Ideen om Grobund er forsinket på grund af Corona
Udviklingen af det nye økosamfund ved Ebeltoft Færgehavn er forsinket. Møder har ikke kunnet afholdes
Grobund Grobund i Ebeltoft er tanken om et anderledes fællesskab, båret af off-grid, et affaldsfrit samfund bæredygtige huse, bofællesskaber, cirkulær økonomi og økologi.
Alt sammen forenet via foreningstanken og nye teorier om, hvordan man skaber et fællesskab ved en form for selvledelse.
Indtil videre er det kun i visse af virksomhederne, der udgør den ene halvdel af den nye konstruktion, at der er liv.
Arbejdet med at fastlægge vejen frem, organiseringen og at få lov til at etablere huse , der ikke er tilsluttet el-net, vand og kloak er ikke kommet så langt siden grunden ved færgehavnen blev opkøbt i 2018.
"Det er primært på grund af Corona," fortæller Nanna Kinch, der er selvstændig fundraiser.
"Det har været besværligt at holde onlinemøder igennem hele Corona-perioden og at afstemme hvordan vi organiserer os," fortæller hun.
160 medlemmer
Foreningen bag Grobund tæller 160 medlemmer, der alle har betalt et indskud, enten for at støtte tanken eller at få lov til at bygge et bæredygtigt hus i området.
Og medlemmerne kommer fra hele landet, derfor har det været svært at orientere alle om de beslutninger der er truffet, forklarer Nanna Kinch.
Det er primært i den 10.000 kvadratmeter store fabriksbygning der tidligere husede fabrikken Tata Steel ved Ebeltoft færgehavn, at der er liv og bevægelse.
Produktionsvirksomheder der via foreningen Grobund Fabrik driver deres virksomhed, har travlt som sædvanligt, mens de kreative fag, såsom kultur-event-konsulenter og kursusvirksomhederne ligger stille hen.
I kantinen, der udgør hjertet i den store bygning på grunden mødes medlemmerne i mindre hold og holder modet oppe på hinanden, for der er også lyspunkter.
Blandt andet er der netop indrettet et børne-og ammerum til det voksende antal børnefamilier der har sin gang på Grobund.
Travle virksomheder
Går man en tur igennem den kæmpemæssige produktionshal, hvor alle værkstederne deler områder, kan man blandt andet se snedkere, tømrere og en teltmager i fuld gang.
Også produktionen af bæredygtige Tinyhouses der kan kombineres i det uendelige efter familiens behov, lader til at have gang i den.
Flere af de personer vi møder på vores vej igennem produktionshallen, siger pænt nej til en snak lige nu.
"Kan vi gøre det en anden dag, vi har lige et hus der skal samles og sendes afsted senere i dag," lyder det blandt andet.
En byggefestival blev omformet til et corona-venligt format i 2020 og fungerede som en musikfestival, bare med byggeri og som en fælles fest om at hygge og bygge i træ.
"Vi har været nødt til at aflyse en masse kurser," sukker Nanna Kinch, der håber at de kommende genåbninger langsomt vil åbne Grobund helt op igen. En ny byggefestival i sommeren 2021 er således ved at være planlagt ned i detaljerne.