare stærkt," siger han.

Det er ifølge avisens oplysninger nu tredje gang, at der er opstået ild i bygningen. Første gang for mere end 20 år siden. Senest opstod der en brand i en af lejlighederne ovenpå grillbaren.

Nu må brødrene kigge langt efter en genåbning af grillen og faste jobs til deres koner, samt en del deltidsansatte, som de havde håbet på, skulle hjælpe til i sommerperioden.

"Skadesservice fortæller os, at vi ikke skal regne med, at det renoveret og klar igen før langt efter sommerferien," forklarer han.

Nu skal forsikringen tage over og vurdere hvad der skal gøres for at bringe den fredede bygning på rette fode igen.

"Det er måske hele taget der skal skiftes, plus alt inde i selve grillbaren, og så siger de, at udsugningen skal skiftes fuldstændig," sukker Daniel Younan Deryawesh.

Læs også

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.